Menü
08_1_lexacount.com_580.jpg
Forrás: ITB

Jó hír a legnagyobb hazai távközlési cég részvényeseinek, hogy idén ismét fizet osztalékot a Telekom. A február közepe a szerelmesekről szólt a technológiai szektorban is, az Apple-FBI vita körül pedig egyre nagyobb a botrány.

#1 Növekvő bevétel Elégedetten nyilatkozott Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a cég tavalyi eredményeiről, árbevételüket a 2014-eshez képest 4,8 százalékkal, 656 milliárd forint fölé tudták növelni, és több mint 3 százalékkal javult az EBITDA eredményük is, ami végül 187,3 milliárd forint lett. Igaz, a társaság részvényeseire jutó nyereség 3,1 százalékkal csökkent a múlt évben a megelőzővel összevetve, azonban az igazgatótanács így is részvényenként 15 forintos osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek, amely április 12-én dönt a kérdésben. Erre az évre alacsonyabb forgalmat prognosztizálnak a társaságnál, a lakossági gázpiacról történt kilépés, valamint az üzleti szegmensből származó energia bevételek konszolidációból való kivonása miatt. Idén 580-590 milliárd forint bevételt várnak a vállalatnál, jövőre pedig 585-595 milliárd forintos célkitűzést fogalmaztak meg. A Capex tekintetében a folytatódó hálózatépítés ellenére éves szinten mintegy 10 százalékos csökkenést várnak 2016-ra és 2017-re egyaránt.

#2 Törni vagy nem törni? Megdöbbentő, és a konkrét eseten messze túlmutató vitába bonyolódott egymással a világ egyik legismertebb vállalata, az Apple, illetve az FBI, valamint az amerikai kormány. A problémát egy iPhone 5c okozza, ilyen telefont használt az egyik merénylő, aki részt vett tavaly decemberben a San Bernardino-i egészségklinika elleni terrortámadásban. Az ő készülékében lévő adatok hasznos segítséget nyújthatnak a nyomozóknak az Iszlám Államhoz köthető terroristák felkutatásában, azonban mivel jelszóval védett a készülék, nem tudnak hozzáférni tartalmához. Ehhez kértek segítséget az Apple-től, amelyet egy amerikai bíróság is kötelezett arra, hogy törje fel az iPhone titkosítását. A cég azonban ellenáll, ahogyan Tim Cook, a vállalat vezérigazgatója egy napokban adott interjúban kijelentette, az ehhez szükséges szoftver megalkotása olyan lenne, mintha az iPhone-ok rákját hoznák létre. Az ügy kapcsán egyre élesebb a vita arról is, hogy a telefon- és szoftvergyártók meddig mehetnek el fogyasztóik védelmében a titkosításban.

#3 Szorul a hurok Egyre nehezebb helyzetben van Budapesten az Uber, a szavak után most már tettek is bizonyítják, hogy kemény fellépésre számíthatnak a fuvarrendelő alkalmazás segítségével dolgozó sofőrök. Február 19-én vették le az első rendszámot egy uberes autóról, azzal az indoklással, hogy taxiszolgáltatást végzett, amihez azonban sem igazolványa, sem engedélye nem volt, illetve az ehhez használt autó sem felelt meg a rendeleti előírásoknak. A témában született kormányrendelet alapján komoly pénzbírságra számíthatnak az így elkapott autósok, mivel a taxizáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek hiányában akár 800 ezer forintos bírság is kiróható. Az Uber ugyanakkor egyelőre igyekszik kitartásra ösztönözni a sofőrjeit, folyamatosan azt kommunikálva, hogy nem hátrálnak, és mindenben támogatják őket. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, azt nem lehet tudni. A cég megbízásából készült felmérés szerint egyébként a fővárosiak közel háromnegyed úgy gondolja, hogy folytatnia kellene a cégnek Budapesten.

#4 Két gigabájtos meglepetés Kellemes meglepetéssel szolgált felhasználóinak a Google február 9-én, a társaság ugyanis a Biztonságos Internet Nap alkalmából 2 gigabájtnyi ingyen tárhelyet biztosított számukra online szolgáltatásaihoz az eddigi 15 gigabájthoz. Ehhez némi erőfeszítésre is szükség volt a netezők részéről, ellenőrizniük kellett a biztonsági beállításaikat. A mindössze 3-4 perces folyamattal és a plusz ingyen tárhellyel a cég arra akarta felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos, hogy időről időre ellenőrizzük ezeket és aktualizáljuk a hozzáférési engedélyeket. A Google egy kicsit tovább is ment a tudatosság erősítésében és tíz jó tanácsot is adott a felhasználóknak arról, hogyan tehetik biztonságossá online jelenlétüket. Hogy ez miért fontos? Nos, a cég tanácsait egy meglehetősen ijesztő állítással vezette be, mely szerint annak ellenére, hogy minden termékükbe beépítenek olyan funkciókat, melyek szűrik és megelőzik a gyanús tevékenységeket és adathalász-kísérleteket, az ilyen típusú támadások 45 százaléka még mindig sikeres.

#5 Szerelemre hangolva Minden évben, ahogy közeledik február 14-e, egyre mosolygósabbá válnak a virágárusok, a különleges édességek és ajándékok készítői, hiszen tudják, hogy hatalmas rohamra és forgalomra számíthatnak a Valentin napnak köszönhetően. A szerelmesek ünnepe mellett nem mentek el szó nélkül a technológiai ipar nagyvállalatai sem. A Facebook például a Messengerben hozott létre új funkciót, hogy így is köszönthessék egymást a párok. A Microsoft szintén gondolt azokra, akik szeretteiktől távol voltak azon a napon, és új, az érzelmek kifejezésére szolgáló ikonokat (emojikat) terveztek a Skype-ra. A céget ebben Paul McCartney segítette, akivel olyan szerelem ihlette emojikat alkottak, amelyek igazodnak a Skype dizájnjához, és Paul egyedi zenei aláfestésével szólalnak meg. A Telekom pedig egy rövid videóval lepte meg a szerelmeseket, amelyben a párok romantikus vacsoráját zavarta meg egyikük állandó mobilozása. Hogy mi volt ebből a tanulság? Ha távol vagyunk egymástól, akkor nagyon hasznos a mobil, de ha végre együtt tölthetünk egy kis időt, akkor ne hagyjuk, hogy elvonja figyelmünket a párunkról.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1992 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Csepely-Knorr Kristóf

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4729 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: