Menü
25_kep
Forrás: ITB

Az üzleti PC-parkot a hordozható eszközök gyarapítják; a hazai vállalati körben is gyors ütemben terjednek a hoszting- és virtualizációs megoldások.

Újabb apró lépést tett a mikrovállalati szegmens a digitális transzformáció rögös útján: az 1–9 fős cégek számítógép-ellátottsági mutatója az elmúlt egy évben 88 százalékra kúszott fel – derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi, az üzleti és intézményi szféra informatikai eszközeit vizsgáló elemzéséből.

A BellResearch másfél évtizede futó kutatássorozata pontos adatokkal rajzolja ki a hazai versenyszféra és az intézmények infokommunikációs fejlődési pályáját. A PC-használat terén – amire minden egyéb informatikai megoldás épülhet – már csak a mikrovállalkozások vannak szembeötlő lemaradásban. Az éllovas, 250 fő feletti nagyvállalatokat a közepes méretű cégek, majd a 10–49 fős kisvállalatok sorra „befogták”, öt évvel ezelőtt elérve a teljes ellátottság szintjét.

 

A mikrovállalati szegmens – amely a működő cégek számosságát tekintve a társas vállalkozások kilenctizedét adja – az előbbieknél sokkal lomhább fejlődési utat jár be: a „mikrók” nyolcada még nem használ számítógépet (sem). A felzárkózás az utóbbi időszakban lassult, szinte megállt. Az elmúlt egy évben a kutatók újra növekedést mértek, igaz, alig két százalékpontnyit. „Az organikus fejlődés lassú, az érintett, de érdektelen vállalkozások, vállalkozók edukációja és ösztönzése, támogatása nélkül nem várható érdemi bővülés a piacon” – értékeli a helyzetet Jakab Áron, a BellResearch igazgatója.

Elsősorban nem a penetráció emelkedése hajtja tehát a hazai üzleti szféra PC-parkjának növekedését. A vállalatok és intézmények által használt személyi számítógépek összesített állománya 2012-ben haladta meg a kétmillió darabot. A Jelentés eredményei szerint az egy szervezetre jutó PC-szám ugyan valamennyi szegmensben nő, sokkal inkább meghatározó trend azonban a PC-park összetételének változása. A hordozható gépek évről évre mind nagyobb arányt képviselnek: míg 2010-ben az összes vállalati és intézményi PC mintegy ötödét tették ki a laptopok, mára ez az arány 29 százalékra nőtt.

„Az öt évvel korábbi állományhoz képest nemcsak arányaiban, de az összesített darabszámot tekintve is kevesebb asztali számítógép üzemel a cégeknél. A vállalati PC-állomány nettó növekedését gyakorlatilag a laptopok hadrendbe állítása adta” – világít rá a BellResearch szakértője. A legmagasabb arányban a mikrovállalkozásoknál vannak jelen a hordozható gépek, amiben a nagyobb fokú mobilitási igények mellett a céges és privát használat összefonódása is fontos szerepet játszik.

Magyar Infokommunikációs Jelentés – Hardvereszközök

Asztali és hordozható PC-k; okostelefonok és tabletek, okoseszközök üzleti alkalmazása és vállalati integrációja, információbiztonság és policy-k, mobileszköz-menedzsment; hálózatok, szerverek, konszolidáció és virtualizáció; döntéshozói ismeretek és attitűdök, penetráció, állományok, beszerzés és csere, költések, üzemeltetés.

www.ictreport.hu

A Jelentés friss eredményei szerint a számítógépeit a 10 fő feletti hazai cégek közel 80 százaléka szervezi helyi hálózatba. A vállalatméret szerint itt is láthatóak különbségek a szegmensek között: a nagyvállalatok teljes LAN-ellátottsági szintjét a közép- és kisvállalatok lassan közelítik. Hasonlóak az eltérések a hálózati architektúrákban is. Nagyvállalati környezetben a szerver-kliens kiépítés egyeduralkodó, ahogyan a középvállalatoknál is ez tekinthető általánosnak, ritka kivétellel; a kisvállalatok viszont számottevő arányban használnak P2P-megoldásokat.

Szervereket a 10+ fős vállalatok kétharmadánál találunk; a mikrovállalati szegmensben jóval alacsonyabb a penetrációs arány. A Jelentés eredményei szerint az elmúlt öt évben a kisvállalati kör ellátottsága növekedett legnagyobb mértékben. A cégek és intézmények nagy többsége egyelőre „hagyományos” konstrukcióban, azaz saját telephelyen és menedzselésben üzemelteti a kiszolgálóit. Bár egyre több professzionális kolokációs és hosztingszolgáltatás érhető el, ezek előnyeit egyelőre csak a potenciális igénybe vevők kisebb, bár kétségtelenül egyre növekvő része használja ki. A virtualizáció szintén gyors ütemben terjed, a döntéshozók tervei alapján e téren további dinamikus növekedést prognosztizálnak a BellResearch kutatói.

Bookmark and Share

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1974 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Javorniczky Áron

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4698 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bee Design Agency

A legkeresettebb cégek: