Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
76_deutsche_telekom.jpg
Forrás: ITB

Az 5G jövőre már ráfordul a célegyenesre: nemcsak kereskedelmi szolgáltatások, hanem az első lakosság végkészülékek is megjelenhetnek a piacon.

Végérvényesen itt van az 5G: október elején a Verizon elindította az első 5G alapú otthoni internetszolgáltatást. Ez akkor is jelentős lépés, ha az új szolgáltatás kicsit sárga és kicsit savanyú: nem a világszabványnak szánt (csak éppen még nem kész) 5G NR szabványt használja, hanem saját fejlesztésű 5G TF szabványát. Viszont az adatátvitelre a milliméteres hullámsávot (26 GHz feletti frekvenciát) használja, ami a szabványos 5G-nek is alapvető építőköve lesz, és ennek köszönhetően gigabites adatátvitelre is képes.

 

5G-re vár a világ

2019-ben pedig minden bizonnyal átszakadnak a gátak. Néhány európai országban már lezajlottak az első frekvencia-árverések. Több tucat szolgáltató a világ minden tájáról jelezte, hogy nemcsak a teszteléseket folytatják, hanem jövőre elindítják 5G szolgáltatásaikat az adott ügyféligényekhez, felhasználási lehetőségekhez, use case-ekhez igazítva. A szolgáltatók igényeit pedig nemcsak a hálózatfejlesztők, hanem az eszközgyártók is igyekeznek kielégíteni: 2019 közepén már az első végkészülékek is a piacra kerülnek a nagy gyártóktól.

Az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése szerint az 5G terjedése gyorsabb lesz, mint az eddig csúcstartó LTE-jé. Saját korábbi előrejelzését kiigazítva az Ericsson immár úgy véli, hogy 2024-re már 1,5 milliárd 5G előfizetés lesz a világon, az összes előfizetés mintegy 17 százaléka. Számunkra némiképp rossz hír, hogy a becslés szerint az 5G használatában Észak-Amerika és Észak-Kelet-Ázsia fog vezetni (55, illetve 43 százalékos penetrációval); hozzájuk képest jócskán elmarad Nyugat-Európa a maga 29 százalékával.

 

Hazai tervek

Magyarország sem akar lemaradni az 5G hasznosításában. Ehhez nemcsak a korábban megalakult 5G Koalíció teremt jó alapot, hanem az is, hogy az év elején a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokká nyilvánította az 5G (és még a 4G, illetve 4G+) hálózatok fejlesztését.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint hazánknak nem annyira a technológiára, mint inkább a felhasználási lehetőségek felkutatására, majd alkalmazására kell koncentrálnia. A lehetséges felhasználási területek között említette az okosváros projekteket, illetve az önvezető autók kiszolgálását. Utóbbi téren jól halad a zalaegerszegi tesztpálya építése: négy modulját (köztük a smart city főútjait és parkolóit) átadták, így a teszteknek már semmi akadálya. Palkovics László szeretné, ha legkésőbb 2023-ban hazánkban is elindulnának az 5G szolgáltatások, és például az egyetemi kampuszokat az elsők között kellene bekapcsolni az új hálózatba.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: