Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

36_faur_kalman_IMG_9023.jpg
Forrás: ITB

A hazai ERP-piacot manapság leginkább a szabályozói környezet változásai hajtják előre, és ezek a hazai fejlesztőknek is teremtenek lehetőséget – mondja Faur Kálmán, a Libra Szoftver Zrt. vezérigazgatója.

– Hogyan tudja felvenni a versenyt a nemzetközileg ismert, tőkeerős multikkal egy magyar szoftvergyártó?

– A nagyvállalati piac kemény dió a hazai fejlesztőknek, hiszen ott a tulajdonos a legtöbb esetben előírja, hogy mit kell használni. Ebben a szegmensben kizárólag olyan szektor-specifikus megoldásokkal lehet labdába rúgni, amelyeknél túl bonyolult és költséges lenne a nemzetközi rendszerek lokalizálása. A kis- és középvállalatok esetében azonban egészen más a helyzet. A nagyobb rugalmasság, a jobb ár-érték arány és a több kapcsolódó szolgáltatás ezen a piacon komoly versenyelőnyt jelent egy hazai fejlesztőnek.

– Tényleg csak a nagyvállalatok privilégiuma lehet egy jó, átfogó ERP-megoldás?

– Teljesen integrált rendszerek már közel 20 éve elérhetőek a kis- és középvállalkozásoknak is. Ezek alapfunkcionalitásban gyakorlatilag ugyanazt nyújtják, mint a nagyvállalati rendszerek. A különbség a testreszabás és az automatizáltság mértékében van. Az egyedi fejlesztés nemcsak hosszadalmas és költséges, de a fenntartása is folyamatos munkával jár, ami bizonyos üzemméret alatt egyszerűen nem éri meg. A jó hír az, hogy a közel két évtized alatt rengeteg speciális iparági fejlesztés került már a KKV-s ERP-rendszerekbe is.

– A kisebb cégek körében mire van nagyobb szükség: egyfajta sablont, sorvezetőt adjon az ERP-rendszer, vagy inkább arra, hogy minél inkább a saját vállalatukra és annak folyamataira legyen szabva az alkalmazás?

– A hazai KKV-k döntő többsége organikusan fejlődött és nem valamilyen iparági minta alapján hozta őket létre például a nemzetközi anyavállalatuk. Emiatt a folyamataik is egyediek, amelyeket nem szívesen adnak fel egy informatikai fejlesztésnél, hanem azt várják, hogy a rendszer alkalmazkodjon hozzájuk. Ez olyan adottság, amit egyszerűen el kell fogadni. Akinek rugalmas a rendszere és relatíve olcsón és gyorsan tud egyedi fejlesztéseket végezni, az komoly előnyre tehet szert.

– Félnek még a magyar vállalkozások a felhőből igénybe venni az ERP-rendszereket?

– Kezdetben természetesen voltak fenntartások a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatban. Mára úgy látom, hogy ezeket sikerült teljesen eloszlatni. A felhasználók felismerték, hogy olyan adatbiztonságot, amelyet egy komoly adatközpont nyújtani tud, önmagukban nem lennének képesek elérni. Költségoldalon pedig olyan jelentős megtakarítást tudnak elérni, ami a legtöbb esetben meggyőzi az ügyfeleket, hogy az ERP rendszereiket a felhőbe migrálják.

– Milyen a közeljövő piaci kilátásai, mire mutatkozik igény? Hogyan, milyen módszerekkel lehetne növelni ezt az igényt?

– A szabályozói környezet változása teremti a legtöbb igényt az integrált rendszerek iránt. Különösen jó példa erre a NAV hamarosan kötelezővé váló online számlázási kapcsolata. Sok kisebb fejlesztőnek ezt egész egyszerűen nem érte meg megcsinálni, ami miatt ügyfeleik váltásra kényszerültek. Érdekes módon ez a piac másik felére is igaz: a nemzetközi ERP-gyártók jellemzően nem adnak a rendszereikhez gyári megoldást a NAV-kapcsolatra, rábízzák a felhasználókra. Annyi megkeresést kaptunk multinacionális nagyvállalatoktól a témában, hogy úgy döntöttünk, kifejlesztünk egy platformfüggetlen megoldást. Hasonló részmegoldásokkal időről-időre sikerül a nagyvállalati piacról is megrendeléseket szerezni.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: