Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


23_Deak_Csaba_GYU_3933_2.jpg
Forrás: ITB

A térségben mindenképpen hiánypótló szerepet tölt be a tavaly októberben, a Miskolci Egyetemen megalakult Elektronikai és Informatikai Kutatóintézet. A feladatokról és az elvárásokról Deák Csabával, az egyetem kancellárjával beszélgettünk.

– Milyen kezdeményezésre született meg a kutatóintézet?

– Miközben az elektronikai ipar jelentős mértékben járul hozzá a hazai GDP-hez, hiányzott a szegmenst kiszolgáló K+F háttér. A BME-n és a SZTAKI-n kívül nincs olyan csapat, amely csak ezzel foglalkozva kiszolgálná az ipari igényeket. Ezen akartunk változtatni, amikor a kutatóintézet megalapításáról döntöttünk.

– Az egyetemen is folynak kutatások, miért kell ehhez külön intézetet létrehozni?

– Ha élesen akarnék fogalmazni, azt mondanám, hogy nem a lyukas óráikban kutató emberek dolgoznak itt. Nyolc főállású kutatóval alakult meg az intézet, és pont az a lényeg, hogy a kutatók teljes munkaidőben ezzel foglalkozzanak, és az ipar által elvárt szoros határidőkkel tudják kiszolgálni a megrendelő cégeket. Lehetnek itt olyan termékfejlesztések, amelyeknél a piaci siker múlik azon, hogy egy vagy hat hónap múlva készül el a termék.

– Hogyan illeszkedik az egyetem szervezetébe a kutatóintézet?

– Szervezetileg önálló egységről van szó, nem tartozik egyik karhoz sem. A munka szempontjából azonban szervesen illeszkedik az egyetem életébe. Az egyes projektekbe bevonhatják az egyetemi karok más szakterületeinek kutatóit is, mint ahogy számítanak a hallgatók közreműködésére is. Mindemellett a főállású kutatókkal szemben is elvárás, hogy hetente két órát tartsanak meg az egyetemen, a kutatásokon keresztül tanítsák a diákokat.

– Hogyan biztosítják a kutatóintézet anyagi hátterét?

– Az egyetem az indulást és az első két év működését biztosítja forrásaival. Ugyanakkor elvárjuk, hogy két év alatt ne csak önfenntartóvá váljon az intézet, hanem nettó befizetője legyen az egyetemnek; ehhez az első évre már 50-80 millió forintos bevételt terveztük. Több forrásból számítunk bevételekre. Egyrészt a Bosch-sal közösen létrehoztunk egy EMC-labort, amelyet a járműipari beszállítók használhatnak ki termékeik elektromágneses zavarainak vizsgálatára. Ez a mérnöki szolgáltatás az egyéb forrásoktól függetlenül is biztosíthat némi alapbevételt az intézet számára. A fő bevételi forrást a céges megrendelések jelentik – már több ilyennel is rendelkezik az intézet --, és bízunk abban, hogy hazai és nemzetközi kutatói konzorciumokban is szerepet tud vállalni az intézet.

– Ez azt is jelenti, hogy a kutatási témákat is a megrendelők határozzák meg?

– Alapvetően tényleg az ipari, a valós életből vett problémák megoldására koncentrál az intézet. Megrendelőink elsősorban a régióból jönnek, de az egész országból, sőt, külföldről is keresünk partnereket. Van például már együttműködésünk a CERN-nel. Számítunk azokra a kis- és közepes informatikai vállalkozásokra, amelyek komplex megoldásokkal akarnak megjelenni a nagy ügyfelek előtt, és ehhez bizonyos kutatási-fejlesztési feladatokat kiszerveznek hozzánk. Később aztán az uniós kutatási pályázatokban ők lehetnek a mi partnereink.

– Melyek a fő kutatási irányok?

– Elég bő a tevékenységi kör. IoT-megoldások az okos épületek vagy éppen a villamos energetika számára, szenzorok, mérő- és vezérlőrendszerek, szabályozó elektronikák, meglévő gyártóberendezések automatizálása, mobil fejlesztések, LORA hálózatokra eszközfejlesztés – szinte minden, ami az IoT és az Ipar 4.0 keretein belül elképzelhető. A végső stratégiai célunk felpörgetni a kutatói tevékenységet a régióban. Külön örülnénk, ha az itt született megoldások hasznosítására innovatív cégek születnének, amelyek tovább gazdagítanák az országot.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: