Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


38-39_egyben_420
Forrás: ITB

Mindenki azzal volt elfoglalva októberben, hogy akkor most mi lesz az internet megadóztatásával, mire kiderült, hogy az egésznek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Közben azért történtek itt még fontos dolgok a háttérben.

-
 

 

Például az is az elmúlt hónapban történt, hogy a teljes hazai szuperszámítógép-kapacitás megnyílt a kutatók előtt, erről Dombi Györggyel, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanárával cseréltünk eszmét. Érdekes volt még a PayPal Refunded Returns akciójának magyarországi bevezetése, amelynek lehetséges hatásairól Kis Ervin Egon, a SzEK.org elnöke tájékoztatott minket. Végül egy népszerű magyar startup sikertörténetére is kitérünk, amelyhez Turcsán Tamás startupper szakértelmét hívtuk segítségül.

 

Nemzeti Virtuális Laboratórium

A szokatlanul meleg október egyik legforróbb témáját a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) bejelentése adta. Az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) 772 millió forintos támogatásával két év alatt megvalósított „Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium” (NVL) projektben a fejlesztési konzorciumot alkotó intézmények, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a NIIFI szuperszámítógépeit kapcsolták össze és nyitották meg a felhasználók előtt egy egységes, könnyen használható alkalmazói felület segítségével. A konzorcium, illetve a projekt vezetőjével, Dombi Györggyel, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanárával beszélgettünk arról, pontosan kiknek, miért és milyen előnyökkel szolgálhat a szuperszámítógépes hálózat.

-
Dombi György, Szegedi Tudományegyetem
A projekt valójában két lépcsőből állt, a mostani projektzárás pedig sokéves munka gyümölcse. „Az első lépcső nagyjából három éve fejeződött be, amikor ugyanez a három konzorciumi tag, illetve a NIIFI az egyetemek számítási hátterét biztosító számítógépes rendszer megújítására egy projektet dolgozott ki, és ennek keretében került Budapestre, Pécsre, Debrecenre és Szegedre egy-egy szuperszámítógép. Ezzel tulajdonképpen megteremtettük az infrastruktúráját annak, hogy ilyen típusú számolások folyhassanak a különböző kutatási területeken. A második lépés pedig a most zárt projekt feladatköréhez tartozott, vagyis hogy ezeknek a gépeknek a használatát, kihasználtságát a maximálisra vigyük föl, illetőleg megismertessük a jelentőségét olyan csoportokkal, kutatókkal, akik közvetlenül eddig nem nagyon foglalkoztak ilyen módszerekkel” – magyarázta Dombi György.

A professzor elmondta, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül csak a fenti három rendelkezik ilyen csúcsgépekkel. A NIIFI-nél lévő berendezés feladata, hogy a három nagy gép feladatmegosztását koordinálja, optimalizálja, s a beosztásokat felügyelje. Mert bár csak a három egyetemen van szuperszámítógép, az ezek összekapcsolásával előállt NVL-t lényegében bármely más felsőoktatási intézmény használhatja, miután a hálózat a teljes magyar kultúrát szolgálja.

„Számomra örvendetes, hogy a jelenlegi rendszerben a fizikusok, kémikusok mellett az orvos- és biológusfelhasználók száma is megnövekedett. Megjelent továbbá a fizikán belül egy olyan terület is, amely a szegedi szuperlézerhez kapcsolódik. Annak pedig különösen örülök, hogy olyan emberek is csatlakoztak a projekthez és szép eredményeket értek el, mint például a bölcsészek, akik különböző kultúrtörténeti és egyéb rendszereket építettek föl, de érdekes volt a szuperszámítógépek jogi területen való felhasználása is. Egészen új felhasználási területeket ismerhettünk meg a projekt révén, s reméljük, a jövőben minél többen kihasználják majd a szuperszámítógépekben rejlő lehetőségeket” – tette hozzá.

 

Ingyen visszaküldheti, ha nem tetszik

A hónap másik ict-sztorija a PayPal októberi bejelentése, miszerint röviddel a nyugati EU-országok után Közép- és Kelet-Európában is elindítja Refunded Returns nevű ingyenes visszaküldési szolgáltatását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fizetési szolgáltató anélkül vállalja át a visszapostázás költségét, hogy a vásárlónak meg kellene indokolnia, miért nem akarja mégsem a neten vásárolt árut. Egyelőre még tesztidőszakról van szó, amely 2014. december 31-ig tart, három visszaküldés esetén  maximum 9300-9300 forintig.

-
Kis Ervin Egon, SzEK.org
Így elsőre igen jól hangzik, ezért a hazai tech média is felkapta a hírt, s mindenféle cikkek jelentek meg arról, hogy akkor ez most milyen grandiózus változásokat is hozhat akár a hazai online vásárlóknak, akár az e-kereskedelem egészének. Mi azért ennél óvatosabbak voltunk, s mielőtt még elkezdtünk volna örvendezni a PayPal-nak, megkérdeztük egy szakértőt. Kis Ervin Egon, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org) elnöke azt mondta, hogy az egész sztori nem más, mint egy jól időzített marketingfogás. „Az online vásárlásnál létezik az ún. elállási jog, amely egyébként is biztosítja a visszaküldést 14 napon belül, és kötelező visszafizetni az értékesítőnek a vásárláskor fizetett teljes vételárat, beleértve a szállítási díjat is. Így a vevőt csak a visszaküldés költsége terheli. A PayPal akciója tehát egy amúgy ügyes üzleti fogás a saját szolgáltatásának népszerűsítésére. Magyarországon a PayPal  piaci részesedése azokhoz az országokhoz képest, ahol a cég régóta jelen van, rendkívül alacsony, részben azért, mert általában az online fizetés aránya is rendkívül alacsony” – fejtette ki a SzEK.org elnöke. Mint elmondta, idehaza az összes elektronikus fizetés aránya a teljes e-kereskedelemből 7-8 százalék, ha az előre utalást is beleszámoljuk, akkor meghaladja a tízet.

Úgy látja, ennek csak egyik oka, hogy kevesen használnak online a bankkártyát. A másik ok az, hogy az összes webáruház csak egyharmadánál érhető el valamilyen elektronikus fizetés (nem számítva az előre utalást). „Szerintem  PayPal-t inkább akkor használ az ember, amikor külföldről vásárol, mivel inkább ott érhető el. A külföldi vásárlások ösztönzésénél ez az akció tényleg sokat számíthat, hisz valójában a  visszaküldés költsége leginkább ekkor  magas. A PayPal a mostani döntéssel  valószínűleg azt fogja erősíteni, hogy aki külföldről vásárol, bátrabban tegye azt, s ehhez a PayPal-t használja fizetési  módként” – tette hozzá Kis Ervin Egon. Meglátása szerint mindez tehát nem jelent különösebb előnyt a magyar e-kereskedők  számára, a külföldi vásárlások ösztönzésével inkább forgalomterelő hatása lehet,  így minimálisan akár csökkentheti is a hazai e-kereskedelem növekedését.

 

Egy újabb magyar sikersztori

Szerintünk a Team Distinction nevű startup cég története is említésre érdemes. Aki esetleg nem volna képben, az történt, hogy a skót Skyscanner, az utazási szegmens világszinten egyik legértékesebb technológia-startup cége októberben bejelentette, hogy megveszi a magyar Team Distinctiont, s rájuk építi a jövőben a mobilos stratégiáját.

-
Turcsán Tamás, Startup Hungary Csoport
A Team Distincion mindössze négy éve vágott bele a mobilappok fejlesztésébe, mégis sikerült a csapatnak globális szintű ismertséget szerezni. Úgy hisszük, a vállalkozásban legalább akkora potenciál van, mint a mára világhírűvé vált Preziben vagy Ustreamben, így felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon mi sarkallhatta arra az alapítókat, hogy eladják a céget. Kérdéseinkre egy igazi startup guru válaszolt: Turcsán Tamás,a Startup Hungary Csoporttól.

„A Team Distinction startup cégként pozícionálta magát az első évében, sikerült is olyan terméket alkotnia a Coctail Flow-val, amely felkeltette a Microsoft Magyarország akkori vezetőjének az érdeklődését. A termék ugyan pénzt nem hozott, de ismertséget igen. Az elmúlt években a csapat a legnagyobb világcégeknek dolgozott megbízásos alapon. A siker máshogy alakult, mint gondolták. Nem startupként, hanem fejlesztő vállalkozásként lettek sikeresek. Úgy gondolom, az ötleteiket közben elkezdték felvázolni, de igazi, belső, innovációs laborba nem tudták, vagy nem akarták szervezni a kreatívabb, de rizikós ötleteket. A biztonságos, de jól jövedelmező munkák alatt viszont a megbízóik meggyőződhettek róla, hogy sokkal több van a csapatban, mint egy átlagos fejlesztő vállalkozásban. A Nest/Google üzlethez hasonlóan a felvásárló a szemléletüket és a tudásukat egyszerre akarta megszerezni, és valószínűleg kínált egy olyan összeget, amelyet nem volt érdemes visszautasítani. Ismerem az alapítókat, szerintem nem adták fel végleg a szabadságukat” – magyarázta.

A jól ismert magyar startupok óriási sikerei mellett a legtöbb magyar kezdeményezés jellemzően már az első félévben elvérzik, még mielőtt a komolyabb befektetők megtalálhatnák. Turcsán Tamás szerint ez elsősorban azért lehet, mert a hazai finanszírozási viszonyok nem optimálisak. „A startupok törékeny vállalkozások, a világ legjobbjaival versenyeznek. Nem egyszerű ez, amikor a nagyok olyan ökoszisztémában dolgoznak, ahol a tőke és az elvárások találkoznak a piacmérettel. A startupok korai halandósága egyébként nem ritkább a világ más táján sem. Csak máshol egy működő, korai fázisú rendszer, a »seed« finanszírozás  segít túlélni a »dead valley« nehézségeit. A nemzetközi inkubátorok és accelerátorok működő modelljeit átvéve itthon is jobb lenne a túlélési esély, a sikeres nemzetközi piacra lépés” – fejtette ki a szakember.

Miski Gábor

 

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: