Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
38_5G_Mobile_signal.jpg
Forrás: ITB

Elkötelezettek a hazai távközlési cégek az 5G technológia iránt, a következő generációs mobilhálózat első kapcsolatát idén októberben teremtették meg – hivatalosan. A kormány elkezdte az oktatás digitális fejlesztését, 4000 intézményben lesz gyors internet és wifi. Az amerikai online kereskedőóriás új székházát 238 város szeretné a magáénak tudni, a komoly adókedvezmények mellett vicces javaslatok, ajándékok is születtek.

Éves innovációs napján az Ericsson a Magyar Telekommal együtt mutatta be (az előbbi budapesti K+F központjában) az első 5G kapcsolatot Magyarországon. A mobil rádiós fejlesztés megfelel a 3GPP előzetes, 5G New Radióra vonatkozó szabványának. A bemutató 15 GHz-es frekvenciasávban zajlott és 800 MHz-es spektrumot használt. Az 5G-s hálózatok elterjedése 2020 előtt nem várható, addig is folyamatos a hálózat fejlesztése és a készülékek kialakítása.

 

Oktatásfejlesztés, digitálisan

A Vodafone is beállt azon nagy távközlési cégek soraiba, akik a Digitális Jólét Alapcsomagban értékesítenek internet-előfizetést – az 1 GB-os csomag 1113 forintért vásárolható meg, egy év hűségidővel. A szolgáltatás havidíja az internet áfacsökkentésének köszönhetően 2018. január 1-től még kedvezőbb, 990 forint lesz.

Megkezdődött a digitális oktatásfejlesztés: a kormány döntésének köszönhetően 2019 végig 4000 állami általános és középiskola, valamint szakképző intézmény kap szupergyors internetet és teljes wifi-lefedettséget. A beruházás 31 milliárd forintból valósul meg, a fejlesztés közvetlenül 1,2 millió diákot és 126 ezer oktatót érint. Az 500 fő alatti iskolákban legalább 100 Mbit, az 500 fő feletti iskolákban legalább 1 gigabites sávszélesség lesz elérhető.

Októberi ITB Club Extra: IT-szüret 2017

Rendhagyó, de hagyományteremtő volt az októberi klubunk: Egerbe helyeztük át a székhelyünket. Valóságos digitális cunami érte el ugyanis a mezőgazdaságot: az IT az agrárszektor valamennyi szegmensébe beszivárgott, nem beszélve a generációváltásról. A fiatal gazdák már IoT-ről, felhőszolgáltatásokról, mobilapplikációkról beszélgetnek; egyre többen ismerik fel, hogy a hatékony termeléshez, tenyésztéshez nem elég a föld és a traktor, szükség van a digitalizációra is. Mi pedig nemcsak az intelligens mezőgazdaság világában mélyedtünk el, hanem a szüretelésben és a borkóstolásban is.

 

Új és régi oktatás

Magyarul beszélő, jogi területen bevethető chatbotot mutatott be az iLex és az IBM Cloud: Lexi a Pécsi Tudományegyetem hallgatóival együtt tanulja a jogot. A chatbot célja megismertesse a hallgatókkal a jogászatban használatos digitális technológiákat. Lexi egy olyan chatbot, amely magyarul válaszol polgárjogi kérdésekre, a feladata pedig jelenleg az, hogy demonstrálja, miként lehet használni a kognitív technológiákat a jog területén. A tanfolyam előrehaladtával nemcsak a diákok, de Lexi tudása is bővül, hiszen a chatbot a használat során folyamatosan tanul, így egyre bonyolultabb kérdésekre tud válaszolni.

Húsz évvel ezelőtt, 1997-ben indult el a Cisco Hálózati Akadémia, jelenleg világszerte 7 millióan, Magyarországon meg 40 ezren vettek részt a hálózati informatika alapjait jelentő kurzusokon. A program indulása után egy évvel hazánkban is elérhető volt már, hamarabb jelent meg a magyar nyelvű verziója, mint a német. És ha már a Ciscónál tartunk: az amerikai vállalat 1,9 milliárd dollárért vásárolta meg a VOIP szolgáltatásokat nyújtó BroadSoft vállalatot. A Ciscónak főleg a vállalat ügyfélköre miatt volt érdekes a felvásárlás, a kis- és középvállalatok ugyanis még mindig óriáscégek szállítójaként tekintenek rá, holott szolgáltatásait már nekik is kínálja. A BroadSoft főleg a KKV-szektorban volt erős.

 

Alábecsült számok

Az Uber ellenes érzelmek felerősödése is segíthette riválisa, az Amerikában népszerű Lyftet abban, hogy 1 milliárd dollárnyi finanszírozást kapjon a Google tulajdonában lévő befektetési csoporttól, a CapitalG-től. A közösségi taxitársaság ezzel készül a 2018-ra tervezett tőzsdei bevezetésre. A finanszírozás a Lyftet is beárazta 10 milliárd dollár értékűre, ami jelentős növekedés a tavalyi 6,9 milliárdos felméréshez képest – de még mindig messze elmarad riválisától, a 70 milliárdra becsült Ubertől. A lépéssel a Google és a Lyft szorosabbra fonja kapcsolatát, hiszen a CapitalG partnere a Lyft igazgatótanácsának tagja is lesz.

Három éven keresztül a Twitter túlbecsülte aktív felhasználóinak számát, miután a felhasználók tevékenységét figyelő, harmadik féltől származó adatokat hibásan számították be. Az első két negyedévre kétmillióval, a harmadik negyedévre pedig egymillióval csökkentették az aktív csiripelők számát. A hibásan számolt adatok nem befolyásolták a vállalat tőzsdei értékét.

Infotér Konferencia 2017

A hazai információs társadalom legfontosabb szereplői 2010 óta gyűlnek össze minden ősszel Balatonfüreden. Míg az első években a digitális kultúra elterjesztésében, az infrastruktúra-fejlesztésben, az állami feladatok számbavételében teljesedett ki a rendezvény, idén már a diszruptív technológiák drámai térnyeréséről szólt. Olyan eseményekről, amelyek évtizedes struktúrákat rombolnak szét és kínálnak helyettük újakat (mint az 5G, a blockchain vagy a fintech). A téma adott volt, az idő pedig tökéletes!

 

Vicces versengés

Összesen 238 település szeretne az Amazon új székházának helyszíne lenni, csupán négy amerikai állam maradt ki a versenyzők közül. Newark városa és New Jersey állam közösen például 7 milliárd dollárnyi adókedvezménnyel szeretnék magukhoz édesgetni az online óriás második központját, mely az 50 ezer állással együtt érkezne a kiválasztott helyszínre. A városok és polgármestereik viccesebbnél viccesebb dolgokat találtak ki, hogy kitűnjenek a versenyből: Washington DC polgármestere egy trükkös videóban Alexától kapja a választ, hogy az ő városa a legjobb hely az online áruház számára; Tucson egy 6,4 méteres kaktuszt küldött ajándékba; Calgary pedig óriásplakáton hirdette: egy medvével is megküzdenének a székház kedvéért.

Közben kiderült, az Amazon azzal kísérletezne, hogy okos zárak és egy videórendszer segítségével a futárjai ne a házak ajtajában hagyják a csomagokat, hanem házon belülre tegyék őket. A Magyarországon ismeretlen jelenség azért is veszélyes, mert jelzi, hogy a ház tulajdonosa nincs otthon. Az online áruház persze ezzel is bevételhez jutna: a szolgáltatáshoz szükséges okos zárat 250 dollárért (66 ezer), a kamerát meg 120 (32 ezer) dollárért árulná.

Lassan egy évvel az amerikai elnökválasztási eredmények után megtudhattuk, pontosan hány lakost befolyásolhatott a közösségi oldalak orosz propagandája: Facebookon 126 millióan olvasták a megosztó bejegyzéseket, több mint 131 ezer üzenetet posztoltak Twitterre és több mint 1000 videót töltöttek fel YouTube-ra. A Facebook jelezte, több mint 170 felhasználót törölt az Instagramról, akik 120 ezernyi orosz tartalmat osztottak meg.

 

A Google megveszi az Apple-t?

Mindenkit meglepett, hogy a Dow Jones Newswire október 10-i híre szerint a Google megvásárolja az Apple-t 9 milliárd dollárért. Mi történt? Ilyen olcsón eladó volt az Apple? Megbolondult a technológiai világ? Egy harmadik állítás az igazság: a hírt véletlenül küldték ki a hírszolgálat előfizetőinek, egy teszt volt csupán. Ennyi mégis elég volt ahhoz, hogy az Apple részvényeinek az ára csöppet lejjebb kússzon, mire rájöttek volna a hibára.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: