Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
32_azbej_tristan_420
Forrás: ITB

Izrael a technológiai innováció földje, az információbiztonságtól a robotikáig az ict több területén a világ élbolyában van. Sokat tanulhatnánk tőlük, virágzó startup-ökoszisztémájuktól, kutatásfejlesztési politikájuktól. Ezekről a kérdésekről, izraeli ict-ről, hazai cégek ottani lehetőségeiről beszélgettünk a tel-avivi Magyar Nagykövetség tudományos és technológiai attasé posztját 2013 októberétől betöltő Ázbej Tristannal

-
Ázbej Tristan
 

 

Mi a feladata egy tudományos és technológiai attasénak?

– Gyerekkorom óta vonzódtam a tudományhoz, olyannyira, hogy az ELTE-n szerzett geológus diploma után meg sem álltam az amerikai PhD fokozat megszerzéséig. Bár a kutatási témám – magmás kőzettan és geokémia – nagyon izgalmas volt, hazatérve Magyarországra el kezdtem érezni a késztetést, hogy valami olyasmivel foglalkozzak, ami közvetlenebb hatással van a gazdaságra, sőt az emberiségre. Így kezdtem el egyetemi kutatóintézetek és piaci vállalkozások közös technológiai fejlesztéseinek innováció-menedzsmentjével, foglalkozni, de dolgoztam egy nemzetközi klímavédelmi alapítványnak, később pedig környezetpolitikai tanácsadó is voltam.

Pár év hullámvölgyet követően tudomány és technológia ismét nagyon fontos szerepet tölt be a magyar diplomáciai rendszerben, 11 külképviseletünkön – többek között New Yorkban, Berlinben, Pekingben és Tel-Avivban – dolgozik TéT-szakdiplomata. Leegyszerűsítve, a feladatunk a kutatás-fejlesztési együttműködések erősítése és a magyar innovációs produktumok eladása. Izrael azonban speciális hely, onnan inkább Magyarországra hozunk módszereket, szaktudást, mert magyar technológiát Tel-Avivban eladni nagyjából ugyanolyan nehéz feladat, mint homokkal üzletelni a sivatagban. Innovációs teljesítményben csak a Szilícium-völgy annyira kreatív, mint Izrael. Magyar részről elsősorban a biomed működik itt (például gyógyszervizsgálatok), az it-szolgáltatások és termékek inkább hírvivők. Azért igyekszünk minél több ilyen startupot kivinni, hogy kockázati tőkebefektetésben részesüljenek, valamint szert tegyenek arra az üzleti és inkubációs tudásra, knowhow-ra, ami az izraelieket egyből az Egyesült Államokba repíti.

Miért olyan különleges az izraeli innováció, mi jellemzi az ottani ict-t?

Magyar-izraeli közös innovációs rendezvények az utóbbi 12 hónapban

2012-ben fogalmazódott meg az izraeli-magyar együttműködés ötlete az innovációs technológiák területén, amelynek egyik első eredményeként a 2013. október 13-án, Budapesten a Graphisoft Parkban tartott Magyar-izraeli innovációs napon hazai startupok ismerkedhettek az izraeli k+f-fel.

A 2014. május 20–22. közötti, tel-avivi MIXIII-n, Izrael egyik legnagyobb innovációs szakvásárán és konferenciáján öt magyar vállalkozás (HungaroTrial, GYEMSZI, iLex Systems, Pro-ducatio, Ubichem jelent meg közös standon, valamint az ANGL startup-képviselője is részt vett a rendezvényen.

„A szeptemberben, Tel-Avivban bemutatkozó tíz startup vállalkozást a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) pályázatán választották ki több mint negyven jelentkező közül. Mindegyik a digitális technológiát képviseli valamilyen módon, a mobiltelefonos hívások titkosításától a 3d, ruhaszabászati tervezőprogramig. A programsorozaton a világ számos országából érkezett előadók, valamint vezető izraeli kockázati tőkebefektetők és vállalkozók is részt vettek”, írja az MTI.

A magyar cél, hogy az izraeli tapasztalatokat is hasznosítva, az évtized végére Budapest legyen a közép-kelet-európai startup-cégek központja.

– Több okra vezethető vissza az izraeli innovációs csoda. Például a kényszerre: egyrészt nincs semmi erőforrás, másrészt az állandó fenyegetettség, ezért annyira fontos a hírszerzés, a kibervédelem vagy a távérzékelés. Az egyik legjelentősebb izraeli fejlesztés például az internetes fizetések biztonságát, a PayPal és az eBay rendszereit védi. Nem véletlen: a zászlóshajónak számító startupokat a hadsereg mérnöki állományából kikerült szakértők alapították.

A népkarakter, a vállalkozó szellem szintén fontos tényező, erről 2009-ben meg is jelent egy könyv, a Start-up Nation: The Story of Israel’s Economic Miracle. (Magyarul: A startra kész nemzet.) Ezzel magyarázható a támogatáspolitika vagy a bukás kultúrája, amikor a startupját csődbe vivő vállalkozó többletbizalmat élvez, mivel feltételezik róla, hogy még egyszer ugyanazt a hibát nem fogja elkövetni. Az eredmény megkérdőjelezhetetlen, rengeteg a vállalkozó, népességarányosan a világon Izraelben van a legtöbb startup.

A sikerhez még egy tényező, a vakszerencse is kellett. Az 1990-es évektől kezdve rengetegen – köztük sok mérnök és informatikus – vándorolnak be a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból. Izrael ekkor indított el két kulcsprogramot, a technológiai inkubátorház programját, majd a Yozma elnevezésű tőkealap programot, szektoronkénti kockázati tőkealapokkal, fele-fele állami és magánbefektetéssel. Ma már egyébként az összes kockázati tőkebefektető magáncég. Döntő részben infokommunikációs technológiákról, utánuk pedig biomedről van szó, ugyanis ezeken a területeken a leggyorsabb a megtérülés. Nem véletlen az sem, hogy a NASDAQ-on a legtöbb cég amerikai, őket viszont Izrael követi.

Melyek voltak az utóbbi évek legfontosabb izraeli fejlesztései?

– Például a közösségi navigációs, közlekedési app Waze, amelyet a Google több mint 1 milliárd dollárért vásárolt fel. Ez a gps-app a Maps navigációs alapja. De a Viber és a WhatsApp szintén itteni fejlesztések. Hardverfejlesztésben is komoly eredményeket érnek el, izraeliek dolgozták ki az Intelnek az első többmagos processzort. Mindent elmond, hogy a Google első Egyesült Államokon kívüli fejlesztőrészlegét Izraelbe, az úgynevezett Silicon Wadi-ba költöztette. Példáját az összes nagy követte.

A jelenlegi tendenciák között fontos megemelni Beersheva példáját, ahol a modern Izrael első nagy államférfijainak álma válik a szemünk előtt valósággá. Ben Gurion, Izrael első miniszterelnöke volt az, aki az ország jövőjét a Negev sivatag benépesítésében látta. Háim Weizmann, az 1948-ban kikiáltott állam első elnöke Izrael felemelkedésének és biztonságának zálogát a tudományosság maga szintű művelésében látta. A Negev fővárosának tekintett Beersheva városában jelenleg olyan fejlesztések zajlanak a kkiberbiztonság területén, amelyek várhatóan az iparág egyik legfontosabb helyszínévé teszik majd ezt a centrumot. A városi Ben Gurion Egyetem, a mellé betelepülő katonai kibervédelmi fejlesztési campus és a vele együtt létesülő ipari park olyan vonzerőt jelent, hogy az éppen csak felépülő irodaházakba özönlenek a szakemberek, a kisebb technológiai cégektől az olyan óriásokig, mint a német Deutsche Telekom.

Hogyan hasznosítható mindez Magyarországon?

– A Magyar Nemzeti Innovációs Stratégia megalkotásánál az izraeli innovációs politikát vették alapul. Egyszerűen tanulunk az izraeli modellből, például kockázati befektetőket és technológiaiinkubáció-szakembereket hozunk ki Tel-Avivba, hogy megismerjék az itteni gyakorlatot.

Volt már magyar-izraeli innovációs nap, rész vettünk a májusi MIXIII innovációs konferencián, szeptember 14. és 20. között pedig egyhetes magyar innovációs kiállítást szerveztünk, ahol tíz ict-startupot mutattunk be, közben tudományos partnereket is keresünk nekik.

Remélhetőleg sikerül ezeket a cégeket helyzetbe hozni, a magyar k+f kutatói pedig hasznos kapcsolatokra tesznek szert majd az ilyen kezdeményezésekkel.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: