Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
50_wordpress.com.jpg
Forrás: ITB

Elindult a Szupergyors Internet Projekt és a Digitális Jólét Programjának megvalósítása, de az igazán nagy fejlesztések idén elmaradtak. Mintha a közszféra erőt gyűjtött volna, hogy aztán jövőre annál nagyobb lendülettel vesse bele magát a kitűzött célok megvalósításába.

Noha az igazán nagy infokommunikációs közigazgatási fejlesztések még nem indultak meg, korántsem nevezhetjük 2016-ot eseménytelen évnek az infokommunikációs szakmapolitika szempontjából. Számos látványos fejlemény történt, és több olyan is, amelynek teljes hatását csak később fogjuk igazából érezni. Most ezekből a szakmapolitikai mérföldkövekből gyűjtünk össze egy csokorra valót.

 

Zsebre vágott e-közigazgatás

Rögtön igen látványos és sokakat érdeklő akcióval indult az év: január 1-től igényelhetik az állampolgárok az új elektronikus személyi igazolványt. Az okmány nemcsak vizuálisan tartalmazza az állampolgárok azonosítására szolgáló adatokat, hanem elektronikusan is, illetve egy külön elektronikus azonosítót is beépítettek. Mindezeken túl – kérésre – feltölthető rá az ujjnyomat és az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adat is. A későbbiekben egyéb azonosítók – például a TAJ-szám és az adószám – is feltölthető lesz a kártyára.

November közepétől már működik az az applet, amelynek segítségével az e-személyit a MÁV egyes vonalain jegyvásárlásra is lehet használni. Az e-személyi azonnal népszerű lett, novemberig 1,1 millióan igényelték, ami 28 százalékkal több, mint 2015 hasonló időszakában.

 

A digitális vállalkozásokért

A magyarországi érdekeltek is összefogtak, hogy sikerrel aknázzák ki az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeket. Májusban, közel negyven résztvevővel megalakult az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform. Az alapítók – köztük számos vállalkozás oktatási intézmény, kutatóintézet, valamint ágazati szakmai szervezet – szerint az ipar egy új technológiai korszakváltásba lépett, ezért céljuk, hogy az ipari digitalizáció zászlóshajójaként javaslatokat és ajánlásokat fogalmazzanak meg a kormányzat részére, ösztönözzék a tagok közti együttműködést, különösen a digitális gyártás és a dolgok internete témakörökben, valamint támogassák a jó gyakorlatok hazai elterjesztését.

Ettől függetlenül, de a platform céljaival teljes összhangban és közel egy időben útjára indult a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projekt. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, a kormány és az MKIK együttműködésével megvalósuló projekt célja, hogy segítse a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációját.

A vállalkozásoknak 29 fős, országos lefedettségű ICT-tanácsadói hálózat segít eligazodni a digitális eszközök és szolgáltatások tengerében. A tanácsadók megvizsgálják a vállalkozás informatikai felkészültségét, segítenek az informatikai fejlesztési stratégia kidolgozásában, javaslatokat tesznek az optimális informatikai szolgáltatásokra, eszközökre és tájékoztatást adnak az elérhető pályázati forrásokról. A 2017 nyaráig tartó projektben országszerte – Közép-Magyarország kivételével – 3000 KKV-t kívánnak elérni.

Egyre többet internetezünk

A 2016 második negyedévre vonatkozó KSH-számokból kiderült, hogy a magyarországi internet-előfizetések száma meghaladta a 8,4 milliót, és ennek kétharmada mobilinternet-előfizetés volt. Ennek is köszönhetően a mobilhálózatok adatforgalma 35 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben a mobiltelefon-előfizetések száma kismértékben csökkent (11,7 millióra). A mobil előfizetések között folyamatosan emelkedik a havidíjas konstrukciók aránya, amely a vizsgált időszak végén 59 százalékot tett ki.

 

A bejelentések szerint december második felétől már kimondottan gazdaságélénkítési pályázatok is kezdtek megjelenni. A GINOP-3.1.2 az infokommunikációs kisvállalatok termékeinek és szolgáltatásainak piacosítására fordít 10 milliárd forintot, a GINOP-3.2.4 felhő alapú vállalati szolgáltatások fejlesztését és piaci bevezetését támogatja, míg a GINOP-2.1.2 105 milliárd forintot kínál KKV-k K+F+I tevékenységének segítésére.

 

Digitálisan oktatni

Az év közepére már megmutatkoztak a 2015 végén bejelentett Digitális Jólét Programjának (DJP) első konkrét eredményei is. A program részstratégiái közül elsőként a Digitális Oktatási Stratégia (DOS) készült el júliusra. A stratégiaalkotás legfontosabb célja az volt, hogy az oktatási rendszer minden szintjén megteremtse a digitális írástudás tényleges elterjesztésének lehetőségét, ezzel pedig biztosítsa, hogy senki nem kerül ki úgy az oktatási és a képzési rendszerből, hogy nem rendelkezik az életben való boldoguláshoz szükséges digitális tudással. Ennek megfelelően a DOS kiterjed a köznevelésre, a szakképzésre, a felsőoktatásra és a felnőttkori tanulásra egyaránt, hogy 2020 környékére befejeződjön a teljes magyar oktatási rendszer digitális átalakítása.

A maga részéről az NHIT is kivette a részét a kompetenciafejlesztésből. Novemberben elindult az NHIT Online Akadémia, amely kezdetben 24 edutainment anyaggal várta hallgatóit. Az egyes kurzusok áttekintik az e-közigazgatás, a digitális gazdaság, az adatvédelem aktuális kérdéseit, a digitális írástudás alapjait, valamint a programozás alapjaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. A tananyagok közben és végén a hallgatók interaktív kvízkérdések segítségével tesztelhetik megszerzett tudásukat. Az egyes tananyagok bővíthetőek, a hallgatók önállóan válogathatják össze az őket érdeklő modulokat.

A MÁV és az internet

A magyar vasutakról nem feltétlenül a fejlett informatika jut az ember eszébe, noha egyre több vonaton érhető el ingyen wifi és az online jegyrendelés is évek óta működik. Októberben a MÁV-START megint lépett egyet előre: menetrendi adatbázisát globálisan használt állományként (GTFS) díjmentesen elérhetővé tette weboldalán. A minden éjszaka frissített nyílt platformmal és adatbázissal megnyílt a lehetőség az alkalmazásfejlesztők előtt. A Google nem is késlekedett: a Google Térkép online útvonaltervező rendszerében már elérhető Magyarország teljes belföldi vasúti menetrendje, benne 90 vasútvonallal és több mint 1200 vasútállomással.

 

Épül a hálózat

Nyár végére felgyorsult a Szupergyors Internet Projekt (SZIP) végrehajtása is. Útjára indult például a hálózatfejlesztést támogató, monitoring rendszer (HTMR) létrehozását célzó projekt. A HTMR fő feladatai között lesz a rendszer működéséhez szükséges szoftver és hardver infrastruktúra beszerzése, a SZIP nyilvántartási (mapping), műszaki és pénzügyi előtervezési, ellenőrzési, elemzési és stratégiai tervezési (riportozási) funkcióinak támogatása. A teljes projekt egy éves időintervallumban, négy ütemben valósul meg, több mint 2,5 milliárd forintból.

Ezzel párhuzamosan megjelentek a SZIP pályázatai is. Az első körben 143 járásra írtak ki pályázatokat, amelyekből 139 volt sikeres. Az ősz folyamán megkötötték a támogatási szerződéseket, melyek alapján megkezdődhetett a fejlesztések előkészítése, tervezése és engedélyeztetése. A hálózatok fizikai kiépítése 2017. február-márciusban kezdődhet meg; az előzetes tervek szerint a nyertes szolgáltatók mintegy 10 ezer kilométernyi légkábelt és 3 ezer kilométernyi alépítményben vezetett kábelt fektetnek le.

 

Számokkal az IoT-ért

Az állami szolgáltatók is gőzerővel készülnek a dolgok internetének korszakára. Szeptemberben az MVM NET az országban elsőként kapott számtartományt az NMHH-tól, hogy 450 MHz-es mobilhálózatán különféle eszközök adatokat fogadhassanak és továbbíthassanak egymás között. Ehhez különleges, 12 jegyű, kizárólag M2M-kommunikációra való számokat biztosít az NMHH. Az MVM NET-nek a 71-es számtartományban engedélyezett számmező tízezer számot tartalmaz (71 200 000 0000–9999), ezeken sem vezetékes, sem mobiltelefon-szolgáltatás nem nyújtható.

Szinte bizonyosan ilyen különleges számokat fognak majd használni azok az okosmérők is, amelyeket a Központi Okos Mérés (KOM) tervez rendszerbe állítani egy augusztusban indult mintaprojektben. Az internetre csatlakozó okosmérőket a távolból is le lehet olvasni, ráadásul tetszőleges gyakorisággal, így a lakosság vagy az intézmények sokkal részletesebb képet kaphatnak fogyasztásukról. A KOM egyéves mintaprojektet kíván indítani, az ehhez szükséges okoshálózati központ létrehozására, adatkezelési rendszerére és mobil adatrögzítő eszközök beszerzésére írt ki közbeszerzést. A tendert a Sagemcom Magyarország nyerte, 10,2 millió eurós ajánlatával.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: