Menü
52_plug_n_score.com.jpg
Forrás: ITB

A tavalyi hálózatfejlesztési láz után idén visszafogottabbak lehetnek ezen a területen a távközlési szolgáltatók. Uniós pénzekből több százezer háztartáshoz vihetnek el gyors, vezetékes netkapcsolatot.

Meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott az ITBUSINESS által megkérdezett hazai távközlési cégek többsége az idei fejlesztési terveiről. A múlt évben a vezetékes szegmensben több százezer háztartást értek el a modernizált hálózatokkal, míg a mobilpiacon a 4G-re történő átállás mozgatta a beruházásokat.

 

EU-s projektekkel is folytatnák

A múlt évben a hálózatfejlesztés volt a Magyar Telekom egyik fő fókusza – közölte a cég az ITBUSINESS-szel. A vezetékes szegmensben a célkitűzés az volt, hogy 2015 végéig újabb 440 ezer háztartásban váljon elérhetővé a társaság nagy sebességű, szélessávú internet szolgáltatása – teljes mértékben saját erőforrásra támaszkodva –, ezzel 2,2 millió háztartásra növelve a Telekom szélessávú hálózatának lefedettségét. A vállalat tavaly csaknem teljessé, 97 százalékosra bővítette 4G mobilhálózatának országos lakossági kültéri lefedettségét.

A fejlesztés hatását jól mutatja, hogy a 4G-s adatforgalom már meghaladja a 10 éve működő 3G-s hálózat adatforgalmát. A lefedettség bővítése mellett a minőségre is hangsúlyt fektetett a szolgáltató, a legutóbbi mérési eredményt a mobil iparágban elismert OpenSignal publikálta, e szerint a Magyar Telekom 4G szolgáltatásai átlagban 30 Mbit/mp-es letöltési sebességet biztosít a felhasználóknak, amellyel a világ kilencedik, Európa harmadik leggyorsabb 4G szolgáltatását nyújtja. A vállalat közlése szerint a vezetékes hálózatfejlesztés idén tovább folytatódik, hogy minél jobb ügyfélélményt nyújtsanak ezen a területen is. A cég számít a Digitális Magyarország programhoz kapcsolódóan tavaly kiírt hálózatfejlesztési EU-s projektekre is, amelyekből szintén ki akarja venni a részét.

 

Rengeteget költenek

A UPC Magyarország több tízmillió eurót költene a következő három évben új hálózatok építésére, amennyiben az üzleti klíma kiszámíthatóan és befektetőbarát módon alakul – jelezte az ITBUSINESS-nek Császár Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója. „Az egész országban új, modern, akár 500 Mbit/mp-es hozzáférést is lehetővé tevő hálózatot üzemeltetünk. A további fejlesztésben főként a közepes méretű, illetve kisebb városokra összpontosítunk majd, de ezen települések környezetében lévő falvakban is építhetünk hálózatot” –  mondta el Császár Zoltán. A szakember közlése szerint fejlesztési programja keretében három év alatt további mintegy negyedmillió hazai háztartást lefedését tervezi a UPC az anyavállalat támogatásával.

A társaság jelenlegi hálózatának modernizálása folyamatos, az infrastruktúra túlnyomó többségén már most is 500 Mbit/mp-es internet hozzáférésre van lehetőség, de a tervek szerint a következő néhány hónapban valamennyi szakaszon elérhető lesz ez a sebesség. Császár Zoltán hangsúlyozta, hogy a cég által használt technológia nagyon jövőálló és kiválóan alkalmas arra, hogy további, az ügyfélélményt tovább növelő szolgáltatásokat nyújtsanak rajta. A UPC stratégiai igazgatója szerint, hasonlóan az európai tendenciákhoz, további konszolidációra lehet számítani a hazai kábelpiacon, és ez természetesen lehetőséget kínál a nagyobb távközlési cégek számára a felvásárlással vagy partneri együttműködéssel történő terjeszkedésre. Ahogy Császár Zoltán fogalmazott: „a UPC, csakúgy, mint anyavállalata, a Liberty Global, nem zárja ki az akvizíció lehetőségét”.

A vállalat nem csak hálózatát, de a társaság működését, illetve szolgáltatásait támogató informatikai rendszereit is folyamatosan fejleszti, erre évente eurómilliókat fordítanak. Erre főként azért van szükség, hogy ezek a rendszerek lépést tudjanak tartani az olyan innovatív megoldásokkal, amelyeket bevezet a cég, mint például a korlátlan filmnézést lehetővé tevő online videotéka vagy a Wi-Free, amelynek köszönhetően az országban több mint 400 ezer wifi hotspotnál jutnak ingyen netkapcsolathoz a UPC-előfizetők.

 

Követik az igényeket

„Napjainkra egyértelművé vált, hogy az új típusú tartalomfogyasztási szokások kialakulását és elterjedését jelentős részben az internet fejlődése is generálja. Nem elhanyagolható trend, hogy az internetezés és a televíziózás egyre inkább összefonódik, és a felhasználók egyre nagyobb sávszélességre vágynak, egyre többen szeretnék saját maguk meghatározni, mikor, mit és hogyan néznek” – közölték érdeklődésünkre az Invitel részéről.

Budapestről indul a Pan-Net

A Deutsche Telekom a barcelonai Mobile World Congress-en jelentette be, hogy egy páneurópai hálózat kiépítésén dolgoznak (Pan-Net néven), amelynek első adatközpontját Budapesten hozzák létre a második negyedévben. Ez lesz az első olyan adatközpont, amely Pan-IP szolgáltatásokat nyújt a jövőben a cég minden európai nemzeti leányvállalata számára, egyetlen központi helyről.

Az első olyan szolgáltatás, amelyet ősszel már ebből a létesítményből kínálnak, egy olyan e-mail megoldás lesz, amely a legmagasabb szintű védettséggel dicsekedhet. Ezt a negyedik negyedévben a CloudCPE szolgáltatás fogja követni. A CPE kifejezés az Előfizetői Berendezés (Customer Premises Equipment) angol nyelvű rövidítése, és olyan, az előfizetők lakásán vagy telephelyén használt, végpontok közötti eszközökre vonatkozik, mint a routerek vagy a telefonrendszerek. A CloudCPE a VPN, vagyis a virtuális magánhálózat egy olyan innovatív fejlesztése, amely segíti a vállalatokat a szolgáltatásaik virtualizálása felé vezető úton.

A társaságnál már több éve készülnek erre, 2015-ben pedig felpörgették a fejlesztéseket a vállalatnál. Tájékoztatásuk szerint az előző évhez képest megkétszerezték a hálózatfejlesztés ütemét, és újabb 160 ezer háztartás számára tették elérhetővé a nagy sebességű netszolgáltatást. A beruházások eredményeként mára az Invitel által elért 1,1 millió háztartás több mint a felét tudják ellátni gyors internettel.

A társaságnál azzal számolnak, hogy a már ismertetett változások üteme és a piac fejlődése folyamatosan gyorsuló tempóban a jövőben is folytatódik. Ezért továbbra is folyamatosan nagy hangsúlyt fektetnek a stabil, megbízható és gyors internet szolgáltatást lehetővé tevő hálózatfejlesztésekre, hogy minél többen élvezhessék annak előnyeit. Teljes mértékben támogatják a kormányzati törekvéseket, amelyek a szélessávú internet valamennyi hazai háztartáshoz való eljuttatását, ezáltal Magyarország digitális felzárkóztatását célozzák. Megítélésük szerint a Szupergyors Internet Projekt (SZIP) jó példa arra, hogy a kormányzat, az Európai Unió és az érintett szolgáltatók közösen, partnerként valósítanak meg egy fontos társadalmi célt. Az Invitel ezért számos régióban nyújtott és nyújt be pályázatot a SZIP keretében, és felkészültek arra, hogy olyan területeken is elősegíthessék a fejlesztések megvalósulását, ahol azok tisztán gazdasági szempontból jóval lassabb ütemben történnének meg. Ezen kívül tervezik az önerős fejlesztéseik folytatását, ami azonban a cég tájékoztatása szerint még számos tényező függvénye.

 

Ügyfélkiszolgálásban is erősítenek

A Telenor Magyarország hosszú távú stratégiája részeként idén is folytatja a Hipernet mobilhálózata fejlesztését. Tavaly a cég 4G kültéri lakossági lefedettsége elérte a 97 százalékot, az autópályákon, illetve a budapesti metróvonalakon is elérhető az újgenerációs mobilszolgáltatásuk. A vállalat tájékoztatása szerint a jelentős hálózati fejlesztéseket az ügyfelek ki is használják, az év végére már több adatot forgalmaztak a 4G-s hálózaton, mint a 3G-n. Mivel egyre többen vásárolnak 4G-s okostelefont, ezért idén sem állhat le a hálózat fejlesztése: előtérbe kerül majd a beltéri lefedettség növelése és az LTE technológia következő lépcsőfokát jelentő LTE Advanced tesztelése.

A Telenornál a hálózatfejlesztés mellett folytatódnak azok a belső fejlesztések, amelyek korábban lehetővé tették a tarifarendszer leegyszerűsítését és a testre szabható díjcsomagok bevezetését. A kínálat megújítása megköveteli a háttértámogató rendszerek frissítését, hiszen az ügyfelek elvárásaira egyre rugalmasabban és magas színvonalú szolgáltatást nyújtva kell reagálni. A rendszerek átalakítását célzó projekt a várakozások szerint megszünteti a 20 év alatt felhalmozott komplexitást, és gyorsabb, rugalmasabb, jobban személyreszabott ügyfélkiszolgálást biztosít.

Nem árult el részleteket az idei hálózatfejlesztési terveiről a Vodafone Magyarország, azonban Diego Massidda, a társaság vezérigazgatója még októberben azt nyilatkozta, hogy néhány hónapon belül országosan is teljessé válik majd a 4G-s lefedettség. Erről akkor beszélt a cégvezető, amikor bejelentették, hogy a budapesti metróvonalakon is elérhető a 4G-s szolgáltatásuk. Már akkor is szinte teljes volt a főváros új generációs Vodafone mobilhálózati lefedettsége, emellett a Balatonnál, illetve a nagyobb városokban fejezték be a kiépítését. Ha a cég tervei szerint haladnak a fejlesztések, akkor hamarosan újabb bejelentés várható, amely már az országos lefedettségre vonatkozik. A Vodafone-nál folyamatosan fejlesztik a háttér kiszolgáló informatikai rendszereket és az ügyfélkiszolgálásért felelős megoldásokat is – közölték lapunkkal a vállalatnál. Ezt a gyorsan bővülő szolgáltatási kör, illetve az újonnan megjelenő tarifacsomagok követelik meg.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1995 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Szabó Melinda

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4731 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: