Menü
33_Racz_Gyorgy_Robert_IBM_2k.jpg
Forrás: ITB

A modern kognitív funkciókat is beveti a fenyegetettségek elleni védekezésben az IBM biztonsági üzletága.

Magyarországon, részben a nyelvi különbségek miatt is, fajlagosan kevesebb kibertámadás történt, mint a környező országokban, ahol például a pénzügyi szektoron több komoly támadási hullám is végigsöpört. Ez azonban nem sokáig marad így – mondja Rácz György Róbert, az IBM Security üzletágának kelet- és közép-európai igazgatója. A pénzügyi szektor mellett az energetikai és a közműszolgáltatók lehetnek a következő nagy célpont, technológiai szempontból pedig az IoT- és a mobil eszközök terjedése nyit új réseket a védvonalakon. „Olyan ez, mint amikor a középkorban az ágyúk megjelenése elavulttá tette a korábban épített várakat” – hoz egy érzékletes példát a biztonsági szakértő.

Az IBM Security üzletága ezért nem is a hagyományos megközelítéseket alkalmazza. (Az üzletág a világ 133 országában 10 ezer ügyfelet szolgál ki, és tavaly 2 milliárd dollár feletti bevételt produkált.) Rendszerük a biztonsági intelligenciára épül, és az emberi immunrendszer viselkedését utánozza. A védelmi mechanizmus figyeli és elemzi a támadók viselkedését, mozgását és kapcsolatait, majd ezek alapján reagál és generál „immunválaszt” a szervezetben.

A hatezer elemző munkáját hamarosan az IBM Watson platformja, illetve annak kognitív képességei is segíteni fogják. A kognitív funkciók révén gyorsabban, és főleg pontosabban elemezhetők a természetes nyelvi források és a strukturálatlan adatok, így könnyebben azonosíthatók a potenciális veszélyforrások. Rácz György Róbert szerint szintén különleges a Cloud Security Enforcer technológia: ez nem csak a céges felhőszolgáltatások használatát teszi biztonságosabbá, de azt is felderíti, milyen (nem engedélyezett) külső szolgáltatásokat használnak a dolgozók.

A vállalat egyébként nem mindent maga akar megoldani. Mind fenyegetettségi adatbázisát (a 700 terabájtos X-Force Exchange-et), mind biztonsági elemző platformját, a QRadart megnyitotta az érdeklődő partnerek előtt. Ezek révén mások is írhatnak olyan alkalmazásokat, amelyek kihasználják a platform fejlett képességeit.

Bookmark and Share

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1974 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Javorniczky Áron

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4698 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bee Design Agency

A legkeresettebb cégek: