Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


03_Depositphotos_175431068.jpg
Forrás: ITB

Alapjában véve nem szeretem, amikor 2-3 betűs angol rövidítésekkel tarkítva folyik a diskurzus. Mert ettől kissé belterjessé, netán kirekesztővé válhat. Ugyanakkor vannak kifejezések, melyek rövidített formában gyökeresedtek meg, köszönhetően globalizálódó világunknak. Ilyen például az SSC.

Múltkoriban az Big Four egyik vezetője azt mesélte, hogy csak a Váci úti korridoron uszkve 80 ezer ember dolgozik a különféle SSC-kben. Aztán persze pontosított, hogy értsük ez alatt a Váci út két oldalával párhuzamos utcákat is, ahol ugyancsak ott sorakoznak az új irodaépületek, melyekben többnyire SSC-k kapnak helyet. Azért ez durván nagy szám, jól be is fészkelte magát az agyamba. És az újonnan átadott irodaházak arányában ez a szám feltehetőleg még tovább nő. Nem beszélve arról, hogy Budapest más részeiben is vannak szép számban SSC-k! No meg a vidéki nagyvárosokban, Pécsett, Szegeden vagy Debrecenben, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Ezek a városok fölöttébb büszkék is ezekre a munkahelyekre, ahova relatíve könnyebben találnak munkaerőt, mint máshova az adott városban. Persze az „öröm” mellett van feladat is, hiszen az SSC-k magyar vezetőinek meg kell tanulniuk ezekkel a külföldi munkavállalókkal együttműködni, ami azért valljuk be, nem triviális. Nem csoda, hogy az ő felkészítésük is napirenden van képzések és fejlesztések formájában.

Sok ismerősöm dolgozik, dolgozott valamelyik SSC-ben. Többségük jó, ha két évet lehúzott, aztán köszönték szépen, továbbálltak. Igaz, voltak olyanok is, akik kis kalandozás után visszatértek az SSC-k világába – többnyire már valamilyen középvezetői pozícióban. És nem feltétlenül csak a pénz miatt, bár köztudott, hogy az SSC-k kifejezetten jól fizetnek. Talán sokkal inkább vonzó lehet az a fajta nemzetköziség, ami az SSC-k jellemzője, és ami igencsak izgalmas sok fiatal számára. Nemcsak nemzetközi ügyfélkörrel kell dolgozniuk napi szinten, hanem ezt nemzetközi környezetben is teszik. Valószínűleg nagyon érdekes, hogy a világ legkülönbözőbb részeiről érkezett kollégák ülnek egy rakáson, s beszélnek sokfajta nyelvet, és hogy egymással is szót értsenek, többnyire angolra váltanak. Volt olyan ismerősöm, akinek egy idő után egyszerűen sok volt az, hogy körülötte egyszerre 4-5 nyelven beszéltek reggeltől estig, az adott nyelvi közegeknek megfelelő vérmérséklettel. És ehhez hozzájöttek még a nyelvi kultúrákból származó szokások is… Egy év után feladta. Ugyanakkor van olyan ismerősöm is, aki ebben a multi kultúrában valósággal lubickol, kifejezetten élvezi ezt a fajta sokszínűséget. Meg azt, hogy csupa fiatallal dolgozik együtt, az átlag életkor 32 év, és csak az zavarja, hogy ő már az „öregek” közé tartozik a maga 31 évével.

Reggelente, ahogy autózom a már említett Váci úti korridoron, egyszerűen jó kedve lesz az embernek, amikor látja, hogy ez a rengeteg fiatal csak úgy „húz” az SSC-k felé, kezükben az elmaradhatatlan kávéval. És olyan vidámak! Nem csak az én benyomásom, hogy Budapest jelentősen felértékelődött a külföldi fiatalok szemében az elmúlt 4-5 évben. És már nemcsak az EU országaiból érkeznek ide, hanem egyre többen jönnek a tengerentúlról is. Mert izgalmas a munka, jó a fizetés, és imádják Budapestet. Így aztán este csapatokba verődve mennek bulizni, hétköznap is tele vannak velük a pubok, kiskocsmák. Hiszen mit csináljon az a sok külföldi, aki pár évre valamelyik magyar SSC-t választotta munkahelyéül? Egyedül van, otthon a kutya sem várja, hát irány a pesti éjszaka! Munka után együtt mennek a kollégákkal, külföldiekkel, helyenként (szingli) magyarokkal. Ez ténylegesen multikulti. Igazán még magyarul sem kell megtanulniuk, hogy jól érezzék magukat. Mert annyi a külföldi munkavállaló, akik hasonló ritmusban élnek, így egymás között zseniálisan elvannak abban a pár évben, amit közöttünk töltenek.

Nem tudom, meddig növekszik még az SSC-k száma, mindenesetre én drukkolok, hogy a folyamat ne álljon le, a lendület ne törjön meg. Egyrészt kívánom, hogy legyen továbbra is vonzó desztináció Budapest – akár egy frissen végzett amerikai fiatalnak is. Másrészt tudom, hogy az SSC-k „végtelen” mennyiségben jelenthetnek munkahelyet, „csak” magas szinten kell tudni hozzá egy-két nyelvet a magyar munkavállalónak. S érdemben úgy kerül bele a fiatal egy idegen nyelvi, más kultúrába, hogy közben itthon van, ráadásul elég jó fizetést is kap érte. Ha én most jönnék ki az egyetem kapuján, nem tartom kizártnak, hogy ha másért nem, hát kalandvágyból egy SSC-nél vállalnék munkát hosszabb-rövidebb időre.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: