Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
smart_city_grafika
Forrás: clout-project.eu

Felpörgeti az okosváros-fejlesztéseket a Deutsche Telekom, ezentúl a magyarországi központtal működő European Smart Solutions Center irányítja a smart city koncepcióval kapcsolatos tevékenységeket.

A Deutsche Telekom (DT) létrehozta a Budapesten működő European Smart Solutions Center (ESC) központot, melynek célja az okos városok fejlesztésének felgyorsítása Európában; a DT Csoport smart city koncepcióval és fejlesztéssel kapcsolatos szakértelmének és tevékenységeinek összefogása, a piacra lépési tevékenységek támogatása, valamint a smart city megoldások elérhetővé tétele az összes európai önkormányzat számára.

Az ESC olyan központi funkciókat biztosít, mint a marketing, a partneri együttműködések elősegítése, az értékesítés előtti és utáni folyamatok irányítása, valamint szorosan együttműködik a helyi smart city értékesítési és megvalósítási szakértőkkel. A központra emellett számítani lehet szakmai tanácsadásban is a városok számára az EU által városfejlesztési célokra biztosított alapok felhasználása kapcsán.

A DT Csoporton belül szakértőkből kialakított munkacsoportok foglalkoznak a legfontosabb megoldások és platformok termékké fejlesztésével, valamint a jelenleg elérhető smart city megoldások körének bővítésével. A munkacsoport egyik kiemelt tevékenysége jelenleg a NarrowBand IoT (NB-IoT) smart city megoldás fejlesztése és megvalósítása, mivel ebben a szektorban az NB-IoT keskenysávú technológia ideális megoldást kínálhat számos alkalmazásra.

WiFi4EU – ingyenes wifi-hozzáférés a közterületeken

Az Európai Bizottság a Digital Single Market, vagyis az egységes digitális piacot célul kitűző irányelvének megfelelően 120 millió eurós keretet biztosít a világhálóhoz ingyenesen és a mobil módon történő hozzáférésre Európa közterületein, azaz a parkokban, tereken és a középületekben, mint például könyvtárakban, egészségügyi központokban és múzeumokban. A DT segítséget nyújt a kezdeményezésben részt venni és a célzott pénzügyi támogatást megszerezni kívánó városoknak.

A Ciscóval együttműködésben olyan csomagot fejlesztettek ki a városok számára, mellyel könnyen megvalósíthatják az egyéni igényekre szabott, biztonságos és felhasználóbarát WiFi4EU megoldásukat. Az alkalmazást minden város saját igényei szerint alakíthatja, ezzel olyan további előnyöket kínálhatnak lakóiknak és látogatóiknak, mint a meglévő városi applikációk ingyenes használata, információk a városi eseményekről és e-szolgáltatások. Emellett, a városvezetés valósidejűleg és visszamenőlegesen is kaphat úgynevezett "crowd monitoring" információkat, amellyel tovább javíthatják a városi szolgáltatások színvonalát.

A WiFi4EU rendszert földrajzilag kiegyensúlyozott módon fogják kiépíteni, hogy a nagysebességű adatkapcsolat az EU teljes területén szolgálja a helyi közösségek lakóinak és látogatóinak kényelmét – a tervek szerint 2020-ra legalább 6-8 ezer településen tervezik a rendszer megvalósítását. Az első projektkiírások 2017 végén vagy 2018 elején várhatók.

Smart City Dashboard: könnyű áttekinthetőség és irányíthatóság

További smart city projektként a DT Európa-szerte kínálja a városok vezetésének a Mayor’s Dashboard alkalmazást. A web-alapú dashboard (műszerfal) lehetővé teszi a városvezetés számára a város infrastruktúrájának nyomon követését, vezérlését és optimalizálását. A megoldással az alkalmazásokat könnyen lehet vezérelni bármilyen eszközről: okostelefonról, tabletről vagy nagyképernyős eszközről. A megoldás teljesen egyéni igényre szabható és lehetővé teszi az adatok valósidejű nyomon követését. Az elérhető adatokat lehetséges továbbá összesíteni, menteni illetve vizuálisan megjeleníteni. A dashboard megoldás nagyon intuitív és a jövőben könnyen alkalmassá tehető további smart city alkalmazások kezelésére is.

Smart City World Congress

Idén a Barcelona városában november 14–16. között rendezett Smart City World Congress eseményre több mint 17 ezer látogatót várnak a Deutsche Telekom pavilonjában. A vállalat számos smart city megoldást, valamint a már megvalósított projektekből származó valós adatokat mutat be, ideértve a Smart Transport közlekedési megoldásokat – például Smart Parking, Smart Electric Vehicle Charging (elektromos járművek töltése), tömegközlekedési, forgalom- és utasirányítási rendszer –, valamint a Smart Waste Management (hulladékgazdálkodás), Smart Lighting (világítás), Smart Metering (fogyasztás leolvasás) és a Smart Public Safety (közbiztonság) megoldásokat. Bemutatják továbbá a NarrowBand IoT-alapú keskenysávú megoldásokat, valamint a Smart City Dashboard és WiFi4EU megoldásokat.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: