Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
40_lie_to_me_wallpapers_web.com.jpg
Forrás: ITB

Gondoljuk csak végig, hány emberrel beszéltünk eddig a nap folyamán. Megvan? Jó. De azt is tudjuk, hogy az emberek több mint fele a szemünkbe hazudott, és nem is egyszer? A ferdítések, csúsztatások, nagyot mondások mind-mind az életünk részei. A lényeg, hogy észrevegyük őket. Ha ez nehezen menne, cikkünkben eláruljuk, mire kell figyelni!

Gyakran hazudunk a mindennapi beszélgetéseink során – például azért, mert szeretnénk jobb színben feltüntetni magunkat, vagy azért, mert azt szeretnénk, ha valamely téma szakértőjének tartanának bennünket. Robert S. Feldman, a Massachusetts egyetem professzora még 2002-ben készített egy tanulmányt, miszerint egy 10 perces beszélgetés során az emberek 60 százaléka füllent, átlagosan 2-3 hazugság hangzik el ez idő alatt. A hazugság mennyiségét tekintve nincs nagy eltérés a nők és a férfiak között, a hazugság okait nézve azonban már van különbség: a nők többnyire azért füllentenek, hogy a velük szemben álló tárgyalópartner jobban érezze magát, míg a férfiak azért, hogy jobb színben tüntessék fel saját magukat. A Haas School of Business újabb, 2016-os tanulmánya azt sugallja, hogy a legtöbb ember ösztönösen és egész jól felismeri a hazudozókat, csak nem hallgat a megérzéseire. Főleg szakmai körökben, munka során nem kiáltunk egyből hazugot, mert bűntudatot érzünk, hogy gyanút fogtunk. Szerencsére a testbeszéd akarva-akaratlanul elárulja a beszéd igazságtartalmát. Fontos tárgyalások során a következő jelekre figyeljünk a partnereinknél!

Óvatosan a gyors következtetésekkel!

Minél jobban ismerjük a velünk szemben álló felet, annál jobban meg tudnunk ítélni, mikor hazudik. A fentebb felvázolt jelek gyakran az adott személy tipikus viselkedéséhez mérten értelmezhető. Egy középiskolai osztálytársam például folyamatosan a haját csavargatta az órán, ez mégsem jelentette azt, hogy hazudott. Egyes emberek betegek, ezért állandóan mozognak, feszengnek. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy vannak olyan személyiségtípusok – a pszichopaták – akik egyáltalán nem mutatják a fenti jeleket. Ők nem idegesek vagy nem érzik magukat rosszul hazudozás közben. Egy brit tanulmány szerint vállalatvezetők körében négyszer nagyobb a pszichopaták aránya, mint a rendes lakosságnál, vagyis gyakrabban találkozunk velük a felső vezetés köreiben.

 

Eltakart száj Amikor az emberek hazudnak, gyakran eltakarják a szájukat vagy akaratlanul finoman megérintik kezükkel az ajkukat. A test ezzel a gesztussal igyekszik lezárni a hazugság csatornáját, még ha az agy folytatja is a megtévesztő beszédet. Az ember ugyanakkor ösztönösen eltakarja a sebezhető testrészeit, mint például a fejét, a nyakát vagy az alhas tájékát – a nagyotmondás miatt sebezhetőnek érezzük magunkat, kitesszük egyéniségünket egy lehetséges támadásnak, vádnak.

Túl sok ismétlés, túl sok részlet A hazugok utálják a csöndet, ezért gyakran sok beszéddel töltik ki. Sokkal több információt szolgáltatnak, mint amennyi szükséges lenne vagy amennyit kértek tőlük. Ezért minél hosszabb ideig maradunk csendben, annál több részletet találnak ki és tálalnak fel, hogy ezzel is igazolják történetüket, és meggyőzzék a tárgyalópartnert (és önmagukat is) a ferdítés igazáról. A füllentők többször is megismétlik a már kitalált részeket, ezzel próbálnak időt nyerni, hogy összeszedjék gondolataikat. Arra azért legyünk tekintettel, hogy a nők hajlamosak részletesen beszélni – ez önmagában még nem jelenti azt, hogy hazudnak.

Felkészülés a menekülésre A hazudozás során a tudatalatti felkészíti az embert a menekülésre, keresi a menekülő útvonalat, ezért a nagyotmondó emberek testüket az ajtó felé fordítják, ha ülnek, és közelebb lépnek az ajtóhoz, ha állnak. A nyugodt, relaxált testtartás hirtelen feszültté válik, ahogy a test ösztönszerűen készül a halaszthatatlan szabadulásra.

Eltér egymástól a szóbeli kommunikáció és a testbeszéd Szavakkal nagyon könnyű hazudni, de a test ismeri és elárulja az igazságot. Egyik biztos jele annak, ha valaki hazudik, amikor nincsenek szinkronban a szavak a test gesztusaival. Például, ha valaki egy szomorú történetet mesél személyes szenvedéséről, amiért kimaradt egy napot a munkából, miközben mosolyog, kézmozgása és testtartása eleven, feldobott.

Megváltozik a légzés Nem könnyű észrevenni, de a hazudozó légzése megváltozik. Az emberek reflexszerűen gyorsabban veszik a levegőt, amikor füllentenek, mivel a hazugság miatt felgyorsul a szív ritmusa, a vér áramlása. A nagyotmondó néha nehezebben beszél, mint előtte, mert egyszerűen kiszárad a szája.

A hazugság 8 jele

1. Beszélgetés közben eltakart száj
2. Ismétlés, túl sok részlet a történetben
3. Az ajtó felé fordul a test
4. Eltér egymástól a testbeszéd és szóbeli kommunikáció
5. Megváltozik a légzés
6. Megváltozik a jellemző szemmozgás
7. Agresszívebbé válik a viselkedés
8. Feszengés, matatás, mocorgás

 

Megváltozik a szemmozgás Nem az számít, hova néz az ember, hanem az, hogy változik-e a pillantás iránya. Egyes emberek például fel és jobbra néznek, amikor felidéznek megtörtént eseményeket, hazugság közben viszont lefelé vetnek egy pillantást. Más embereknél ez éppen fordítva igaz. Ha megváltozik az ember nézésének iránya, az erőteljesen hazugságra utal. Ahhoz persze ismernünk kell az adott ember szokásait, gesztusait, hogy meg tudjuk állapítani, igazat mond-e vagy hazudik. Létezik egyfajta szemmozgás viszont, amely univerzális minden hazudozónál: a nagyotmondó emberek gyakran az ajtó felé pillantanak, vagyis tudatalatt a menekülő útvonalat keresik.

Agresszíven viselkednek A hazugok gyakran ok nélkül agresszívvé válnak beszélgetés közben, ellenségesek lesznek és elkezdhetnek fenyegetően mutogatni irányunkban. Máskor a hazudozók azon erőlködnek, hogy minél hosszasabban a tárgyalópartner szemébe nézzenek, mert azt gondolják, így mindenképp igazmondónak tűnnek.

A nagyotmondók feszengenek A feszengés, fickándozás egyértelmű jele az idegességnek. Még a gyakorlott hazudozók is aggódnak amiatt, hogy szereplésük nem eléggé meggyőző és senki sem hiszi majd el, amint mondanak. Az emiatt felgyülemlő idegességet azzal vezetik le, hogy játszanak a hajukkal, az ujjaikkal vagy ritmust dobolnak a lábukkal, meghúzzák a fülüket stb. Ha a láb elkezd mozogni, netán csoszogni, az is a hazugság jele – a mozgás azt is jelzi, hogy a hazudozó sérülékenynek érzi magát és a test menekülne.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: