Menü
78_Best_Business.jpg
Forrás: ITB

Sorra indítják a fintech és digitális startupokat célzó befektetési és támogatási programjaikat a hazai bankok, így pörgetnék fel az innovációt és védenék ki a PSD2 hatásait.

Még 2010-ben történt, hogy egy programozó 10 ezer bitcoinért két pizzát vásárolt – ez volt az első ismert tranzakció, amikor a kriptovalutával fizettek egy fizikai termékért. Ha az a két pizza még meglenne, a történelem legdrágább ételeiként lehetne őket számon tartani, hiszen idén november végén a bitcoin árfolyama átlépte a 10 ezer dollárt, vagyis a 2010-es ügylet százmillió dollárt érne.

A kriptovaluta látványos drágulása persze csak az egyik jele annak, milyen alapvető változások történnek a pénzügyekben. Érdekes ellentmondás egyébként, hogy a digitális forradalom által legkorábban és legmarkánsabban érintett területek közé került a pénzügyi szektor is, melynek főszereplői éppen a rugalmatlanságukról ismertek. Ez részben a rendkívül részletesen szabályozott működési feltételekből, részben pedig abból adódik, hogy a hatalmas ügyfélkör kiszolgálására, a biztonságos és folytonos üzletmenet biztosítására évtizedek alatt kialakított informatikai rendszerekben még a kis változtatásokhoz is komoly beavatkozásokra van szükség. A fintech cégek azonban arra kényszerítik a bankokat, biztosítókat, hogy felpörgessék az innovációt.

Az OTP november elején mutatta be új, digitális kockázati tőkealapját, amellyel ígéretes startupokat támogatnának a régióban. A pénzintézet olyan befektetési célpontokat keres, melyek megoldásai segíthetik a működését vagy új szolgáltatások bevezetését. De saját startup programot indított az MKB Bank FintechLab néven és a K&H Bank is beállt már a sorba.

Az is jól látszik, hogy komoly előrelépés történt 2017-ben Magyarországon is a mobilfizetés elterjedésében, és az okostelefon kínálta lehetőségeket a biztosítói szegmens is kezdi felfedezni. Itthon is van már olyan szolgáltatás, hogy ha például autós balesetet szenved valaki, akkor a mobilján keresztül, néhány érintéssel elindíthatja a kárrendezést, akár videochatet is bevetve.

Ebből is látszik, hogy a fintech cégek által az ügyfélkiszolgálásban elindított forradalom eléri a nagy pénzügyi szolgáltatókat is, és a mesterséges intelligencia által támogatott chatbotok vagy a rugalmasan változtatható biztosítási konstrukciók már nem annyira a jövőt, mint inkább a jelent képviselik. Ráadásul a szabályozási környezet változása, a januárban életbe lépő PSD2 is jótékonyan hat a fejlesztésekre, hiszen jöhet a nyitott bankolás korszaka – akár fintech cégek közreműködésével is kezdeményezhetünk tranzakciókat bármely pénzintézetnél, amellyel kapcsolatban állunk.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2047 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Tordai Ágnes Ursula

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4898 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: