Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
74_VLAB.jpg
Forrás: ITB

Újabb 46 szervezet csatlakozott alapítóként az innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére létrejött Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz. A jelenleg 124 tagot számláló koalíció célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és a nemzetközi MI-közösség fontos tagjává váljon.

Magyarország jövőbeli sikerének egyik záloga, hogy milyen mértékben tudjuk követni és alakítani a mesterséges intelligencia nemzetközi trendjeit. E nemzetgazdasági cél elérése érdekében azonban szükséges az összefogás, melynek a nemrég Balatonfüreden megalakult Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) ad teret. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint számos magyar és nemzetközi vállalatot, egyetemet, tudományos műhelyt, szakmai és közigazgatási szervezetet magába foglaló tömörülés küldetése, hogy Magyarország a nemzetközi mesterséges intelligencia fejlesztői közösség élvonalába kerüljön.

 

Kitüntetett figyelemben

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter alapítóként hangsúlyozta: a koalíció létrehozása Magyarország válasza a mesterséges intelligencia kapcsán felmerülő kihívásokra, mely platformot teremt e tudományterülethez kapcsolódó szervezetek együttműködéséhez. A mesterséges intelligencia azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert kutatása során itt termelődik a legmagasabb hozzáadott érték. Vagyis az MI Koalíció hatékony működése esetén konkrét gazdasági előny, fokozódó tőke- és munkaerővonzó képesség, valamint növekvő versenyképesség várható.

Az Infotér Konferencia 0. napján megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció
 

Főbb irányok

Az MI Koalíció alapítóinak szándéka, hogy közösen meghatározzák a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányát és kereteit. A koalíció tagjai részt vesznek Magyarország MI stratégiájának megalkotásában, illetve az elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzésében. A szövetség működését – melyhez folyamatosan újabb szervezetek jelzik csatlakozási szándékukat – a Digitális Jólét Program biztosítja. Az MI Koalíció továbbra is nyitott, így bárki benyújthatja csatlakozási kérelmét.

Napjainkban zajlik a negyedik ipari forradalom, melynek eredményeképp intelligens, önálló döntési képességgel rendelkező robotok fognak széles körben elterjedni a gazdaság és a társadalom egészében. Éppen ezért fontos, hogy már most kialakítsuk az intelligens gépeket érintő jogi és gazdasági szabályozást is.

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke, az Ericsson regionális igazgatója szerint az innovációs fejlődésnek hullámai vannak, melyek megváltoztatják a világunkat. Fontos azonban, hogy ezeket a változásokat pozitív irányba tereljék a szakemberek, amihez nélkülözhetetlen a piaci, a tudományos és az állami szereplők együttgondolkodása. Kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia által generált szakmai, jogi és tudományos kérdésekre csak az érintettek folyamatos párbeszéde esetén születhetnek jó válaszok.

A Mesterséges Intelligencia Koalíción belül hamarosan munkacsoportok jönnek létre, a következő hónapokban pedig valódi szakmai pezsgés jellemzi majd a munkát.

Hatalmas piaci lehetőségek

Az MI-kutatás és -fejlesztés hazai elősegítése hosszabb távon rendkívül kifizetődő lehet, ugyanis az ehhez kapcsolódó megoldások óriási üzleti lehetőségeket tartogatnak. Az IDC elemzése szerint ugyan idén világszerte még csak 24 milliárd dollárt költenek a vállalkozások, illetve különböző szervezetek az MI-rendszerekre, azonban néhány év alatt ez az összeg a többszörösére nő majd. A piackutató prognózisa szerint 2022-ben már 77,6 milliárd dolláros lesz ez a piac, vagyis évente átlagosan közel 40 százalékos bővülés várható, a következő pár esztendőben. A társaság szakértői azonban arra is felhívták a figyelmet elemzésükben, hogy a gyors növekedés kínálta lehetőségeket igazából azok a vállalkozások tudják kiaknázni, amelyek gyorsan lépnek, legyen szó akár fejlesztőkről, akár az új megoldásokat alkalmazó cégekről.

Az elemzés szerint a pénzügyi, illetve a kiskereskedelmi szektor jár majd élen a mesterséges intelligencia rendszerekre fordított összegben, az idén ez a két ágazat együtt több mint négymilliárd dollárt fordíthat erre a célra. A bankok esetében a kiberfenyegetések elleni védekezés lesz a legfontosabb alkalmazási terület, az MI-re szánt pénzek több mint felét fordítják arra, hogy automatizálják a támadások, csalások felderítését és elhárítását. A kiskereskedelemben pedig a vásárlói élmény további növelése érdekében vetik be a mesterséges intelligenciát, automata ügyfélszolgálat vagy éppen vásárlási tanácsadó formájában. A prognózis szerint az említett két szektor mellett a gyártásban, az egészségügyi szolgáltatások esetében, valamint a feldolgozóiparban várhatóak még jelentős beruházások az MI rendszerek kapcsán. A leggyorsabb ütemben a személyes szolgáltatások, illetve az ügyfélkiszolgálás területén nő majd a mesterséges intelligencia rendszerekre szánt összeg 2022-ig.

 

MI mindenhol

A koalíció létrehozását az a felismerés vezérelte, hogy a mesterséges intelligencia szerepe egyre meghatározóbb mind üzleti, mind állami oldalról. A globális MI-piac bevétele és hozzáadott értéke évek óta dinamikusan nő.

A magyarországi MI-kutatások ösztönzésében és finanszírozásában kiemelt szerepet vállal a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. „Legfontosabb innovációs célkitűzésünk a versenyképes, magas hozzáadott értéket teremtő, tudásalapú, kiegyensúlyozott, fenntartható gazdaság létrehozása, és a társadalmi innovációk elterjedésének előmozdítása – hangsúlyozta Dr. Birkner Zoltán, a hivatal elnöke. – Az MI gyakorlatilag az ipar és a szolgáltatások minden ágazatában szerepet fog játszani a jövőben, így az új fejlesztési stratégia fókuszába állított területek, úgymint az egészségügy, a gyógyszeripar, az intenzív digitalizáció, az agrárium innovatív fejlesztése, a vízgazdálkodás, a környezetipar és természetesen a gyártó ágazatok, az ipar 4.0 átfogó korszerűsítése sem képzelhetők el nélküle.”

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: