Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
84_Forbes.jpg
Forrás: ITB

Néhány éven belül 75 millió állás szűnhet meg a robotok és a mesterséges intelligencia térhódítása miatt, ugyanakkor az új technológiák 133 millió új munkahelyet is létrehozhatnak. A rutinszerűen ismétlődő feladatokat hamarosan átveszik tőlünk a gépek, de a kreatív projekteknél is izgalmas lehetőségeket vetnek fel.

A megszűnő munkahelyek jelentik az egyik legnagyobb aggodalmat a robotok és az automatizációt támogató technológiák, mint például a mesterséges intelligencia (MI) kapcsán. Tény, hogy a robotok és a gépi intelligencia számos területen – elsősorban a rutinszerűen ismétlődő, egyszerű, mechanikus feladatok esetében – sokkal hatékonyabb, gyorsabb és nem utolsósorban olcsóbb lehet, mint az emberi munkaerő.

 

Forgatókönyv MI-módra

Ebből adódóan a gyárakban a futószalagok mellett dolgozók, vagy az áruházak raktáraiban, kasszáiban tevékenykedők számára valóban reális fenyegetést jelent, hogy a gépek elveszik a munkájukat, de a pénzügyi szektorban dolgozók sem érezhetik magukat teljesen biztonságban, sőt még a kreatív munkahelyek esetében is jöhetnek meglepetések.

A Lexus a közelmúltban mutatott be egy olyan reklámot, amelynek a forgatókönyvét MI írta, és vannak olyan kiadók, melyek az egyszerű hírek – például sporteredmények – közléséhez is mesterséges intelligenciát alkalmaznak. Az OECD elemzése szerint – a szervezet által vizsgált 32 országban – a munkahelyek 14 százaléka számára jelent kimondottan magas kockázatot a robotizáció és a mesterséges intelligencia. Ugyanakkor a Világgazdasági Fórum előrejelzéséből az is kiderül, hogy az automatizáció térhódítása, az új technológiák nemcsak elveszik a munkát, de új feladatokat is létrehoznak. Az idén ősszel megjelent tanulmány szerint 2022-ig világszinten 75 millió állás szűnhet meg a robotok és az MI elterjedése miatt, ugyanakkor 133 millió új munkahely jöhet létre.

 

Átalakít mindent

Az egyértelmű, hogy a digitális technológiákhoz értő szakemberekre, adattudósokra, programozókra minden eddiginél nagyobb szükség lesz, de a megváltozó fogyasztói szokások miatt az ügyfélkiszolgálás, ügyfélélmény is korábban soha nem tapasztalt mértékben kerül a figyelem középpontjába, így az ezzel a területtel foglalkozó szakemberekből is még több kell majd.

A munkaerőhiány Magyarországon és világszerte is egyre nagyobb problémát jelent, így az automatizáció, a robotok és az MI bevetése jövőre (és persze a következő években) valószínűleg hatalmas lendülettel folytatódik majd, hogy kezelni tudjuk ezt a gondot. Ez együtt jár azzal is, hogy lesznek, akik elveszítik a munkájukat és megszűnnek feladatkörök, de ez minden nagy technológiai ugrásnál így volt a történelem során, ahogyan új munkakörök is létrejöttek.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: