Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
56_Horvath_Gergely_843_PS.jpg
Horváth Gergely, ComnicaForrás: ITB

Miből lehet tudni, hogy egy új technológia végérvényesen megkerülhetetlenné vált a piac számára? Abból, hogy munkaköri leírás lett belőle. Úgy tűnik, a videóhívás máris elérte ezt az érettségi szintet: a legnagyobb hazai állásportálon egy ismert pénzintézet már nem egyszerűen telefonos, hanem „telebank/videóbank” ügyfélkapcsolati pozícióba keres munkatársakat.

Nem tudjuk, mennyire leterheltek az új kollégák, de sejthető, hogy a magyar ügyfelek többsége egyelőre a hagyományos utat választja, ha hitelt akar felvenni: azaz szépen besétál a bankfiókba. Egy országos lakossági felmérés mindenesetre azokat az előrelátó pénzintézeteket erősíti meg, amelyek már toborozzák az új munkaerőt. A kutatás gazdája az ügyfélkapcsolati megoldásokat szállító Comnica, aki az NRC-vel közösen arról kérdezte a magyarokat, mire használnának leginkább videóhívást.

 

Legyen személyes, csak találkozni ne kelljen

A videóhívás során az ügyintéző élőképen jelentkezik be az ügyfél mobilján vagy laptopján, ő pedig a személyi okmányát a kamerába mutatva rögtön igazolhatja is magát a szerződés megkötéséhez. A felmérés szerint eddig az ügyfelek hét százalékának volt dolga ilyen megoldással, de tízből hatan arra számítanak, hogy két-három éven belül a legtöbb cégnél már így intézhetik ügyeiket. „A kutatásból kiderül, hogy a magyarok erősen hisznek a személyes ügyintézés hatékonyságában, miközben az utánajárást és a sorbaállást szívesen megspórolnák. Ezt a két vágyat teljesíti egyszerre a videóhívás, ami távolról is a személyesség érzését és előnyeit biztosítja nekik” – mondja Horváth Gergely, a Comnica üzletfejlesztési igazgatója.

 

Tízből négyen videón is szerződnének

Tízből négyen szívesen használnák a videóhívást banki és biztosítási szolgáltatások igénybevételére, azaz olyan szerződések megkötésére, amelyhez személyazonosságukat is igazolni kell. A legnyitottabbak a 30–39 év közötti ügyfelek és a falun élők. Ez utóbbira az lehet a magyarázat, hogy vidéken nehezebb hozzáférni a pénzügyi szolgáltatásokhoz: egyrészt kevesebb a fiók, másrészt az alkuszok, utazó ügynökök számára is plusz költség a kiszállás. „A videóhívás gyakorlatilag azonnali megoldás lehet az elérésükre, hiszen »házhoz viszi« a szolgáltatást. Ahogy az Y és Z generációs városi fiatalok megszólítására is, akik szinte mindent digitálisan intéznek, és a legkevésbé sem vágynak arra, hogy egy értékesítő személyesen keresse fel őket” – mondja Horváth Gergely.

 

Bankok után a biztosítók

Itthon a bankok gyorsan léptek a videóhívás alkalmazásával, a biztosítási piac viszont úgy tűnik, egyelőre kivár. „Az ő portfóliójukban több olyan termék is van – például az életbiztosítások –, amit a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvény igen szigorúan szabályoz, ez pedig az alkuszi, ügynöki munkát is érinti. Jó hír azonban, hogy a regulációért felelős MNB ezen a piacon is támogatni látszik a technológia adaptációját.” A szakember arra számít, hogy rövid időn belül a hivatalos állásfoglalások is megszületnek, így a Pmt. alá eső termékekre is egyszerűen lehet majd videón szerződést kötni. „A következő szektor, ahol hamarosan megkerülhetetlenné válik a videóhívás, a biztosítási piac lesz, úgyhogy érdemes már most elgondolkodni az új álláshirdetéseken.”

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: