Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


56_The_Ringer.jpg
Forrás: ITB

Ha kis mértékben is, de csökkent a techvilág leggazdagabbjainak összvagyona a múlt évben, igaz ebben meghatározó szerepet játszott, hogy a legnagyobb vesztes, Mark Zuckerberg 20 milliárd dollárt bukott el. Nem volt igazán jó évük a kínai techguruknak sem, Jeff Bezos viszont szépen gyarapodott.

15,2 milliárd dollár, vagyis 4309,8 milliárd forint – ennyit buktak bő tíz hónap alatt a technológiai szektor leggazdagabb cégtulajdonosa és vezetői. A Forbes magazin hagyományosan március elején hozza nyilvánosságra a világ legtehetősebb embereit bemutató listáját, amit évek óta a technológiai szektor képviselői vezetnek. Idén az Amazon társalapítója és vezetője, Jeff Bezos végzett az élen, rajta kívül még hárman kerültek a top 10-be a szegmensből, de az ágazat erejét mutatja, hogy az ITBUSINESS által vizsgált 10 legvagyonosabb techguru közül mindegyik befért az első negyvenbe.

Nos, első hallásra, főleg forintban kifejezve megdöbbentően soknak tűnik az a veszteség, amit a tavaly márciusi és az idei év eleji adatok alapján elszenvedtek a techszektor meghatározó személyiségei, azonban az összesített vagyonukhoz képest lényegében aprópénznek számít. A legutóbbi rangsor készítésekor az általunk vizsgált tíz személy 573,2 milliárd dolláros vagyonnal bírt, vagyis a veszteségük még a 3 százalékot sem érte el.

 

Akinek megvolt a 150 milliárd is

Ahogy azt már említettük, Jeff Bezos áll az élen, akinek igencsak bejött a tavalyi év. Míg a márciusban megjelent rangsorban még 112 milliárd dollárra becsülték vagyonát, addig összeállításunk készítésekor már 127,6 milliárd dolláros volt, vagyis nem sokkal maradt el a 2017-es magyar GDP-től. Ráadásul jóval tíz százalék fölötti bővülésről van szó, ami a jelenlegi nyomott banki kamatok mellett igen szép hozamnak számít.

Ahogyan a rangsorban szereplő techguruk, úgy Jeff Bezos is cége, az Amazon részvényeinek köszönheti mesés vagyonát. Az adatok alapján 16 százalékos részesedéssel bír a társaságban, amely egyébként igen látványos fejlődést tudhatott magáénak a múlt évben, és ha rövid időre is, de a világon a második olyan cég lett, amely átlépte az ezermilliárd dolláros piaci értéket. A nyár végi és szeptemberi szárnyalás éreztette hatását Jeff Bezos vagyonán is, ugyanis volt olyan időpont, amikor a 150 milliárd dollárt is meghaladta.

Az Amazon alapítója egyébként az internetes kereskedőcég mellett több egyéb dologra is kiemelt figyelmet fordít, űrkutatási cége, a Blue Origin többször használható rakétát fejleszt; néhány éve megjelent a médiapiacon is a The Washington Post megvásárlásával; tavaly szeptemberben pedig bejelentette a Bezos Day One Fund elnevezésű, kétmilliárd dolláros alap létrehozását, amely a hajléktalan családok segítésére, valamint a gyermeknevelésben a Montessori módszert használó intézmények létrehozására koncentrál.

Hazai viszonyok – extra kívánságok nélkül

Ha alacsonyabb beosztásból, vagy iparágon kívülről hozna egy hazai informatikai cég új vezetőt, akkor általában 2-2,5 millió forintos bruttó alapfizetésben érdemes gondolkodnia, de ha már kell az iparági tapasztalat, illetve másik társaság irányítóját akarják átcsábítani, akkor 3-5 millió forintra is felugorhat ez az összeg – mondta el Fazekas Zsolt, a Hill International ügyvezető igazgatója. A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy felfelé és lefelé is előfordulhatnak jelentős kiugrások, illetve számos tényező befolyásolja, hogy mennyit keresnek az itthoni IT-cégek vezetői. Nagy különbség van például aközött, ha valaki egy jól menő, magyar tulajdonú társaságot irányít, esetleg tulajdonosként, illetve ha valaki egy nemzetközi cég hazai leányvállalatának lesz az első embere.

A tapasztalatok alapján az alapfizetés és a bónusz a két legfontosabb ösztönző tényező a felső vezetők számára, és itthon jelenleg a gyógyszeripar és az IT-szektor kínál a piaci átlagnál magasabb béreket a topmenedzsereknek. Fazekas Zsolt hozzátette: abban, hogy melyik ágazatban mekkorák a fizetések, a gazdaság ciklikus változásai is szerepet játszanak, illetve napjainkban az informatikai ágazatban nemcsak a vezetők, de a beosztottak is jobban keresnek, mint például a kiskereskedelemben vagy a gépiparban.

A nemzetközi vállalatok esetében arra is van példa, hogy nem a magyarországi viszonyokat veszik figyelembe a hazai vezető bérének megállapításakor, hanem európai fizetést kap, amit a forgalmi adatokhoz kötnek. Ez azt jelenti, hogy nyereségtől és bevételtől függően ugyan, de ugyanannyit kaphat egy topvezető itthon, mint például Luxemburgban.

A szakember tapasztalatai szerint a magyar menedzsereknek nincsenek különösebben extrém kívánságaik. Itthon a legextrémebb kívánság az szokott lenni, ha háromnál több gyerek van, akkor hétüléses autót kér a jelölt. A járműhasználat kapcsán egyébként a nemzetközi cégeknél általában viszonylag pontosan meghatározzák, hogy milyen pozícióhoz milyen autó jár, Fazekas Zsolt elmondása szerint az 5-ös BMW, az A6-os Audi vagy hasonló kategóriájú kocsit kaphat a felső vezető.

A szakember hozzáfűzte azt is, hogy a cégvezető kiválasztásának folyamata és időtartama is jelentősen eltér a magyar tulajdonú és a nemzetközi vállalkozások esetében. A hazai társaságoknál általában rövidebb a kiválasztási folyamat, akár pár nap alatt születhet döntés, míg egy multinál 2-3, de néha 4-5 fordulón is át kell esnie a jövőbeni vezérigazgatónak vagy ügyvezetőnek.

 

Jótékonyságból jeles

A rangsor első helyét évekre „kibérlő” Bill Gatesnek ugyan nem sikerült olyan jól a tavalyi év, mint a listán őt megelőző Bezosnak, de azért így sem lehet oka panaszra, hiszen ha arányaiban nem is sokkal, de gyarapodott a vagyona. Az aktuális adatok alapján január elején 93,3 milliárd dollárra becsülték vagyonát, ami 3,3 milliárd dollárral több mint tavaly március elején.

Bill Gates a Microsoft társalapítójaként sokáig vezette is a céget, ma már csak az igazgatóságban vállal szerepet, és bármennyire meglepő, most már nem a szoftvergyártó a vagyona elsődleges forrása. Az információk szerint mindössze egyszázalékos részesedést tartott meg a vállalatban, a többit részben eladományozta a feleségével közösen létrehozott Bill & Melinda Gates Foundationnek, részben pedig értékesítette. Az utóbbiból befolyó összegből meglehetősen széles befektetési portfóliót alakított ki részvényekből és egyéb vagyonelemekből. A feleségével közös alapítványnak napjainkig mintegy 35,8 milliárd dollárnyi adományt juttattak és ez a világ legnagyobb, magán jótékonysági szervezete.

 

Brutális bukta

Az összeállításunk elkészítéséhez a technológiai szektor 10 leggazdagabb emberének esetében vizsgáltuk meg, hogyan alakult a vagyonuk. Közülük hat számára hozott növekedést az elmúlt tíz hónap, a már említett Jeff Bezos és Bill Gates mellett a Google két alapítójának, Larry Page-nek és Sergey Brinnek, az egykori Microsoft-vezér Steve Ballmernek, valamint Michael Dellnek. Az Amazon vezére után a Dell alapítójának vagyona bővült a legnagyobb mértékben – legalábbis dollárban kifejezve –, 3,4 milliárdra gyarapodott.

A négy techguru közül, akiknek veszteséget hozott 2018, egyértelműen Mark Zuckerberg bukta a legtöbbet, 20,2 milliárd dollárt. Azt, hogy mekkora vagyonról van szó, jól érzékelteti, hogy azzal az összeggel, amit egy év alatt elveszített, a frissített listán a 43. lenne. Persze így is a 8. az aktuális rangsorban, 50,8 milliárd dollárral, viszont tavaly márciusban még az ötödik volt.

A látványos zuhanás hátterében természetesen a Facebook gyengélkedése áll, hiszen a tavalyi adatvédelmi botrányok alaposan megtépázták a világ legnépszerűbb közösségi médiafelületét működtető cég hírnevét. Emiatt számos ismert márka bojkottálta rövidebb-hosszabb időre a portált, és a felhasználószám bővülése sem az elmúlt esztendőkben megszokott mértékű volt, illetve a múlt év végi tőzsdei zuhanás is hatott a vállalatra.

Emlékezetes és valószínűleg igen kínos pillanatokat élt át tavaly Mark Zuckerberg, hiszen magyarázkodnia kellett az amerikai kongresszus bizottsága előtt, az Európai Bizottság illetékesei is meghallgatták a Cambridge Analytica-botrány kapcsán. A magazin beszámolója szerint még mindig 17 százalékos részesedéssel bír a Facebookban, így ha a vállalat úrrá tud lenni a problémákon, akkor ismét gyorsan nőhet majd a vagyona.

 

Kínai veszteségek

Jelentős mértékben csökkent a vagyona a tízes listánkra felkerült két kínai üzletembernek, Ma Huatengnek (Pony Ma), a Tencent társalapítójának, illetve Jack Mának, az Alibaba alapítójának is. A nagyobb veszteséget az előbbi vállalkozó szenvedte el, az adatok alapján 10,7 milliárd dollárral zuhant a vagyona tavaly március és 2019. január eleje között, így összeállításunk készítésekor 34,6 milliárd dollárra becsülték.

Az egykori angoltanár, Jack Ma január elején valamivel több mint 33 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhetett, ez 5,7 milliárd dollárral volt kevesebb, mint a tavalyi rangsor összeállításakor.

 


A technológiai szektor leggazdagabb személyiségei (milliárd dollár)

 2018. március 6-i kiadvány alapján2019. január 3-i adatok
Jeff Bezos 112 127,6
Bill Gates 90 93,3
Larry Ellison 58,5 55,6
Mark Zuckerberg 71 50,8
Larry Page 48,8 48,9
Sergey Brin 47,5 47,7
Steve Ballmer 38,4 40,1
Ma Huateng 45,3 34,6
Jack Ma 39 33,3
Michael Dell 22,7 26,1

Forrás: Forbes

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: