Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


14_1_alertadigital.com_580px.jpg
Forrás: ITB

Barcelonában bemutatták a legújabb telefon csodákat, miközben itthon továbbra is kérdéses, hogyan alakul a Telenor sorsa. A Starschema ötmillió dollárból pörgetheti fel terjeszkedését, és február végén az is kiderült, hogy melyek voltak a legsikeresebb hazai ICT-cégek.

#1 Mobilparádé Barcelonában Sűrű az év eleje a világ meghatározó eszközgyártói számára, hiszen a január eleji Las Vegas-i CES után alig másfél hónappal már Barcelonában van jelenésük, ahol a mobilipar legújabb fejlesztéseit mutatják be. Néhány éve már érződik, hogy az egy éves fejlesztési ciklus óriási kihívást jelent az ágazat szereplőinek, de eddig mindig sikerült bebizonyítaniuk, hogy még ennyi idő alatt is képesek komoly előrelépéseket tenni. Az idei barcelonai Mobile World Congress hivatalosan ugyan csak február 26-án rajtolt el, ám már előző este bemutatkozott a rendezvény egyik legnagyobb dobása, a Samsung új csúcsmobilja, a Galaxy S9. A készülék ugyan forradalmi újításokat nem hozott, de számos kisebb előrelépést, animált emojikat és minden eddiginél fejlettebb kamerát igen, no meg extrém magasnak tűnő árat. A meghatározó gyártók közül az Apple hagyományosan kihagyja az MWC-t, és idén a Huawei sem akart versenyezni a Samsunggal, így úgy döntöttek, hogy a P-széria idei nagy dobását majd pár héttel később, Párizsban mutatják be. De azért nem volt hiány újdonságokból, többek között a Sony, az Alcatel és a retró-hullámot meglovagoló Nokia is izgalmas újításokkal készült. Az MWC persze nemcsak az új telefonokról, hanem a hálózatokról is szól, idén az 5G érthető módon még a korábbinál is nagyobb figyelmet kapott, hiszen pár éven belül valósággá válhat a főleg az üzleti felhasználásban komoly változásokkal kecsegtető technológia.

#2 Pénzt is számolhatnak az adattudósok Évek óta az ígéretes hazai startupok között emlegetik a Starschemát, sőt az eredményeiket nézve hazai viszonyok között igazából már ki is nőtték ezt a kategóriát. A társaság tavaly 2,3 milliárd forintos bevételt ért el, ami 20 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A cég utóbbi években produkált látványos fejlődésének köszönhetően azon magyar vállalatok között volt, amelyek felkerültek a Deloitte régiós Technology Fast 50 listájára is. A Starschema főként külföldi megrendelőknek dolgozott, többek között az Apple-t, a Facebookot, a Netflixet és a Walt Disney-t is az ügyfeleik között tudhatták. Nem csoda, hogy a cég eddigi sikerei felkeltették az OTP és az Eximbank tulajdonában álló PortfoLion Regionális Magántőke Alap figyelmét is, és 5 millió dolláros befektetést biztosítanak a big datás cég részére. Az adatelemzéssel és adatvizualizációval foglalkozó társaság a jelentős tőkeinjekciót elsősorban üzleti tevékenységének kiszélesítésére és nemzetközi terjeszkedésre, ezen belül is főként észak-amerikai jelenlétének megerősítésére fordítja. Emellett munkaerőfejlesztésre, a szolgáltatási kör bővítésére és a szakmai partnerkapcsolatok fejlesztésére is költenek majd a pénzből.

#3 A Konzum is vinné a Telenort Érdekes interjút adott február közepén az InfoRádiónak Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója. A társaság terjeszkedési terveiről beszélt; a banki és biztosítási piac mellett az informatikai és a távközlés is érdekli őket. Ez utóbbi terület kapcsán pedig külön említette a Telenor Magyarországot is, amely a társaság más régiós érdekeltségeivel együtt a jövőben tulajdonost cserélhet. A Mészáros Lőrinchez köthető Konzum vezetője úgy fogalmazott: „ha valóban van egy ilyen folyamat, akkor számunkra érdekes lehet ez a potenciális befektetés”. Arról, hogy hogyan alakul a Telenor hazai leányvállalatának sorsa, valószínűleg még hónapokig csak találgatások jelennek majd meg, de a hírek szerint amerikai és cseh érdeklődő is van, ráadásul a Konzum riválisai a teljes régiós csomagra csapnának le. Azt sem lehet egyelőre tudni, hogy mennyit érhet a magyar Telenor. A cég 2016-ban 153 milliárd forintos bevételt és 22 milliárdos nyereséget ért el, egyes becslések szerint pedig egymilliárd euró körül lehet az értéke.

#4 Magyar mérnökök olimpiai bravúrja Történelmi jelentőségű volt az idei téli olimpia, hiszen a játékok történetében első alkalommal született magyar aranyérem. De nemcsak a hazai sportolók, hanem az IT-szakemberek is hozzájárultak a téli ötkarikás játékok sikeréhez. A GE Healthcare magyar és amerikai szoftvermérnökei készítették ugyanis a Téli Olimpiai Játékok sportorvosi analitikai rendszerét. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal közösen fejlesztett digitális analitikai rendszer lehetővé teszi, hogy az orvosok és az egészségügyi szakemberek valós idejű információkat kapjanak a versenyzők egészségi állapotáról, sérüléseikről és esetleges várható betegségeikről. A rendszert a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokon is használja majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az alkalmazás olyan értékes információkat tesz elérhetővé egy helyen és felületen, mint például a sportoló sérüléseinek és betegségének adatai, a helyszín adatai, az alkalmazott sport és edzési eljárások. A felhőben tárolt információk alapján az olimpiák egészségügyi személyzete átfogó képet kaphat a sportolók egészségi állapotáról, és gyors döntéseket hozhat a szükséges beavatkozás vagy kezelés módjáról.

#5 Megvannak a legsikeresebb ICT-cégek Február 23-án, az ITBusiness & Technology konferencia záróeseményeként hirdették ki a 2017-ben legsikeresebb hazai ICT-vállalkozások TOP 52-es rangsorát. Ahogyan az elmúlt években, úgy ezúttal is az elmúlt 12 hónap eredményei alapján állt össze a lista, amelyre a Facebookon korábban nem tapasztalt mennyiségű szavazat érkezett, és amit végül a szakmai zsűri véglegesített. A friss TOP 52 rangsor jól mutatja, hogy milyen átalakulás megy végbe az infokommunikációs szektorban, hiszen minden eddiginél előkelőbb helyen végeztek a felforgató technológiákkal piacra lépő innovatív vállalkozások. Feltűnő volt az is, hogy az alternatív informatikusképzést képviselő cégek közül kettő is bekerült a top 10-be. Az élen az IT Services Hungary végzett, amely folyamatosan bővíti magyarországi tevékenységét, és évente több száz új munkatársat vesz fel. A második a jelentős tőkebefektetést kapott, a cseh és más európai piacok meghódítására készülő, online fizetési megoldást fejlesztő Barion lett, míg a harmadik pozícióban az informatikus képzést megújító Codecool végzett.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: