Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


18_sdg_footer_1.jpg
Forrás: ITB

A telekommunikációs iparág legérdekesebb éves rendezvénye a barcelonai Mobile World Congress. Idén az 5G hálózat volt terítéken, amely már a „szomszédban kopogtat”, de a legújabb okostelefonokat és jövőmegoldásokat is megismerhettük.

Mintha idén kissé visszafogták volna magukat a mobilgyártók a február végén Barcelonában megrendezett telekommunikációs iparág legnépszerűbb seregszemléjén, a Mobile World Congress-en (az iparág stagnál), így radikálisan új technológiai megoldásokat nem láttunk, de végre előtérbe került a felhasználók kényelme. Ahogy a Samsung IT-divíziójának elnöke, DJ Koh beszédében említette: az okostelefonok mára a kommunikáció és az önkifejezés technológiájának alapvető eszközeivé, az emberi test és elme egyfajta kiterjesztéseivé váltak (csatlakoztatott életmód), erre pedig 2018-ban a legnagyobb gyártók fokozottan figyelnek. Nem meglepő, hogy a kibővített valóság és a mesterséges intelligencia sem hiányozhatott az új készülékekből, legalábbis a legtöbben ezeket próbálták több-kevesebb sikerrel belecsempészni az készülékeikbe.

 

Nem csak ígéret, de még várni kell rá

Tavaly még csak a jövő technológiájaként emlegették az 5G-t, idén állítólag már csak karnyújtásnyira vagyunk tőle. Az 5G egy fejlett digitális ökoszisztémát és merőben új világot jelent, ahol az ember, a gépjárművek, az okos otthonok mind kapcsolatban áll(hat)nak egymással. A felhasználók a hálózat sebességének köszönhetően élvezhetik a valóban összekapcsolt világ áldásait, a kibővített és virtuális valóság előnyeit és a kommunikáció egészen új formáit. Mert az 5G hálózat titka a sebességében, a nagy sávszélességében, valamint az alacsony késleltetésű vezeték nélküli kapcsolatában rejtekezik. A letöltési sebesség optimális esetben elérheti a 20 Gbps-t, akár 1 millió készüléket is el tud látni egy négyzetkilométeren (az IoT nagy robbanását hozva), nemcsak a összekapcsolható eszközök számát (okostelefonok, szenzorok és járművek), de a megosztható adatok mennyiségét is megnöveli egyben.

Az idei MWC előtt a Huawei és a Vodafone elsőként létesített sikeres 5G mobilhívást az NSA friss szabványának használatával Spanyolországban. A kapcsolat ugyan 4G-re támaszkodva épült fel, de az adatkapcsolat már az 5G platformon zajlott és élő HD videohívást is kieszközöltek.

Nem csoda, hogy az MWC-n mindenki az 5G előnyeit ecsetelte, igaz, ehhez szabványosítani kell még jó pár mai hálózati technológiát. Láthatóan megtáltosodtak a hálózati eszközöket gyártó cégek a jövőtechnológiától, és egyre több látványos 5G-s eszközt mutattak be. Az ötödik generációs hálózat gazdasági előnyeit senki nem tagadja, de még sok víznek kell lefolynia a Dunán, hogy ezeket az előnyöket mindenki élvezhesse. Tesztüzemben már idén elérhető lesz az 5G hálózat Európában (Berlin, Huawei–Deutsche Telekom), a hivatalos start viszont csak 2020-ban várható világszerte.

A legnagyobb kihívás jelenleg az, hogyan lehet majd a szabványosítást és a technológia zökkenőmentes működésére szolgáló hálózatot sikeresen kiépíteni. Sajnos úgy tűnik, hogy az Európai Unió jócskán lemaradt, hiszen mind Kínában, mind az USA-ban sokkal fejlettebb az infrastruktúra (ők már jó előre tervezve kiépítették ezt), amin el lehet indítani a jövő mobilhálózatát. (Az 5G-re való hálózati kompatibilitás pillanatnyilag Kínában 56 százalék, az USA-ban 17 százalék, az EU-ban 9 százalék). Ha minden igaz, a fejlettebb régiókban már 2018 végén el tudnak indulni az 5G-s projektek. Az MWC-n viszont kiderült: a józan becslések szerint az EU felhasználói 2025 előtt nem nagyon fognak találkozni az 5G megoldásaival, hacsak nem kísérleti projektekben.

Mi az oka, hogy a sereghajtók közé tartozik Európa? A meglévő hálózati fejlesztések lemaradása és a különböző szabványosítási anomáliák, valamint a tagállamok eltérő és meglévő szabványai. Az viszont kétségtelen, hogy ha fokozatosan is, de a jövő technológiája egyre jobban el fog terjedni a világban, és radikálisan fogja átalakítani a telekommunikációs piacot. Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, mit fog jelenteni a mainál tízszer gyorsabb vezeték nélküli technológia a hétköznapokban, végre a Dolgok Internete is értelmet kaphat.

Zsugorodik a mobilpiac, de a kínai gyártók tarolnak

Ugyan tavaly elképesztő mennyiségű mobilt adtak el a világon, mégis az IDC és a Gartner is a mobiltelefon-piac zsugorodását mérte. Eközben kínai gyártók viszont egyre jobb készülékeikkel egyre nagyobb részesedést szereztek.

2017 utolsó három hónapjában már 5,6 százalékkal kevesebb mobil kelt el a világszerte. A csökkenés oka a piackutató cégek szerint az eddigi csereciklus megtorpanásában keresendő: aki minőségi, vagyis felső kategóriás mobilra cserélte a középkategóriás készülékét, az már hosszabb ideig (2-3 évig) használja elégedetten azt. Maga a piac is elmozdult a nagyobb tudású és drágább készülékek gyártása felé, sőt ritkult az alsó, avagy belépő szintű kategória tavaly (nem véletlen a Nokia és társai ultra-low-cost és retro felhozatala most az MWC-n). Ugyan tavaly a negyedik negyedév győztese az Apple volt (73,2 millió iPhone-nal), de a Samsung szállította a legtöbb mobilt (311,4 milliónyi készüléket) a piacra 2017-ben.

Az IDC szerint a piac telítődött, egyre kevesebb a nyereség a hardver gyártásában, a hagyományos gyártók az új szolgáltatásaikkal próbálják kényeztetni a felhasználóikat. Viszont közben megizmosodtak a távol-keleti gyártók, mint a Huawei, az OPPO és a Xiaomi.

 

Öröm az ürömben, hogy az MWC-n kiderült: Budapesten teszteli a Facebook a vadonatúj Terragraph nevezetű hálózati rendszerét, amely gigabites vezeték nélküli hozzáférést jelent a felhasználóknak. A pilotprojekt magyar partnere a Telekom lesz, a megoldás a jelenlegi optikai hálózatokkal egyenértékű, kevesebb kábelt igényel, mivel az utcai infrastruktúrára épül a gyors netelérés. Mellékesen ez az új technológia a jövőbeli 5G hálózatokkal is kompatibilis lesz (a Telekom Virtual Fiber szolgáltatása hivatalosan 2020-ban kerül kereskedelmi forgalomba).

Az MWC legérdekesebb és előremutató nóvuma az volt, hogy egyre több gyártó lép szövetségre az ötödik generációs hálózati kultúra elterjesztése érdekében, így az eddigi riválisok most kölcsönösen működnek együtt. Ebben az MWC-n az Intel járt az élen, aki bejelentette, hogy több hardvergyártóval (Dell, HP, Lenovo, Microsoft) közösen 5G modemes laptopokat fognak kiadni jövőre. De jelzi azt is, mennyire komolyan látnak fantáziát az 5G-ben, hogy bejelentették: az NTT Docomóval közösen építik ki a 2020-as tokiói olimpia mobilhálózatát (itt már 8K és 360 fokos közvetítést ígérnek).

 

Mesterséges intelligencia meg a kibővített valóság

2018-ban már nem létezhet okostelefon valamilyen mesterséges intelligenciás megoldás nélkül, ezek a legtöbb esetben még a kényelmi szolgáltatásokba lettek elrejtve. A legtöbb gyártó a hangfelismerési és kamerás funkcióiba csempészte bele az MI tudását. Ennek az állatorvosi lova lett így az LG V30-as okostelefonja, melyben a Vision AI a képfelismerés terén nyújt nóvumot. Automatikusan elemzi a kamerája elé kerülő tárgyakat és javaslatokat tesz az ideális fotómód kiválasztására. A mobil adatbázisa (a képfelismerő algoritmust 100 millió képen „nevelkedett”) alapján kielemzi a látószöget, színeket, tükröződést és színtelítettséget, illetve beazonosítja, milyen tárgyra fókuszál. A Voice AI pedig a hangalapú MI megoldásuk, amellyel verbális parancsokkal lehet az okostelefonunkat könnyedén testre szabni, nem kell többé a menüpontokban keresgélnünk, de szelfit is készíthetünk ezzel a „hangos” metódussal. Sőt, az LG azt ígéri, folyamatosan fejleszti is az MI-jét, vagyis a felhasználók a jövőben is kapnak újabb funkciókat mobiljukhoz és a korábbi típusok is fel lesznek majd vértezve ezzel a gépi elmés tudással.

 

A kiterjesztett valóság (AR) 2018-ban végleg beköltözik a hétköznapokba a mobileszközeinken keresztül, a trend úgy tűnik, megállíthatatlan. Hála a Google-nek, aki az MWC-n mutatta be az ARCore 1.0 szabványát, ami azt jelenti, hogy körülbelül 100 milliónyi mobilon lehet a valóságunkat kibővíteni mindenféle virtuális játékkal és applikációval. Jelenleg már 13 androidos modell kompatibilis a szabvánnyal, a Google saját Pixel, a Samsung, LG és ASUS okostelefonjai, de a 2018-ban megjelenő új mobilok (Huawei, Motorola, Nokia, Sony, Xiaomi, ZTE és társaik) is ARCore képesek lesznek. Az új Android Studióval pedig már bárki fejleszthet AR alkalmazásokat – a Google a kiterjesztett valóság évének tekinti 2018-at – joggal.

 

2018 okostelefonjai

Barcelonában kiderült, hogy idén az okostelefon-piaci trendek a tavalyi jól bevált formaterveket utánozzák, igazából láthatóan a belbecs javítására törekedett mindenki. Ez a „keményebb” hardver megoldásokban és a felturbózott és duplázott kamerákban jelentkezett leginkább. Már megszokott, hogy a Samsung a legelső, aki leleplezi saját újdonságait. Az „iPhone gyilkosnak” kikiáltott Galaxy S9 széria hozta is a formáját (persze ehhez kellett a remek szivárogtató marketing is). A külső tehát nem változott, maradtak a jól bevált az S8 sorozatnál megismert megoldásuknál, vagyis a készülék előlapját teljesen kitölti a 18,5:9-es arányú Super AMOLED kijelző. Csupán az ujjlenyomat-olvasó pozíciója változott és került a kamera alá a hátlapon. Az új mobilokhoz már Exynos 9810-es processzor dukál és 4/6 GB RAM memória. Kell is ez, mivel szoftveresen is megújult a Samsung okostelefonja, ezekből a leglátványosabb a személyre szabható emoji (a felhasználó arcából készít egy animált karaktert és imitálja valós időben az arcmozgását). De nem szabad elfeledkezni a mesterséges intelligenciás virtuális asszisztensről a Bixby-ről sem, amely külön dedikált gombot is kapott. Képes kamerán át az automatikus fordításra, és az egészségmegőrzés végett akár az egyes ételek kalóriatartalmát is megmutatja. A Samsung mára a jövőt vizionálja a Dex dokkolójával, amellyel az S9-esből teljes értékű asztali munkaállomást varázsolhatunk, a mobilunk ezen üzemmód közben touchpadként funkcionál.

A hamvaiból a HDM által főnixként újjászületett Nokia most is nagyot alakított, kaptunk felső kategóriás és retro megoldásokat is (ők az a gyártó, akik az említett ritka alsó kategóriában is tudnak meglepetést okozni). Az elsőre példa a Plastic OLED kijelzős csúcskategóriás Nokia 8 Sirocco, amely a divatnak megfelelően már nélkülözi a fülhallgató kimenetet, kamerában izmosították fel ezt is a Zeiss teleobjektíves megoldásának köszönhetően. A Nokia 1 pedig az idei MWC új üdvöskéire, az Android Go rendszert (lecsupaszított tárhely, memória és processzor) futtató visszafogott mobilokra jó példa, melyek meglepően hatékonyan működnek a gyakorlatban. A Mátrix-rajongók is megkapták idén a magukét, hiszen a legendás 8110-es lecsúsztatható fedelű „banán” tért vissza 4G kompatibilitással és új KaiOS oprendszerrel felvértezve. Nagy visszatérő volt a Sony is, hiszen nem enged a csúcskategóriából, most az Xperia XZ2 és ennek Compact változataival támadt, nemcsak hardveresen frissítette a telefonjait, de a külcsínben is finom megoldásra törekedtek, hogy a 18:9 arányú képernyők a legjobban illeszkedjenek gazdáik kezébe.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2052 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bak József

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: