Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


42_Depositphotos_52338303.jpg
Forrás: ITB

Az Európai Unióban átlagosan 16 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, mint férfiak, Magyarországon ugyanakkor valamivel kedvezőbb a helyzet, ráadásul az utóbbi években sikerült fejlődni ezen a területen. A nagy nemzetközi cégek ugyan egyre inkább odafigyelnek a bérkülönbség megszüntetésére, de a társadalmi beidegződések miatt egy évtized alatt is hatalmas különbség alakulhat ki az ugyanolyan helyzetből induló lányok és fiúk között.

Sűrűn szerepel mostanában a híradásokban az egyik legismertebb angol színész, Benedict Cumberbatch, aki nemcsak a bicikli tolvajok elleni bátor kiállással hívta fel magára a figyelmet, de egyértelműen állást foglalt a nemek közötti fizetési egyenlőtlenség ügyében is. A többek között Sherlock Holmest és a Marvel filmes univerzumban Doctor Strange-t is megformáló színész ugyanis kijelentette, hogy nem hajlandó szerepet vállalni olyan alkotásban, amelynél a hasonló jelentőségű szerepet kapó női társa alacsonyabb gázsival számolhat. Hollywood és a tévés világ már-már legendás a nemek közötti bérkülönbségről, elég csak arra gondolni, mekkora botrányt kavart, amikor a BBC tavaly nyáron nyilvánosságra hozta a fizetési listáját: az öt legjobban fizetett munkatárs között egyetlen nő sem volt, sőt a legmagasabb bért kapók kétharmada férfi.

 

Lassú változás

Az ugyanolyan tapasztalattal, ismeretekkel rendelkező és hasonló pozícióban lévő hölgyek és urak bére közötti különbség ellen egyre többen emelik fel hangjukat, és vannak adatok, melyek azt mutatják, hogy javul a helyzet ezen a területen. Az Eurostat elemzése szerint 2016-ban az Európai Unió 28 tagállamában átlagosan 16,2 százalékkal kerestek kevesebbet a nők. Ez első hallásra egyáltalán nem tűnik kevésnek és érdemes azt is megjegyezni, hogy csak nagyon lassan csökken az eltérés. A 2011-es mérés még 16,8 százalékos eltérést mutatott, a 2015-ös pedig lényegében akkorát, mint a tavalyelőtti. Ebből a szempontból Romániában és Olaszországban a legjobb a helyzet: mindössze 5 százalékkal visznek haza kevesebbet a nők, mint a férfiak. Észtországban ugyanakkor megdöbbentően magas, 25 százalékos az eltérés, de Csehországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is 21 százalék fölött van. Magyarországon az Eurostat adatai alapján 2016-ban 14 százalékkal kerestek kevesebbet a nők átlagosan, mint férfi kollégáik, vagyis az uniós átlagnál jobban teljesítünk, és az elmúlt években egész sokat változott a helyzet, hiszen 2011-ben még 18 százalékos volt az eltérés.

Persze azért szép számmal akadnak olyan területek, ahol még most is igen magasak a különbségek. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2016-os adatai alapján a felsőfokú végzettséggel rendelkező ügyintézők esetében a férfiak 26 százalékkal több fizetést kapnak átlagosan, mint női kollégáik. A vezető beosztású alkalmazottak esetében már kedvezőbb a helyzet – igaz, még náluk is ötödével kevesebbet visznek haza a hölgyek. A berbarometer.hu oldalon található információk alapján viszont az egyik olyan ágazat, ahol meglepően jó a helyzet a nemek közötti egyenlőség területén az információs és kommunikációs technológiai, jogi, szociális és kulturális szakemberek esetében. Persze ez egy meglehetősen nagy halmaz, azonban az mindenesetre jelzésértékű, hogy az infokommunikációs ágazat is ebbe a körbe tartozik.

 

A nagyok már odafigyelnek

A jelentős, külföldi háttérrel rendelkező cégek hazai érdekeltségeinél már nagyon nagy számban megvalósul, hogy adott pozícióban az adott régiós rendszerek szerinti fizetést kínálnak, akár férfi, akár nő tölti be azokat – mondta el érdeklődésünkre Sanda Rita, a Profession.hu services üzletágának vezetője. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minimális eltérések ugyan lehetnek a férfi és női munkavállalók bére között, azonban hatalmas különbségek nincsenek a szervezeten belül ugyanazon a szinten dolgozók között. Az persze egy külön téma, hogy preferálják-e a férfi kollégákat a vállalkozások az előléptetéseknél, ami értelemszerűen magasabb jövedelmet is jelent – fűzte hozzá Sanda Rita. A szakember szerint egyébként az IT-szektorban, főleg a programozással foglalkozók körében ma már nincsenek elképesztően nagy különbségek abban, ahogyan a nagyvállalatok, illetve a kisebb cégek kezelik a munkatársaikat. Bár megfigyelhető, hogy a nagyobb társaságoknál a cafetéria és az juttatási rendszer jobban kidolgozott, de nagyon komolyan kimunkált béren kívüli juttatási rendszerrel lehet már találkozni kisebb cégeknél is. Az informatikai szektor abból a szempontból is speciális helyzetben van, hogy nagyon kevés nő található itthon a programozó, mérnöki pozíciókban. Pedig nemzetközi szinten már változik a helyzet, így Franciaországban például már 50–50 százalék a nők és férfiak aránya a mérnököknél. Sanda Rita szerint azoknál a vállalkozásoknál, ahol a cégvezetés és a HR-részleg törekszik az egészséges szakmai és emberi harmónia kialakítására, ott igyekeznek legalább egy hölgyet beültetni a fejlesztő csapatokba is. „Nálunk egyelőre kevés női vezetővel találkozunk az IT-szektorban, de a nagyvállalatoknál egyre több példa van ennek támogatására, akár mentor bevonásával is, hogy ki tudják teljesíteni karrierjüket. Észak-Amerikában és a nyugat-európai vállalatoknál egyébként már hosszú évekkel ezelőtt elkezdődött ez a fajta diverzifikáció és ez a nagy nemzetközi IT-cégeknél is fontos szempont” – tette hozzá Sanda Rita.

Nő a profit a hölgyekkel

Azt, hogy a diverzitás milyen fontos szerepet egy cég üzleti sikerében konkrét kutatási eredmények is mutatják. A Forbes magazin januárban számolt be a McKinsey felméréséről, amely során arra jutottak, hogy azok a cégek, amelyek a vezetésben található nők arányát vizsgálva a felső egynegyedbe tartoznak, 21 százalékos valószínűséggel magasabb profitot érnek el, mint az iparági átlag. Ez az érték azért érdekes, mert a McKinsey korábbi, 2015-ös elemzése még 15 százalékos értéket mutatott, vagyis az eltelt két év alatt még inkább kifizetődővé vált a női vezetők alkalmazása.

 

Nem üzleti probléma

Mint minden más iparágban, az infokommunikációs szektorban is megvan a fizetésbeli különbség a férfiak és nők között – állítja Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány alapítója, a Google Magyarország korábbi vezetője. „Ez azért általános gond iparágtól függetlenül, mert egész egyszerűen nem üzleti problémáról van szó. Nem az történik, hogy a vállalatvezetők, vagy a HR-esek kevesebbet akarnak fizetni a nőknek, hanem szépen csendben megy végbe az egész anélkül, hogy sokan egyáltalán észrevennék. Már a diplomás pályakezdőknél megfigyelhető az eltérés, a férfiak bizonyos állásokban akár 25 százalékkal magasabb keresetet is kaphatnak, mint a nők, hiába van ugyanolyan diplomájuk és tapasztalatuk. Ez persze a szokások, hagyományok miatt alakul így, attól kezdve, hogy a család, a társadalom más viselkedést vár el a lányoktól és mást a fiúktól. Ráadásul a kezdeti különbség idővel csak nő, hiszen munkahely váltáskor a korábbi bérből indulnak ki, általában arra ígérnek rá. Mindez oda vezet, hogy ugyanabból a kiinduló helyzetből 35 éves korukra igen tetemes fizetésbeli különbségek tudnak kialakulni férfiak és nők között” – mutatott rá Heal Edina.

Ez persze érthető is, hiszen ha ugyanolyan karrierúttal és képességekkel sikerül felvenni egy nőt, aki 30 százalékkal kevesebbet kér, mint amennyit egy férfi jelentkező, akkor a cég nem jelzi önként a különbséget. „Annak a kultúrája még nem alakult ki, hogy hiába tudna egy vállalkozás olcsóbban foglalkoztatni egy nőt, de megadja neki ugyanazt a fizetést, mint a férfi munkatársaknak. Ezen változtatni kellene. Úgy vélem, amint lesznek ilyen példák és jó hangosan fogunk beszélni ezekről, akkor jön is majd a változás. Ehhez szerintem állami szinten is be kellene avatkozni, megfelelő szabályozással. Törvény nálunk is van diszkrimináció ellen, de nincs ellenőrizve és nincsenek büntetések. Az Egyesült Királyságban például a 250 főnél többet foglalkoztató cégeknek már évente le kell adniuk a „gender gap” jelentésüket. Izlandon ez 20 fő feletti cégekre vonatkozik. Egyelőre még csak tájékoztatást kell adniuk erről, de az érintettek így tudatosabban tervezhetnek már most. És ha nem jelentenek, büntetést kapnak” – tette hozzá Heal Edina.

 

Megéri a diverzitás

Az Egyenlítő Alapítvány azért küzd, hogy a nőknek és férfiaknak ugyanolyan lehetőségeik és esélyeik legyenek a munkahelyeken és ebbe természetesen beletartozik a fizetés is. A szervezet alapítója szerint az egyik legfontosabb dolog, amivel foglalkozni kell, az az érzékenyítés. Ma már nem arról van szó – főleg nem Európában –, hogy a férfiak tudatosan alkalmaznák a diszkriminációt a nőkkel szemben. Tudat alatt viszont még megvannak a különbségek, ami látszik abból is, hogy mennyire alacsony a női közép- és felső vezetők aránya. Pedig Heal Edina szerint komoly előnyökkel jár egy vállalkozás számára, ha diverzifikált a vezetés. „Megéri és nem csak azért, mert így pozitívabb kép alakul ki a cégről, de kutatások bizonyítják, hogy üzletileg is. A Google rengeteget foglalkozott ezzel a témával, de sok nagy, befolyásos informatikai cégnél is odafigyelnek erre. Jól látszik ugyanis, hogy sokkal jobb döntések születnek, ha diverzifikált csapatok dolgoznak egy-egy problémán” – mondta az Egyenlítő Alapítvány alapítója.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: