Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


48_BBVA.com.jpg
Forrás: ITB

Bár az EU egyelőre lemaradásban van az Egyesült Államokhoz vagy Kínához képest a mesterséges intelligencia fejlesztésekre fordított források vonatkozásában, az etikai kérdések tisztázásában komoly előrelépést tehet a közösség. Hamarosan indul az uniós szakértői csoport által megfogalmazott etikai irányelvek tesztelése.

15700 milliárd dollár – a PwC előrejelzése szerint ennyivel dobhatja meg a világ összesített GDP-jét a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása 2030-ban. Az összeg nagyságát jól érzékelteti, hogy ez meghaladja Kína és India jelenlegi GDP-jét. Az MI-ben rejlő gazdasági fejlődési potenciál tehát hatalmas, ennek megfelelően az üzleti szektor mellett már a politikai döntéshozók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak erre, mind a stratégiaalkotás, mind a kutatás-fejlesztéshez szükséges anyagi források biztosítása kapcsán.

 

Szép remények, nagy változások

„Gyakran hallani azt a véleményt, hogy az Európai Unió lemaradt az Egyesült Államokhoz és Kínához képest az MI-kutatásban. Ez – ha az erre szánt összeget nézzük – igaz is, hiszen míg Európában évente nagyjából 4-5 milliárd eurót fordítanak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések ösztönzésére, addig a nagy riválisok esetében ez az összeg 12 milliárd euró körül van” – mutatott rá Nicholas Hodac, az IBM kormányzati és szabályozási ügyek igazgatója, egy budapesti zártkörű sajtóbeszélgetés során.

A helyzet azonban változik a jövőben, hiszen a tervek szerint 2020-ban már 20 milliárd euró jut erre a célra az EU-ban, és nem csak az anyagi források tekintetében tesz komoly erőfeszítéseket a közösség. Az IBM szakértője elmondta, hogy egy magas szintű szakértői csoport dolgozott azon, hogy választ találjanak a mesterséges intelligencia használatának és működésének etikai kérdéseire.

Munkájuk eredményeként összeállt egy iránymutatás ahhoz, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni, milyen kérdésekre kell választ találniuk a fejlesztőknek ahhoz, hogy megbízható MI-t fejlesszenek.

 

Legyen tisztességes!

Nicholas Hodac elmondása szerint a fő cél, hogy Európában csak megbízható mesterséges intelligenciát lehessen létrehozni, amihez alapvetően három tényezőt kell szem előtt tartani: a jogszabályok betartását, az etikai kérdéseket, valamint azt, hogy legyen robusztus a rendszer.

Az MI etikai vonatkozásai kapcsán a szakértői csoport négy alapelvet fogalmazott meg, amelyeknek teljesülniük kell a fejlesztés során. A mesterséges intelligencia természetesen nem okozhat kárt, legyen tisztességes, megmagyarázható és mindvégig maradjon meg az emberi fennhatóság. A négy irányelv betartását pedig egy több mint 100 pontból álló ellenőrzőlista segítségével biztosíthatják a fejlesztést végző vállalatoknál, amit a szakértői csoport állított össze.

Az IBM igazgatója közölte azt is, hogy idén nyáron az Európai Unióban elindítanak egy tesztfolyamatot, amelyben már ezeknek a szempontoknak a figyelembevételével építik a mesterséges intelligenciát a csatlakozó vállalatok. „Az egyértelmű, hogy az MI etikai kérdéseivel előbb-utóbb mindenkinek foglalkoznia kell, és azzal, hogy az EU-ban már most nagy figyelmet fordítunk erre a kérdésre, hosszabb távon komoly előnyt jelenthet számunkra a nagy riválisokkal szemben” – tette hozzá Nicholas Hodac.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: