Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
40_Deposit
Forrás: ITB

Műszaki végzettségű, férfi, és tíz éves tapasztalattal rendelkezik a klasszikus magyar projektmenedzser – derült ki egy immár 10. alkalommal elkészített kutatásból. Nem mellesleg egyre optimistábbak a hazai PM-ek, és tudják, hogy az előttük álló évben több projekt, több feladat vár rájuk.

Egy biztos, nagyon rendszerető, pontos emberek a projektmenedzserek. Szakmai rendezvényükön az előadás kezdetén senki sem társalgott az előtérben, mindenki szorgalmasan elfoglalta a helyét a teremben. Ebből következik, hogy az előadások pontosan kezdődtek, a kiírás szerint értek véget és mindenki tiszteletben tartotta a kérdezésre szánt időt is. Hasonlóan precíz rendezvényen még életemben nem jártam, pedig heti két alkalommal kijut belőle egy-egy.

 

Menedzseri pozícióban dolgoznak

Azt tehát már tudjuk, hogy a projektmenedzserek roppant precíz, pontos emberek. Török Gábor szociológus azonban nem egy konferenciáról vont le következtetéseket a szakmára vonatkozóan, hanem 101 projektmenedzser megkérdezésével készítette el a projektmenedzseri szakma tükrét – immár 10. alkalommal. Az idei felmérés két nagy kérdéskörrel foglalkozott: az egyik a projektmenedzserek döntéshozatalban betöltött szerepével, míg a másik a menedzserek gazdasági elvárásaival foglalkozott.

A klasszikus magyar projektmenedzser műszaki végzettségű férfi (ezt a felmérés nem kutatta, de a konferencia közönségének összetétele erre engedett következtetni), és tíz évnél több tapasztalata van a PM területén. Amikor egy projektet vezetnek, akkor tipikusan menedzseri pozíciót töltenek be, és csupán egyharmaduk kap felsőbb irányítói szerepkört is. Ez viszont nem gátolja meg őket abban, hogy komoly összegű projekteket vezessenek: egyharmaduk 500 millió forint feletti költségvetésű tervért felelősek, és közel negyedükre bíznak 101-500 millió forintnyi projekteket. És ha már csapattal dolgoznak, akkor többségük (40 százalékuk) 11-50 kollégát irányít.

 

Egyre optimistábbak a projektvezetők

Ami a gazdasági kilátásokat illeti, a projektmenedzserek derűlátóak: 55 százalékuk szerint a projektek száma 15 százalékkal vagy ennél többel is bővülhet (csak 8 százalékuk vár 15 százalékot meghaladó csökkenést). Ez az optimista tendencia a kutatássorozat 2009-es kezdete óta kisebb-nagyobb visszaesésekkel ugyan, de folytatódik.

A növekvő számú projektek mellett a projektmenedzserek az általuk vezetett tervek komplexitásával is meg kell, hogy küzdjenek, miután több mint felük kismértékű vagy jelentős növekedést vár a tervek összetettségében. Az is kihívást jelent majd, hogy a projektmenedzserek egy része a nagyobb számú, komplexebb terveket várhatóan ugyanakkora csapattal kell, hogy megoldja (a válaszadók 39 százaléka vár stagnálást a munkaerő területén), hasonló arányban (41 százalékuk) reménykedik nagyobb létszámban. Ezzel szinkronban a projektekre fordított összegek nőnek, kisebb vagy nagyobb mértékben – mondja a válaszadók 54 százaléka.

Vállalati projektkultúra és egyéni készség a siker titka

A projektszerű működés a technológia gyors fejlődése miatt egyre több területen megjelenik, és ennek megfelelően projektmenedzserekre egyre több területen szükség lesz – mondja Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnöke. A vállalatoknak két lehetőségük van jó projektmenedzserhez jutni: vagy az utcáról vesznek fel tapasztalt projektvezetőt, akinek megtanítják az adott iparág csínját-bínját, vagy pedig saját maguk nevelik ki a jó szakembert. Tapasztalt projektvezetőt a munkaerőpiacot jellemző hiány miatt egyre nehezebb találni, így a hangsúly a belső képzésekre, a tudás szinten tartására és a kollégák megtartására helyeződött át. A szakmai hozzáértés mellett komplex problémamegoldó képességre van szüksége a jó projektmenedzsernek, fontos, hogy szeressen emberekkel dolgozni, menedzselje a kompromisszumokat, legyen képes dönteni, kreatív tárgyalási készséggel legyen megáldva, hogy a legfurcsább helyzetek is kezelhesse. Emellett az is elengedhetetlen, hogy az adott vállalat megfelelő projektkultúrával rendelkezzen, mert a szervezeti körülmények hiánya olyan harcokra kényszerítheti a legszuperebb projektvezetőket is, ahol biztos alulmaradnak.

 

Napi szinten rutin döntéseket hoznak

A kutatás szerint a projektmenedzsment gyakorlatban a döntések időhorizontja változatos, a rövid távú és ad hoc döntések dominálnak, a hosszú távú, stratégiai döntések relatíve ritkák. A válaszadók közel egynegyedének nincs érdemi szerepe a döntéshozatalban, nagyjából ugyanekkora azok aránya, akiket viszont minden fontos döntésbe bevonnak. Az abszolút többség napi szinten hoz rutin döntéseket, időnként pedig részt vesz jelentősebbekben is. A kutatást végző szociológus szerint azonban nem jó hír, hogy hosszú távú döntések csak akkor születnek, ha probléma merül fel, ami azt váltja ki, hogy gondoljuk át a dolgokat. Nemcsak akkor kell hosszú távú döntést hozni, amikor az erős szél és hullámzás előrejelzi a vihart, hanem nyugodt pillanatokban is érdemes a tervezéssel, a vállalat jövőjével foglalkozni, ekkor is szülessen stratégiai döntés.

A projektvezetők szakmai alapon, decentralizáltan döntenek. A csoportos döntéshozatal a jellemző, esete és helyzete válogatja, hogy egyéni vagy csoportos a döntés. A többszereplős döntéshozatal esetén a válaszadók egyharmada szerint teljes a vélemények, megközelítések szabadsága; másik (közel) egyharmaduk szerint valamiféle (előzetes) szűrés érvényesül; és kisebbségben vannak azok, akik az alternatív megközelítések erős korlátozását érzékelik.

 

Érzelemmentes döntések születnek

Az egymással ütköző javaslatok közötti konfliktus feloldása döntő mértékben kompromisszumos, illetve konszenzusos módon történik, de a válaszadók egynegyede szerint sor kerül a hatalmi szóval történő döntésre is. A döntéshozatal domináns típusa vagy stílusa a racionális, tényekre épülő, illetve az érdekeket figyelembe vevő és kompromisszum-orientált megközelítés. A döntési szokásokhoz, hagyományokhoz való konzervatív ragaszkodás is érvényesül. A válaszolók többsége szerint a döntéshozatal súlya a projektsikerek vagy kudarcok szempontjából kiemelkedően fontos, vagy legalábbis fontosabb, mint a siker, kudarc tényezőinek többsége.

Ezekhez képest csak ritkán születnek érzelmi alapú vagy ösztönös, zsigeri döntések. Ezt a szociológus a jellemzően műszaki végzettséggel rendelkező szakembereknek tulajdonítja, de nem tartja jónak az érzelmi döntés nagymértékű elutasítását sem, előítéletet sejt a jelenség mögött. Az intuíciónak is fontos szerepe van a döntéshozatalban, a humán tényezőt is érdemes számításba venni.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: