Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


otlet_idea
Forrás: Pinterest
Raktárak, logisztikai központok számára kifejlesztett beltéri nyomonkövető rendszer és a csökkent munkaképességű emberek biztonságos munkavégzését támogató applikáció: a jelenleg még prototípusként létező, ám hamarosan élesben tesztelt alkalmazások kézzelfogható példái az ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeknek.

A hatékony és biztonságos munkavégzés áll a T-Systems Magyarország innovációs laborja, a Kitchen Budapest (KiBu) két vadonatúj fejlesztésének célkeresztjében, amelyek beépítésre kerülnek a nagyvállalat termékportfóliójába.

A fejlesztések célirányosan történtek: a társaság az ügyféllátogatások és piackutatások segítségével gyűjti össze és elemzi azokat a legfontosabb területeket, ahol a KiBu keretein belül prototípusokat hoznak létre és tesztelnek. Az itt bemutatott egyik prototípushoz, az RTLS (Real Time Location System) nevű rendszerhez a Business Intelligence (BI) felületet a KiBu fejlesztette - ezzel néhány tíz centiméteres pontossággal követhetők nyomon a különböző áruk, raklapok, illetve kézikocsik és egyéb szállítóeszközök mozgása a raktárakban, logisztikai központokban.

Az RTLS nem pusztán az átláthatóságot javítja: a valós időjű nyilvántartással a gyártási, raktározási tevékenységet is optimalizálni lehet. A Flex ezer négyzetméteres pátyi üzemében már élesben tesztelt rendszer historikusan, visszamenőleg képes elemzéseket készíteni, amely újabb tapasztalatok forrása lehet.

Az ipar 4.0-hoz köthető megoldások nemcsak a gépesítésben, hanem a humánerőforrás terén is felvonultatnak újdonságokat. Erre jó példa EHS (Environmental, Health and Safety), amely egy biztonságos munkahelyi környezetet támogató okosóra-applikáció. Az alkalmazás lényege, hogy a csökkent hallásképességű dolgozót a karján viselt okosóra értesíti a veszélyt jelentő helyzetekről (például az eszköz rezgéssel jelzi a tűzriadót).

A biztonságot az is fokozza, hogy a figyelmeztetést csak az óra viselője tudja leállítani, amivel egyszersmind nyugtázza a vészüzenetet is. Erről egy központi e-mail címre automatikus értesítést is küld az applikáció, a munkavállaló azonosítószámával együtt. Így folyamatosan nyomon követhető, kik azok, akik már értesültek a vészhelyzetről. Az EHS prototípusa szintén Flex-nél, a társaság budapesti telephelyén debütál.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Loncsár Tibor

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: