Menü
akvizicio
Forrás: Fongs Lawyers

Újabb nagy távközlési üzletet jelentettek be, ami jelentős változást hozhat a hazai piacon is, a Vodafone Group ugyanis megvásárolja a Liberty Global több európai érdekeltségét, köztük a UPC Magyarországot is.

A Vodafone honlapján megjelent közlemény szerint 18,4 milliárd eurót fizet az angliai központú cég a Liberty Global németországi, csehországi, romániai és magyarországi érdekeltségeiért. A lépéssel jelentős mértékben erősíti a Vodafone a vezetékes lefedettségét, igaz, Németországban már korábban is komoly szereplők voltak ebben a szegmensben, a Kabel Deutschland 2014 elején lezárt felvásárlásának köszönhetően.

A három közép-európai piacon a hivatalos tájékoztatás szerint 15,8 millió mobil, 1,8 millió vezetékes szélessávú és 2,1 millió tévés ügyfelet szolgálnak együtt a Vodafone új szerzeményei, és 6,4 millió otthon számára érhetők el a vezetékes szolgáltatásaik.

Az ügylet megvalósulásához még a versenyhatóságok beleegyezése is kell, a Vodafone-nál azzal számolnak, hogy 2019 közepére zárják le a tranzakciót.

(Illusztráció: Privátbankár)
 

Robert Redeleanu, a UPC Magyarország és a UPC Lengyelország vezérigazgatója a bejelentett tranzakció kapcsán elmondta: „A versenyhatósági eljárás lezárását követően olyan integrált 4P-képes országos szolgáltató jöhet létre, amely méretéből adódóan képes az új generációs vezeték nélküli TV- és szélessávú szolgáltatásokhoz szükséges infrastrukturális beruházásokat biztosítani. A tranzakcióból származó előnyöket mind a lakossági, mind pedig az üzleti ügyfelek élvezni fogják: nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatásokhoz és szélesebb választási lehetőséghez jutnak. A UPC Magyarország és a Vodafone együtt olyan erős párost fog alkotni, amely képes arra, hogy a gigabit alapú szélessávú és 5G-fejlesztések élére álljon, és ezáltal hozzájáruljon ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, amely Magyarországot az európai és globális digitalizációs és 5G-fejlesztések meghatározó szereplőjévé kívánja tenni. A tranzakció versenyhatósági eljárásának lezárásáig a UPC Magyarország a Liberty Global csoport részeként, független piaci szereplőként folytatja önálló működését.”

A UPC Magyarország a legnagyobb hazai kábelszolgáltató, a tavalyi eredményeik bejelentésekor azt közölték, hogy a cég 10 százalékos árbevétel növekedést ért el tavaly 2016-hoz képest, a náluk vásárolt előfizetések száma pedig meghaladta a 2,064 milliót. A lakossági és üzleti ügyfelek száma 2017 végén már 850 ezer felett járt, ami több mint 27 ezres növekedés a 2016-os záróadathoz képest. A UPC tavaly december végén már több mint 88 ezer mobilelőfizetést szolgált ki. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy a társaság partnere a mobilszolgáltatásban a Vodafone.

A Vodafone egyébként rendelkezik saját optikai hálózattal Magyarországon, a mintegy 9 ezer kilométeres rendszer főként a mobilhálózat igényeinek, illetve az üzleti ügyfelek kiszolgálására szolgál. A cég ugyanakkor már korábban bejelentette, hogy a lakossági vezetékes piacon is megvetnék lábukat, és a most bejelentett ügylettel nagyon megerősítik pozíciójukat. A hazai távközlési piac mozgalmas időszakot él át.

A múlt évben az Invitel Csoportot érintette két komolyabb tranzakció, melynek keretében első körben az egész céget eladták a CEE Equity Partners-nek 200 millió eurórét, majd a társaság lakossági és kisvállalati üzletágát 141 millió euróért továbbadták a DIGI-nek. Idén pedig a Telenor hozott olyan döntést, hogy megválik régiós érdekeltségeitől, köztük a Telenor Magyarországtól, az új tulajdonos pedig a cseh milliárdos, Petr Kellner által alapított PPF Group. A teljes csomag – a magyar mellett a bolgár, montenegrói és szerb mobilszolgáltató, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltató is az ügylet része – 2,8 milliárd euróért cserél gazdát. Az érintett cégek a Telenor közlése szerint együtt több mint 9 millió ügyféllel rendelkeznek és mintegy 3500 munkavállalót foglalkoztatnak.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2047 személy szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4898 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: