Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
33_3_EU_flag.jpg
Forrás: ITB

Az EU-s pályázati források elosztásáért felelős GINOP-programon még van mit fejleszteni, finomítani, de szép számmal vannak már sikertörténetek, vagyis olyan programok, amelyek tényleges előrelépést hoztak egy-egy cég életében. Fontos azonban, hogy a cégek ne kizárólag a pályázati pénzekre alapozzák a működésüket.

Azokat a pályázatokat kedveli Tichy-Rácsné dr. Kabai Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium GINOP-pályázatokért is felelős főosztályvezetője, amelyeknél egyértelmű a terv és pontosak az adatok, hiszen ez lehetővé teszi a gyors elbírálást, a források pedig időben célba juthatnak.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) az EU-s forrásokból érkező pénzek szétosztásáért felelős. Nyolc prioritás mentén dolgoznak – hét esetében vissza nem térítendő támogatásról van szó, míg egy, gyakorlatilag kedvezményes hitelt biztosít a vállalatoknak. Nyikos Györgyi, a Magyar Fejlesztési Bank igazgatója kezdetben azt gondolta, senki sem fog kedvezményes hitelért jelentkezni, ha ott van az ingyen pénz lehetősége is, a tapasztalat azonban mást mutat.

 

Az idő markában

A pályázati pénzek elosztása körül még mindig sok az ellentmondás. Noha az elosztási rendszeren már sokat finomítottak, előfordul, hogy másfél-két évet kell várnia egy vállalatnak a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokra – ez a forgatókönyv nem életszerű. Az erős konkurenciaharc miatt nem lehet késlekedni egy-egy ötlet fejlesztésével és piacra dobásával. A késés, a végtelennek tűnő benyújtandó papírrengetegek az EU-s ellenőrző ügynökségek változó elvárásaiból is adódnak.

A GINOP program 8 prioritása

1. Kis- és középvállalatok versenyképességének javítása; 2. Kutatás, technológiai fejlesztés; 3. Infokommunikációs fejlesztések; 4. Energia; 5. Foglalkoztatás; 6. Versenyképes munkaerő; 7. Turizmus; 8. Pénzügyi eszközök

 

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy megjelent egy olyan vállalkozói réteg, amely a pályázati pénzekből szeretne megélni – ez sem a támogatás céljainak, sem az ország versenyképességének nem használ. Hosszú távon nem is tartható fenn: a források elapadása a cég végét jelenti. Szerencsére sok pozitív ellenpélda létezik már, amikor is a vállalat saját erőből fejleszt, a pályázati pénzt pedig plusz ösztönzőként értékeli, olyan kincsnek, ami egyelőre nincs, de számíthatnak rá.

 

Igazi sikersztori

A sikeres projektek egyike a Modern Vállalkozások Programja (MVP), melyet két évvel, 2019 júliusáig meghosszabbítottak, vagyis eddig jár a személyre szabott segítség a vidéki vállalkozásoknak – részletezte Czimbalmos Levente, az MVP szakmai vezetője. A tervezett 3000 vállalkozás helyett már közel 10 ezer vidéki KKV-t sikerült elérniük; több mint 4700 helyszíni üzleti, informatikai átvilágítás és tanácsadás valósult meg; és több mint 3500 mikrocég és KKV kapta meg a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést, amellyel plusz 5 százalék vissza nem térítendő többlettámogatás vehető igénybe a digitális eszköz- és szolgáltatásfejlesztést biztosító GINOP-3.2.2 informatikai pályázatban. A program második szakaszában az Ipar 4.0-val kapcsolatos tudásbővítés lesz fókuszban, emellett segítséget nyújtanak az EU új, általános adatvédelmi rendeletére (a GDPR-re) való felkészülésben is.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: