Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

30_546338063.jpg
Forrás: ITB

A vállalati dolgozók informatikai eszköztára gyökeresen megváltozott az elmúlt évtizedben, az asztali számítógépeket a hordozható eszközök, mint a mobiltelefonok és a táblagépek váltották fel. A legtöbb esetben a BYOD, vagyis a saját gépek is gazdagítják a céges informatikai parkot, de az új megoldások új biztonsági problémákat vetnek fel. Sok cég kénytelen feketelistát készíteni arról, milyen alkalmazásokat tiltson meg a munkakörnyezetben.

Ha akarjuk, ha nem, a BYOD (bring your own device, vagyis „hozd a saját eszközödet”) gyakorlatilag mindenhol jelen van már, hiszen mindenkinél van okostelefon. A saját eszközök integrálása egy munkahelyi rendszerbe viszont nagy kihívást jelent a munkaadóknak, több biztonsági és jogi kérdést is felvet. Például egy saját számítógépen mennyire vannak védve az adataink? Ha más tulajdonában lévő eszközre kerül a céges információ, akkor ezzel milyen módon rendelkezhet a vállalat?

Mivel jelenleg még nincs pontos törvényi szabályozás, a BYOD bevezetése következetes és körültekintő belső szabályzást igényel. E nélkül a munkáltató könnyen elvesztheti a szenzitív üzleti adatai feletti kontrollját, és kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet a munkavállalójával szemben is. Extrém esetben (ha nincs adatvédelmi szabályzat és semmi sincs tiltva) nem is ellenőrizhető, hogy mit csinál a kolléga munkaidőben a saját eszközén – lehet, hogy éppen játszik, partnert keres, vagy bizalmas céges információkat oszt meg illetéktelenekkel.

 

Zsákutca vagy a jövő?

Az Appthority biztonsági cég nemrégiben tette közzé tanulmányát azokról az iOS-es és androidos alkalmazásokról, melyeket a legtöbb céges kultúrában tiltólistára tettek. Előkelő helyen szerepel a Facebook Messengere, de a Whatsup, a WeChat és a különféle kamerás szoftverek sem maradtak ki, ahogy listára kerültek a malware-eket tartalmazó alkalmazások és a dolgozók tartózkodási helyét megosztók is. Mindent persze nem lehet letiltani, hiszen a munkatársaink szeretnék a digitális eszközeiket otthon is igénybe venni üzleti célokra. A cégvezetőknek tehát meg kell barátkozniuk a BYOD-s megoldásokkal, hiszen ma már a Microsoft operációs rendszere is támogatja a többféle platformot és az átjárhatóságát. Egy-egy feladatot az asztali gépen elkezdve a táblagépen vagy a mobilon is folytatni lehet.

Az informatikai döntéshozók első reakciója a „behozott” eszközök elutasítása, hiszen meg kell őrizni a céges rendszer integritását, a tiltással viszont csökkenni fog a kollégák motiváltsága. Ráadásul van, hogy a munkavállalók otthoni IT-rendszere sokkal modernebb, mint a munkahelyi felszerelés. A kortárs IT-infrastruktúra sokkal gyorsabban fejlődik, minthogy egy-egy vállalat lépést tudjon tartani vele, a cégek pedig nem szeretnek hatalmas IT-kiadásokba merülni, így egyre többen folyamodnak a BYOD megoldáshoz. A kollégák így saját eszközeikkel tudnak hozzá férni a vállalati belső hálózathoz és adatokhoz. A legújabb trend már a BYOIT (bring your own IT), amikor is a felhasználók saját csoportmunka rendszerüket és alkalmazásaikat is szervesen a vállalatba integrálják.

 

Okosan használva hasznos

A BYOD 2009-től kezdett el terjedni, ugyan kezdetben csak egyes kiemelt részleg vagy csapat kiváltsága volt, mára viszont lassan már a cégek által elvárt alapkövetelménnyé lép elő. Ha megfelelő keretek között alkalmazzák, akkor segítségével költséghatékonyak lehetnek a vállalatok, munkatársaikat az irodán kívül is munkára foghatják, és nem kell finanszírozniuk a felhasznált eszközöket sem.

Hazánkban a BYOD-mozgalom 2013 óta van jelen, de főként a KKV-k kaptak rá, hiszen így drasztikusan tudnak faragni a költségeken. De a magyar cégek megfontoltan haladnak, a bevált IT-megoldásokon nem szeretnek változtatni a biztonsági előírásaik konzervativizmusa végett – az otthonról hozott eszközök komoly fenyegetést jelenthetnek számukra.

Tény, a BYOD koncepciójának legfőbb előnye a költségek csökkenése, hiszen ha a dolgozó rendelkezik táblagéppel és mobillal, ezek már alkalmasak a munkahelyi feladatok elvégzésére is. Az sem megvetendő, hogy a saját maguk által komfortosnak tartott eszközön sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni, mint idegen kütyükön, így a céges termelékenység is növekedhet, sőt a betanítás időszakát is lecsökkenthetjük.

 

Amit leginkább tiltanak

A cégek persze nem örülnek annak, ha munkatársaik folyamatosan az okostelefonjukat nyomogatják, mert bár fizikailag jelen vannak, a hatékony munkavégzésük így erőteljesen megkérdőjelezhető. A feketelisták élén (nem meglepő módon) a közösségi médiás és fájlmegosztó alkalmazások szerepelnek. A 10-es listában szerepel a Dropbox, a Facebook – ennek van @Works üzleti változata is. De a OneDrive, a Google Drive és a Box sem népszerű a cégeknél. A WhatsUp csevegőprogram, a hazánkban népszerűtlen Twitter és még a Skype is kerülendő, hacsak nem üzleti célra használják őket, de a SugarSync is idefért még.

Nagy keletje van a mobil eszközfelügyeleti szoftvereknek, de ezt a céges házirendben megfelelő módon szabályozni is kell, mert akár vissza is élhet vele a munkáltató. Míg a nemzetközi viszonylatban az iOS-megoldások vezetnek az Androiddal szemben (60–40 százalék arányban), addig a magyar BYOD-megoldásokban a Google operációs rendszere népszerű a maga 80 százalékával.


Top 10 céges feketelistás app a világon

 Android iOS
1. Poot-debug(W100).apk WhatsApp Messenger
2. AndroidSystemTheme Pokémon GO
3. Where’s My Droid Pro WinZip
4. Weather CamScanner
5. Wild Crocodile Simulator Plex
6. Star War WeChat
7. ggzzversion Facebook Messenger
8. Boyfriend Tracker eBay Kleinanzeigen
9. Chicken Puzzle Netease news
10. Device Alive Device Alive

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2036 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kurtisz Krisztián

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4866 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: