Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
70_Lynda.com.jpg
Forrás: ITB

Felgyorsul a digitális transzformáció, és vele együtt a digitális termékek legfőbb pillérét adó felhőalapú szolgáltatások terjedése is. A cloud technológia körül erősen tartja magát több mítosz, melyeket érdemes tisztázni, mielőtt divatból és nem üzleti megfontolásból ebbe a technológiába fektetnénk.

Nem kérdés, hogy a felhő technológia az IT-projektek alapinfrastruktúrájává vált, bárki igénybe veheti. Azonban nem mindenkinek van szüksége cloud technológiára, ahogy a privát felhő infrastruktúra kiépítésébe is csak megfontoltan, átgondoltan, üzleti terv készítése után érdemes belefogni. A piaci trendek azt mutatják, a magyar cégek igénylik a felhőszolgáltatásokat, ami egy újabb nemzetközi felhőszolgáltató megjelenését hozta maga után. Jövőre a piacvezető Microsoft mellett hazai támogatással tudják igénybe venni az Amazon webes szolgáltatásait is.

 

Transzformál, nem optimalizál

A felhő technológiára a digitális transzformációs projektek miatt és nem az optimalizáció elősegítésére van szükség. Papp László, a Gartner Magyarország vezetője szerint érdemes átgondolni, milyen projektünk van, mielőtt bármibe is belekezdnünk.

Digitális transzformációról akkor beszélünk, ha egy digitális termék születik és azt elkezdjük a piacon értékesíteni – például a működésből származó adatokat vagy a kifejlesztett algoritmusokat adjuk el. Ehhez viszont felhő technológiára van szükség, ami a digitális transzformáció alapja: ha nincsenek felhőben az adatok és a folyamatok, akkor nem tudja a vállalat skálázhatóan értékesíteni digitális termékét. A felhő biztosítja ahhoz a technológiát, hogy mások is hozzáférjenek az egyébként könnyen skálázható digitális termékhez.

 

Elemzés nélkül nem megy

Az érett fázisában lévő felhő technológiával érdemes nyitott szemmel foglalkozni, és nem azért, mert még mindig trendi vagy divatos. A technológiai vezető feladata ezeket az egyébként régóta körülöttünk lévő mítoszokat helyén kezelni. Például régóta tartja magát az a mítosz, hogy a felhőszolgáltatás biztonságos, ami azért is veszélyes, mert a vállalatokban hamis biztonságérzet alakul ki. A gyakorlatban a cégek nem mindig a megfelelő partnerrel dolgoznak, a fókusz a felelősség megállapításán van. Ahogy egy felhőszolgáltatást értékesítő vállalat fogalmazott, ők felelnek a felhő technológia biztonságáért, míg az ügyfeleiknek kell biztosítaniuk a biztonságot a felhőben.

Az sem igaz, hogy a felhőszolgáltatás mindenképp olcsóbb, mintha saját fejlesztéssel oldanánk meg ugyanazt a feladatot. A felhőszolgáltatás bevezetésétől senki se várjon el költségcsökkenést mindaddig, amíg nem készít rá tervet vagy elemzést. Még ha jövőre is tartják magukat a mítoszok a cloud körül, az biztos, hogy a technológiára továbbra is igényt tartanak a cégek.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: