Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


36_Nemeth_Mihaly_GYU_4958_2.jpg
Németh Mihály, H1 SystemsForrás: ITB

Közel 20 év multinacionális környezetben, 16 év vezetőként, 12 felső vezetőként. A multi világ presztízsét és kényelmét a kkv-szektor rugalmasságára és gyakorlatiasságára cserélte; nem szereti a panaszkultúrát, mert a cselekvésben hisz. Mint mondja, az adaptációs képesség elengedhetetlen, mint ahogy az is, hogy döntéseinket a szív és az ész együttesen irányítsa. Németh Mihállyal, a H1 Systems cégvezetőjével beszélgettünk.

– Nagy fordulatot vett az élete tavaly: a T-Systems Magyarország értékesítési vezérigazgató-helyettesi pozíciójából a H1 Systems cégvezető székébe került. Nem jellemző önre a cégek közötti ugrálás…

– Bár 18 évet töltöttem a cégcsoportnál, de nagyon változatos és izgalmas időszak volt ez, hiszen folyamatosan sikerült újabb és újabb területeken kipróbálnom magam – a leghosszabb idő hét év volt, amit ugyanabban pozícióban töltöttem. A belső váltásoknál mindig felmerült bennem a kérdés, milyen irányban folytassam tovább a karrierem. A 2017 nyári vezetőváltáskor végül eljött a tényleges váltás ideje.

– Hogyan zárta le magában ezt az időszakot?

– Azt, aki vezetőként jelenleg vagyok, a tapasztalataimat, az eddigi karrieremet, a fejlődésemet a cégcsoportnak és az ott lévő embereknek köszönhetem. Sok siker fűződik ehhez az időszakhoz, amire jó érzésekkel gondolok vissza, de teljesen új fejezetet nyitottam az életemben. Azt szoktam mondani, hogy ezt a korszakot ékszerdobozként őrzöm az értékes, maradandó emlékeim polcán.

– Mi volt az első dolga újra függetlenként?

– Pörgős, intenzív, változásokkal teli évek voltak mögöttem, ami folyamatos készenléti állapotban tartott. Kellett egy kis idő, hogy megálljak, hogy átgondoljam, mivel szeretnék foglalkozni. Meghatározott szakaszokat iktattam az életembe: az első, két hónapos szakasz a pihenésé, a múlt lezárásáé volt. Párommal Ázsiába utaztam, ami tudatos választás volt: feltöltődés és inspiráció miatt lett az úti célom Japán, Korea, Hongkong és Thaiföld.

– Melyik ország tetszett a legjobban?

– Egyértelműen Japán. Különleges, gyönyörű, tiszta, élvezet volt ott lenni. Az is vonzott, hogy technológiailag jó pár lépéssel előttünk járnak. Nagy élmény volt például a Sinkanszenen utazni (nagy sebességű vasúthálózat Japánban – a szerk.), óramű pontossággal működik minden. Le is töltöttem egy appot, ami méri a sebességet, de 260 km/óránál „kiakadt a mutató”, és miközben halad a vonat, az ember úgy érzi, mintha a világ meg sem mozdulna alatta.

– Hazatérve mi volt a következő lépés?

– Egy HR-es barátom azt tanácsolta: „Úgy válaszd ki a következő munkahelyedet, hogy ne csak egy lépést gondolj végig, inkább kettőt!” Vagyis ne csak a következő pozíciómról szóljon a döntésem, hanem a következő 20 évet próbáljam megtervezni. A követező szakasz annak eldöntéséről szólt, hogy milyen vállalati méretben, környezetben gondolkodjak. A multiktól a startupokig osztottam fel a horizontot, nem zártam ki semmit. Arra figyeltem, hogy a szívem és az eszem együttes döntése legyen, milyen irányba megyek tovább. A multi lét nagy presztízsű, emellett bizonyos tekintetben kényelmes, mert az ember vezetőként maximálisan ki van szolgálva a személyes hatékonysága érdekében. Mindenki máshogyan éli meg, ha kikerül ebből a közegből, és kíváncsi voltam arra is, hogy rám milyen hatással lesz mindez: számomra felüdülést jelentettek az olyan hétköznapi dolgok, amivel korábban nem kellett foglalkoznom, mint például az ügyeim saját magam általi intézése vagy akár egy bevásárlás is. A pénzügyi, gazdasági tevékenység, illetve a legtöbb Telekom csoportban betöltött pozícióm alapvetően befelé forduló figyelmet igényelt, tehát mondhatni, egy korlátos zárt világban, burokban éltem, és jól esett, hogy újra kinyílt a világ.

Szakmai pálya

– 1998-ban végzett a BKE-n közgazdászként, 2005-ben az ELTE-n jogi szakoklevelet szerzett, a CFA Institute képzési programjában pedig okleveles pénzügyi elemző minősítést.

– 1998-ban csatlakozott a Magyar Telekomhoz üzleti elemzőként; 2013-ig különböző közép- és felső vezetői pozíciókban dolgozott gazdasági, kontrolling és pénzügyi területeken.

– 2013–2018 között a T-Systems Magyarországnál töltött be felső vezetői pozíciókat pénzügyi, gazdasági és értékesítési területen.

– 2018-tól a H1 Systems cégvezetője.

 

– Miért a kkv-szektor mellett tette le a voksát?

– Bár sok izgalmas startup van hazánkban, és szükségük is van professzionális menedzsment tudásra, számomra fontos a people management és leadership – szeretek nagyobb csapatot vezetni. Másrészt, ha már startup, akkor inkább a sajátomat építem. Ami a multinacionális környezetet illeti, lett volna lehetőségem ismét ezt választani. Akkor tudtam teljes mértékben elengedni ezt a vonalat, amikor egy konkrét lehetőség kapcsán – CFO pozícióra kerestek szakembert – nem több, mint fél nap gondolkodás után mondtam nemet. A motiváció helyett inkább terhet éreztem. A szívemmel már az elején a hazai kkv-k felé orientálódtam, de a döntési folyamaton az eszemmel és az érzékeléseimmel is végig kellett mennem, hogy megérkezzek ahhoz a tényhez: a kkv a jövőm. Számtalan racionális érv szól mellette, például ebben a szektorban van a legtöbb cég, itt dolgozik a magyar munkavállalók kétharmada, és itt is nagy szükség van a professzionális menedzsmentre. Sok kkv került olyan helyzetbe, hogy növekedési problémája van, léptéket szeretne váltani, mert az elmúlt évek növekvő gazdasága jót tett az üzletnek, de a szintugráshoz más működésre van szükség, amire nem tud átállni. Sok kkv küzd utódlási problémával is, egyszóval egy sor izgalmas kihívás és lehetőség rejlik ebben a szektorban. Úgy véltem, hogy értéket teremthetek számukra a multinacionális hátteremmel, amelyben strukturált működés és meghatározott folyamatok szerint irányítottam az embereket.

Egy baráti reggeli során véletlenül összefutottam Csere Andrással, a H1 Systems alapító tulajdonosával, és elindult az együttgondolkodás. Olyan céget kerestem, ahol az operatív irányítás valóban a cégvezető kezében van, és vonzott az is, hogy nem szakadok el attól az iparágtól, amelyhez a múltam és a személyes érdeklődésem is köt: a technológiától. A cég profilja és a tulajdonossal való viszonya az, amiért úgy döntöttem, ide jövök. Emellett az, hogy a vállalatnál dedikált HR-vezető is van, azt jelezte számomra, hogy a tulajdonosok valóban fontosnak tartják az emberközpontú gondolkodást.

– Vezetőként mi a hitvallása?

– Tanulás-, építkezés- és fejlődéspárti vagyok, emellett a tenni akarást, a cselekvést keresem mindig, nem szeretem a panaszkultúrát. Erősen hiszek a „boldog vállalat” koncepcióban, ami elsőre talán meglepő, hiszen egy vállalatnál sikerről, eredményről, hatékonyságról és növekedésről szokás beszélni. Azt gondolom, hogy a boldogság nem más, mint az előrehaladás érzése: az, amikor haladunk előre a személyes céljainkban, a feladatainkban, a munkánkban, a társas kapcsolatunkban vagy a karrierünkben. Számomra egy boldog vállalat három pillérre épül: tudjuk, merre tartunk, mert a vállalatnak van tiszta jövőképe; aktívan cselekszünk és teszünk azért, hogy a vállalat haladjon a kitűzött célja felé; és a vállalat előrehaladása által a munkatársak is haladnak előre a saját személyes céljaik elérése felé.

Pontosan tudom, miért vagyok itt, és ez a tudatosság az, amiért jól érzem magam. Sokszor elgondolkodom azon, mire tanítsam a gyermekeimet. Úgy vélem, a jó értelemben vett adaptációs képesség, azaz a céljaink felé tett kitartó haladás a gyakran változó körülmények közepette is a legfontosabb – és ez igaz a cégre is.

– Ön milyen útravalót kapott otthonról?

– Sokszor észre sem veszi az ember, mi mindent kap a szüleitől. Amit tinédzserként nem értékel, arra később rájön, hogy a legnagyobb ajándék az életében. Azt hiszem, én a cselekvőképességet és az optimista szemléletet kaptam otthonról, legfőképpen az édesanyámtól. Hadd említsek egy példát, mert nagyon büszke vagyok rá: 62 évesen kezdett el biztosítási üzletkötőként dolgozni, most 67 éves és a vállalat egyik legsikeresebb értékesítője a régióban. Igenis bármit elérhetünk, megváltoztathatjuk a dolgok menetét, csak rajtunk múlik.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: