Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
25_katona_bence_ok.jpg
Katona Bence, HiventuresForrás: ITB

A Hiventures szeptemberben elindult új, kkv üzletágának fontosságát az is alátámasztja, hogy már az idei utolsó negyedévben aláírhatjuk az első szerződéseket – mondta el az ITBUSINESS-nek adott interjúban Katona Bence. A vezérigazgató beszélt arról is, hogyan tudják hasznosítani a startupokkal szerzett tapasztalatokat az új üzletágban, illetve, hogy idén mennyi forrást helyezhetnek ki az innovatív társaságokhoz.

– Augusztustól vetted át a Hiventures irányítását, milyen célokat fogalmaztál meg magadnak?

– 2016-ban a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a kormány tették le a Hiventures alapjait, az akkor megfogalmazott stratégiát azóta is követjük. Kockázati tőkealap-kezelő szervezetként európai uniós és az MFB által biztosított saját forrásokból a hazai startup ökoszisztémát támogatjuk. A rendelkezésünkre bocsátott forrásokat 2023 év végéig kell kihelyeznünk, a hétéves befektetési periódusban közel 1000 startup finanszírozásában veszünk részt. Stratégiai célkitűzésünk volt az is, hogy fellendítsük a hazai vállalkozó kedvet, és úgy gondolom, ebben is sikeres munkát végzünk. Az eddigi tevékenységünket folytatjuk, de idén újragondoltuk a stratégiát, és azt láttuk, hogy nemcsak a startupok küzdenek kihívásokkal a rendelkezésre álló tőke kapcsán, hanem a magyar kis- és középvállalati szektor is. Hiába áll rendelkezésre nagy mennyiségben hitel és vissza nem térítendő támogatás, vannak olyan folyamatok, ahol mégis hiányzik a finanszírozás, emiatt döntöttünk úgy, hogy reagálunk erre a piaci résre és elindítjuk a KKVPRO üzletágunkat.

– Mire kérhetnek tőletek forrást a kkv-k?

– Az első és legfontosabb célunk az új üzletággal a generációváltás elősegítése, amikor nem családon belül öröklődik a vállalat, hanem például a menedzsment, vagy külső érdeklődők vennék meg. A generációváltás egyébként rendkívül akut probléma és komoly nemzetgazdasági kihívást is jelent, hiszen azok, akik a rendszerváltáskor alapítottak céget, jellemzően már elérték vagy közelítenek a nyugdíjkorhatárhoz. A hazai kkv-k külföldön történő terjeszkedését is szeretnénk ösztönözni, erre szolgál a külföldi befektetést ösztönző konstrukciónk, amelyből a határon túli cégfelvásárlásokhoz nyújtunk forrást a vállalkozásoknak. A harmadik fő fókuszunk a piaci konszolidáció elősegítése. A hazai kis- és középvállalatok elaprózódott szerkezetét szeretnénk javítani, ugyanis míg például Németországban 81, addig itthon 91 százalék a mikrovállalkozások aránya. Az általunk kínált finanszírozással a felvásárlásokat, fúziókat akarjuk ösztönözni, hogy növekedjen a társaságok mérete és versenyképessége. A következő nyolc évben 31 milliárd forint finanszírozást tudunk biztosítani ebben a szegmensben, és számításaink szerint ezzel közel 100 milliárd forintot mozgatunk meg a kis- és középvállalkozói szektorban. Mi csak a finanszírozási mix egy részét adjuk, ehhez jön még az önerő, illetve a banki forrás. A Hiventures a kihelyezett tőkéért cserébe kisebbségi tulajdonrészt szerez a cégekben, amit a tulajdonosok visszavásárolhatnak. A hozamelvárás minimum 10 százalék, amely elsőre talán soknak tűnik a banki kamatokhoz képest, azonban csak olyan társaságokba fektetünk, melyeknél hiszünk a növekedésben és az eddigi jelzések alapján a 10-12 százalékos hozam vállalhatónak tűnik a vállalkozások számára. Összesen 55 ügylet megvalósításával számoltunk a nyolc éves periódusra vetítve.

– Lesznek strukturális változások a cégnél?

– Egy új, 14 fős befektetési igazgatóság jön létre, ami kifejezetten a kkv-s tranzakciókra fókuszál.

– Potenciálisan mekkora kört érhettek el az új üzletággal, hány kkv érdeklődhet az általatok kínált források iránt?

– A KKVPRO termékeink célpiaca nagyjából 1000 társaság. Ezek közül mintegy 600 esetében a generációváltás, 250-nél a piaci konszolidáció, míg 200-nál a külföldi terjeszkedés lehet érdekes.

– Vannak már komoly tárgyalások? Mire számítasz, mikor lehet az első sikeres üzletkötése az új üzletágnak?

– Bár csak idén ősszel indult el az aktív kommunikáció az új konstrukció kapcsán, már 2018 őszén elkezdtük a generációváltást segítő tranzakciós termékünk tesztelését. Több vállalkozással is folytatunk már tárgyalásokat és ezek tapasztalatai is segítettek abban hogyan alakítsuk a termékeinket. Azt gondolom, hogy az idei utolsó negyedévben meglesznek az első bejelentések a kkv-k finanszírozása kapcsán.

– A Hiventures most már több mint 2,5 éves múlttal és tapasztalattal rendelkezik a startup finanszírozásban. Az ezen a területen szerzett tudást, ismereteket tudjátok majd hasznosítani a kkv-fronton is?

– Indulásunkkor a startup befektetési programjainkkal a piaci igényekre reagáltunk és most közel három év tapasztalat, valamint az eddig felhalmozódott visszajelzések alapján úgy döntöttünk szintet lépünk és új kkv finanszírozási megoldásainkkal célba vesszük a hazai gazdaság mozgatórugóit is. A startupok és kkv-k nem különülnek el élesen egymástól, így azt gondolom, mind tranzakciós, mind támogató területen a felhalmozott tapasztalatot tudjuk és fogjuk is hasznosítani.

Több befektetési menedzserünk van, akik a startupok előtt kereskedelmi bankokban, kkv hitelezéssel foglalkoztak. Emellett erős a bizalmi indexünk a piacon, ami nagyon fontos, hiszen a kockázati tőkebefektetés bizalmi üzlet.

– A startup üzletágatok eddig mennyi forrást helyezett ki, hogyan alakult a portfóliócégek száma? Az idei év hogyan sikerült?

– Több mint 300 aláírt befektetési szerződés mellett már 20 milliárd forintot meghaladó összeget fektettünk be eddig a portfóliónkban lévő startupjainkba. Az idei évre közel 9 milliárd forint kihelyezése volt a terv, jelenleg úgy látom, hogy a már megkötött, illetve a még ebben az évben várható ügyletekkel tízmilliárd forint fölött lesz ez az összeg. Azt látjuk, hogy a kereslet jóval nagyobb, mint gondoltuk. Mióta elindultunk közel 250 milliárd forintnyi tőkeigény érkezett be hozzánk.

– Kezd hagyománnyá válni a hazai és régiós startup ökoszisztémát megmozgató Regional Startup and Innovation Day kezdeményezésetek. Idén mire számíthatunk az eseményen?

– Idén november 7-én tartjuk meg, egy különleges helyszínen, a Szépművészeti Múzeumban. Ezúttal is megrendezzük a Get in the Ring! nemzetközi startupversenyt, ami regionális döntő is. Hazai startupok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, illetve harmadszor is díjazzuk a legjobb feltörekvő és a legnagyobb potenciállal rendelkező startupokat, valamint az év alapítóját és női vállalkozóját is elismerjük. Újdonságként először rendezünk befektetői speed datinget, ahol nemzetközileg is elismert befektetőkkel ismerkedhetnek meg a hazai startupok. Az este további izgalmakat és újdonságokat is tartogat, amiről bővebben később fogunk beszámolni.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek: