Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
21_molnar_istvan_GYU_5576_2.jpg
Molnár István, DPC ConsultingForrás: ITB

A nyílt forráskódú megoldások és a felhőalapú környezetek még a hagyományosan konzervatív pénzintézetek dolgát is megkönnyíthetik, amikor a digitalizációs kihívásokra adott válaszokról van szó.

Szép lassan minden banknak fel kell készülnie arra, hogy a technológia változása, a szabályozási környezet átalakulása és a fintech-konkurencia megjelenése miatt modernebbre cserélje központi rendszereit. Az új core banki rendszerei kiválasztásánál egyre több pénzintézet a nyílt forráskódú megoldások mellett teszi le a voksát – mondja Molnár István, az ilyen rendszerek bevezetésében már tapasztalatot szerzett DPC Consulting alapítója.

 

Egyszerűbben, költséghatékonyabban

A nyílt platform egyik legnagyobb előnye, hogy nincsenek licencköltségei. Így olyan termékek és szolgáltatások is megvalósíthatók vele, amelyek licencköteles megoldásokkal nem lennének kifizetődők. Jó stratégia lehet például, ha a bank a meglévő rendszere mellé kezdi kiépíteni a nyílt platformot, amelyen először az új termékeket kínálja, és amikor a platform már bizonyított, a hagyományos portfóliót is átmigrálhatják rá. Mi több, a nyílt megoldással portfólió-szolgáltatóvá is válhat a pénzintézet – semmi akadálya nincs annak, hogy más bankok számára kínáljon szolgáltatásokat, például havonta 20 centért kezelje azokat a hiteleket, amelyek a másik banknak 1 euróba kerültek.

Azonnali fizetés megkönnyítve

A hazai bankok egyik nagy idei – bár most időlegesen elhalasztott – feladata az azonnali fizetési rendszer bevezetése. A DPC és személyesen Molnár István Szingapúrban már átélte ennek bevezetését, központi és banki oldalról egyaránt, és ezt a tapasztalatot itthon is kamatoztatták. Kifejlesztettek egy instant payment szimulátort, amellyel a bankok tesztelhetik saját fejlesztéseiket, üzeneteket küldhetnek a szimulált Gironak, illetve fogadhatnak más bankok felől. Különlegessége a szimulátornak, hogy a valós életben nehezen előidézhető eseteket is ki lehet próbálni, például mi történik, amikor a partner rendszere nem válaszol szintidőn belül. További információ a DPC-ről: www.dpc.hu

 

Óriási lehetőségeket kínálnak a felhőalapú rendszerek is. A szabályozás ugyan országonként eltérő a felhő engedélyezését illetően, de az elérhető lehetőségeket mindenképpen érdemes kihasználni. Az infrastructure-as-code (IaC) megoldások – mint például a Terraform – használatával egészen elképesztő módon leegyszerűsödik a szükséges működési környezet kialakítása.

 

Nincsenek elfelejtett változtatások

Az ilyen megoldások kódként tárolják a környezet konfigurációs jellemzőit, amikor pedig létre kell hozni az infrastruktúrát, csak le kell futtatni a kódot. „Kipróbáltuk: az Amazon EC2 felhőben 21 perc alatt állt fel egy teljes, igen komplex infrastruktúra, szerverekkel, adatbázis-kezelőkkel, hálózati elemekkel, tűzfalakkal, terhelés-elosztókkal. Ugyanezt manuálisan létrehozni több hónapba vagy akár egy évbe is telt volna. A kód révén ráadásul konzisztensen tartható az infrastruktúra, nincsenek elfelejtett változtatások, mindig egyértelmű a konfiguráció” – sorolja az előnyöket Molnár István.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: