Menü
16_BECOMEWIDE.jpg
Forrás: ITB

Az idei CeBIT gyökeresen megújult, erősödött az üzleti jellege. Jelezte ezt az is, hogy taroltak a mesterséges intelligenciás, drónos, blokkláncos és biztonsági technológiák. Mindent megtalálhattunk Hannoverben, ami a társadalmat és a gazdaságot innovatív ötletekkel próbálja reformálni.

A CeBIT sikeresen újult meg, hiszen a tavaszi időpontról a nyár elejére helyezte át a szervezője, a Deutsche Messe az egykori szakvásárt, a bevált hannoveri helyszín viszont maradt. Kényszer szülte ezt a megoldást, hiszen az egykori patina megkopott az idők folyamán, a pc-s hardverkiállítás szerepét elorozta a tajvani Computex, a szórakoztatóelektronika az IFA védjegyévé vált, a telekommunikációt pedig a barcelonai MWC szippantotta fel. Így a CeBIT német korifeusai egy huszárvágással a B2B-szektort célozták meg – úgy tűnik, sikerrel. Nem véletlen, hogy a vérfrissítésen átesett kiállítás hívószavai a felhő, a big data, az adatbiztonság és IT-védelem, a kiszervezés, a BI, az ERP és a CRM. A Telekom, az IBM, az Intel, az SAP és nagyvállalati megoldásaival a Microsoft, de a Facebook is megjelent a Hannover Messe csarnokaiban. És hogy az Y és Z generációt se felejtsék ki, a blokklánc, a mesterséges intelligencia, a kibővített, kevert és virtuális valóság, sőt a robotika, a mobil eszközök, a dolgok internete és a drónok (mint a jövő kötelező ismérvei) is feltűntek.

 

Erős magyar jelenlét

Nem hiányozhattak a magyar kiállítók sem a hannoveri szakkiállításról, hazánk második alkalommal szerepelt saját nemzeti standdal, amely idén a „Hungary – Living Innovation” elnevezést kapta, vagyis azt mutatták be, hogy a régi hírnevéhez hűen Magyarország ma is az élő és alkotó digitális innováció hazája. Ezt bizonyítja az is, hogy a magyar digitális gazdaság megkerülhetetlen és állja az európai versenyt; az ágazat a hazai GDP 20 százalékát állítja elő és a munkavállalók több mint 15 százalékát foglalkoztatja.

A CeBIT-en idén 21 vállalkozás mutatkozott be, ezek közül 12 kiállítóként, 9 pedig szakmai előadóként. A magyar digitális gazdaságot már Európában is számon tartják, nem véletlen, hogy a standot és a részvevők felkészítését a kormány, mint jól kamatozó befektetést 340 milliós költségvetési forrással támogatta. Az óvatos becslések szerint ennek a harminc- vagy negyvenszeresét is elérheti a hannoveri kiállítás révén megkötött üzletek összértéke.

A magyarok okosan készültek, hiszen míg a tavalyi nemzeti stand egy családi házat szimbolizált, idén már kiléptünk az otthonból a városba, és azt mutattuk be, hogyan tudnak a magyar digitális fejlesztések hozzájárulni a polgári jóléthez és gyarapodáshoz a dolgos mindennapokban. Érdemes néhány megoldást megemlíteni (a teljesség igénye nélkül), hiszen mindegyik egyedi és érdekes okosmegoldást takar, és szervesen kapcsolódik a manapság népszerű IoT-megoldásokhoz, ami – ahogy említettük – az idei CeBIT egyik vezető témája is volt. Így sikeresen mutatkozott be a Parkl mobilparkolós startupja, amely az irodaházak zárt parkolóhelyeinek kihasználását egyszerűsíti. A rendszer automatikus rendszámfelismeréssel kezeli a parkolóházakat, a kihasználtságot így optimalizálni lehet egy-egy túlzsúfolt városi kerületet felszabadítva, a rendszerben regisztrált gépjárműveket a megfelelő szabad parkolóhelyekre irányítva. Sőt, a jövőben az önvezető autók parkolásának menedzselését is meg tudja oldani a rendszer.

Az Onlinet megoldása is az okosvároshoz passzol, illetve ennek majdani eljöveteléhez. A városi élet digitalizációjában segít az általuk feltalált online mindenes, járdára telepített objektum (parkolóórát, segélyhívót, digitális intelligens telefonfülkét és online csomópontot magában foglalva). A megoldással az új chipes személyi igazolvánnyal a benne lévő kártyaolvasó segítségével például mentőt is lehet hívni azonnal, a sérült személy orvosi adatait pedig előre el lehet olvasni.

A Sunstone a ma még ritkaság számba menő beltéri nyomkövetés terén mutatta be újítását, a szuperpontos jeladóival GPS megoldásuk nyolc eszközzel már 2000-3000 négyzetméteres raktárakat és áruházakat is képes lefedni, hogy ne kelljen keresgélni a megfelelő szerszámokat vagy termékeket. De a találmány a kórházakban is alkalmas a betegek keresésére és követésére. Az aktív nyomkövetőhöz fejlesztői készlet is tartozik, így bármilyen termékhez hozzáidomítható könnyedén. A digitális gyártást segíti a Reach, akik a valós idejű céges adatgyűjtést reformálták meg. A sok ezer szenzor adatait összetett módon elemzik, ezekben komplex, rugalmasan, valós időben szerkeszthető összefüggéseket vizsgálva. Így például, ha egy gyártósoron elfogyna az alapanyag és éppen raktárkészleten sincs, akkor egyből a beszállítótól rendelhetik meg és nem a raktárban keresgél a rendszer, sőt előre figyelmeztet az alapanyag várható elfogyására és ütemezi a megrendeléseket is. A rendszer rendkívül rugalmas az elemzések lefuttatása terén, így nem csoda, hogy az élvonalbeli autóipari beszállítók egyik kedvence lett.

 

A jövőkutatók favoritjai sem hiányoztak

A CeBIT-ről nem hiányozhatott a robotika sem, hiszen hamarosan önjáró robotok fogják benépesíteni az Európai Unió üzemeit. Az egyik leglátványosabb a Karslruhe Institute of Technology ARMAR-6 nevezetű intelligens gépe volt. A robot nincs előre betanítva a munkafázisok elvégzésére, hanem valós időben lesi el az adott munkavégzés fázisainak a fortélyait az azt végző emberi erőforrástól. Ebben segítségére van öt kamerája és megannyi szenzora, ezekkel tudja megtippelni a következő fázisokat mesterséges intelligenciás algoritmusok segítségével. A drónok mellett (hiszen közeleg az egységes uniós szabályozás bevezetése) a Volocopter légitaxi testesítette meg a jövőkutatók álmát. A jelenleg még kísérleti példányban bemutatott önvezető helikopterhez hasonlító légi jármű három év múlva már az európai nagyvárosokban fog gyors és kényelmes taxiként működni – a fejlesztői szerint. Az ötlet annyira sikeres, hogy nemcsak az Intel, de a Daimler is beszállt a fejlesztésébe és a gyártásába. Tehát az álomból végre valóság lehet hamarosan, akár már a következő CeBIT-re is.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: