Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


24_GYU_7090_2.jpg
Simon Géza, DPC ConsultingForrás: ITB

Oktatás, fejlesztés, konzultáció – ennek szentháromságára fókuszál az informatikai felnőttképzéssel és egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó DPC Consulting. Egyik jó ismerősük mondta róluk: már akkor rajtvonalhoz álltak, amikor a többiek még azt sem tudták, verseny lesz. Stratégiájuk lényege, hogy az éles projektek tanulságait használják fel az oktatás és a konzultáció során, míg a szoftverfejlesztési projekteket az oktatásból származó tapasztalatokkal frissítik. A cég egyik alapítójával, Simon Gézával beszélgettünk.

– Húsz évvel ezelőtt nagyon más volt a világ, már ami a digitális tudást illeti. Miként emlékszik vissza a kezdeti időkre?

– Akkor indult a történetünk, amikor még nem igazán emaileztek az emberek. Az első nagy projektünk éppen az volt, hogy emailezzenek, ezért elindítottuk a DrótPostaGalamb (DPG) nevű ingyenes e-mail rendszert, amely 1998-ban azzal vált úttörővé, hogy nyilvános kulcsú titkosítással aláírt, titkosított leveleket lehetett általa küldeni „nagymama szinten” egyszerűen.

– Milyen főbb mérföldkövek voltak azóta?

– Két csapásirányunk van: a projekt vonal (ez többnyire egyedi szoftvertervezést, szoftverfejlesztést jelent) és az oktatás. Hogy mikor melyik dominál, az idők és az igények során változik. A DPG-vel kezdődött a projektes időszak, majd 1998-ban az Oracle partnereként elkezdtük a Java-oktatást. 2002-ben hivatalos Sun oktatási központ (Authorised Sun Education Center) lettünk, és amíg volt Sun Microsystems, mi tartottuk Magyarországon a hivatalos Java-tanfolyamokat. 2002-ben JavaMaster néven fejlesztői bootcampet indítottunk, elsőként az országban. Majd a 2000-es évek közepén indultak újra a jelentősebb projektjeink. A GE Money amerikai főhadiszállásának terveztünk, és fejlesztettünk hitelbírálati rendszert, a 2010-es években pedig a szingapúri DBS Bank telefonos ügyfélszolgálatán vezettünk be egységes front-end megoldást. Persze az oktatással sem álltunk le: elkezdtünk saját tananyagokat fejleszteni. Sok időt és energiát fektettünk bele – mára számtalan modulból lehet összerakni a kívánt tananyagot, akár Javáról, JavaScriptről, akár big datáról vagy agilis fejlesztésről van szó.

– Miben különböznek a versenytársaktól?

– A fő modellünk nem az oktatócégeknél megszokott, naptárban meghirdetett nyilvános oktatás. Szinte kizárólag privát tanfolyamokat tartunk, tipikusan olyan ügyfeleknek, ahol sok fejlesztő van, vagy sokat vesznek fel egyszerre.

– Térjünk vissza a bootcampekhez! Mi lett mára a történetből?

– Alapvetően programozókat képeztünk ki még expertebb programozókká 8-10 hét alatt. A 2000-es évek végére azonban megváltozott az ICT-munkaerőpiac helyzete, olyan munkaerőhiány kezdett kialakulni, hogy már azokat is egyből alkalmazták, akiknek korábban a bootcamp segíthetett volna az állástalálásban. Így elkezdtünk azon gondolkodni, mit tehetünk ennek enyhítésére, végül (továbbra is maradva a céges, privát irányban) létrehoztuk a Skill Sprint Academyt. A cégek megkeresik a számukra ideális jelölteket, a válogatás során segítünk, majd az újonnan felvett munkatársakat helyben a cégnél kiképezzük abban a témában, amilyen szakemberre szüksége van a vállalatnak – ez tipikusan nyolc hetet vesz igénybe. „Belemártottuk a kezünket” az átképzésbe is: a Metropolitan Egyetemmel közösen elindítottuk a METU JUMP-ot, egy intenzív, négyhónapos karrierváltó programozói bootcampet. Közben projekt oldalról a thaiföldi Central Groupnak tervezünk és fejlesztünk cloud native integrációs rendszert; illetve van egy blockchaines startup is, amibe beszálltunk.

– Mire a legbüszkébb az elmúlt 20 évből?

– Az oktatóink szakmai tudására és elismertségére. Nálunk nem a katedráról folyik a nagy elméleti mesélés.

A cég weboldala

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Jacsó Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: