Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


31_wigner.jpg
Wigner AdatközpontForrás: ITB

A teljes magyar interneténél is nagyobb adatforgalmat bonyolít le egy budapesti adatközpont, ugyanakkor a működtetése során felhalmozott tudást a tudományos élet szolgálatába is állította.

Magyarország és az ICT-szektor számára óriási jelentőségű volt, amikor az MTA Wigner FK 2012-ben megnyerte a CERN pályázatát a Nagy Hadronütköztetőben (LHC) keletkező adatok fogadását biztosító adatközponti szolgáltatás nyújtására.

„Amikor pályáztunk, főként elméleti tudásunk volt az ilyen kapacitású adatközpontokról. Ezt úgy fordítottuk előnyünkre, hogy a legmodernebb technológiával építkeztünk” – emlékszik vissza Pető Gábor, a Wigner Adatközpont (WDC) vezetője.

 

Mindent a folyamatos működésért

A CERN kemény feltételeket fogalmazott meg. A legfontosabb például a rendelkezésre állásra vonatkozott: legalább 99,99 százalék, vagyis a CERN szerverei évente legfeljebb 53 percre állhatnának le, de az elmúlt hat évben ilyen egyáltalán nem történt, fűzte hozzá Bagó Balázs, a CERN szolgáltatás-vezetője.

A nagy biztonság érdekében az adatközpont két külön transzformátorállomásról kapja a villamos áramot; a négy géptermet öt transzformátor látja el; az UPS-ek teljes terhelés mellett nyolc percnyi működést biztosítanak, miközben a négy generátor a beindítása után két perccel már teljes teljesítményt ad le. A tetőn két hűtőkörbe rendezve 14 hűtőberendezés (chiller) működik, hűtőkörönként egy-egy tartalékkal, teszi hozzá Szabó Domokos, a WDC műszaki vezetője. Az innovatív hűtési megoldásnak köszönhető, hogy amikor túl meleg van, a chillereket külön vízpermetező rendszer hűti.

A WDC-ben 10 kW/rack energiasűrűséggel (és ennek köszönhetően kisebb alapterülettel) tudtak számolni, valamint az energiahatékonysági mutatójuk jóval az 1,5 PUE alatt marad, ami ezen az égövön, ebben a kategóriában jónak mondható.

A CERN WDC-beli kapacitása

– 80 ezer CPU mag

– 80 PB tárolási kapacitás

– 3x 100 Gbps adatkapcsolat a CERN-nel

– 4 MW IT-kapacitás

 

Felhő K+F+I célokra

Már a WDC építésekor látszott, hogy a magyar innovációs és technológiai szférának is szüksége lesz egy modern adatközpontra. Ezért a CERN felhasználású géptermek mellé kialakítottak egyet a WDC Cloud számára is.

A K+F+I igények kielégítésére OpenStack alapú felhő infrastruktúrát építettek ki: a nyílt forráskódú szoftverekre alapozott platform fejlesztése folyamatos, a legújabb verzió a hálózat automatikus konfigurálását is lehetővé teszi, mondja Rácz Szilvia, a WDC szenior IT-mérnöke.

Kezdetben infrastruktúra szolgáltatásokat (IaaS) kínáltak, de egyre inkább a platformszolgáltatásokra (PaaS) van igény, vagyis a felhasználók előre konfigurált környezetek közül választhatnak. Szintén a jövőbeli igényekre felkészülve üzembe állítottak egy GPU szervert, négy darab 30 TFLOPS dupla pontosságú professzionális nVidia V100 kártyával. Ugyancsak nagy potenciált látnak a Knowledge Lab kezdeményezésükben, amely lehetőséget teremt a hardver- és szoftverszállítóknak új megoldásaik prezentálására, a fejlesztőknek pedig ezek kipróbálására.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: