Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


kkv_digitalizaco
Forrás: Robotics & Automation News
A magyar kkv-k nagy része szükséges rosszként éli meg a digitalizációt – nem tudja, mit nyerne vele, ezért nem is foglalkozik informatikai megoldásainak fejlesztésével, ezzel viszont saját versenyképességüket rontják.

A magyar kis- és középvállalkozások közel háromnegyede nem fejlesztette informatikai rendszereit az elmúlt két évben, a vezetők fele pedig nem is tartja fontosnak a digitalizációt – talán ez a legriasztóbb eredménye annak a reprezentatív kutatásnak, amelyet a T-Systems Magyarország végzett el, 779 kvv-s döntéshozó megkérdezésével.

Fejes Zoltán, a vállalat nemrégiben kinevezett kis- és középvállalati megoldásokért felelős vezérigazgató-helyettese azonban ebben az elmaradásban lehetőségeket is lát. Ahogy a kutatás eredményeit ismertető sajtótájékoztatón elmondta, a T-Systems számára kiváló lehetőség nyílik, hogy praktikus, a mindennapi üzletmenetben használható megoldásokat mutassanak be a digitálisan éretlen vállalkozásoknak, és elmagyarázzák nekik, hogy a digitalizáció ma már egyet jelent a versenyképesség megőrzésével.

Ebben nagy segítséget jelent, hogy tavaly a Magyar Telekomtól a T-Systemshez került a kis- és középvállalati üzletág, tette hozzá Kaszás Zoltán, a vállalat vezérigazgatója. Így egyetlen kézből, egyetlen szervezetből tudják kiszolgálni az összes vállalati ügyfelet, a legkisebbektől a legnagyobbakig. A kkv-k (szabványosított, könnyen elérhető formában) megkaphatják mindazokat a modern megoldásokat, amelyeket a nagyvállalatok számára fejlesztett ki a T-Systems, a nagy cégek pedig többféle szolgáltatás alapú megoldást kaphatnak.

 

A vállalat nem egyszerűen informatikai eszközöket, hanem praktikus megoldásokat akar kínálni a kisebb ügyfeleknek, hangsúlyozta többször is Fejes Zoltán. Ennek során meg kell értetni a döntéshozókkal, hogy a számukra fontos üzleti kihívások megválaszolásában milyen segítséget tudnak jelenteni a digitális technológiák. Miközben a megkérdezettek számára a legfontosabb kihívás az üzletszerzés, alig használnak chatet, kevesen alkalmazzák az okostelefonos e-mailt, és csak 13 százalék érzi fontosnak az ügyfélkapcsolatok ápolását, javítását – pedig például a fiatalabb generációkat már csak digitális csatornákon keresztül lehet hatékonyan megszólítani.

 

Azt is megerősítette a kutatás, hogy erős a korreláció a tulajdonos-cégvezető személyes digitális érettsége, technológiahasználata, illetve vállalkozása digitális fejlettsége között. Hasonlóképpen, a 20 főnél többet foglalkoztató cégek is jóval fejlettebbek az átlagnál, többet költenek informatikára és előrébb is tartanak digitalizációban. Az egyes iparágak közül a gyártóipar bizonyult a legfejlettebbnek (talán erős beszállítói beágyazottsága miatt), és a vendéglátóipar a leggyengébbnek. De nem csak általában a digitalizáció, hanem a biztonságos informatika szükségességét is hangsúlyozni kell – tette hozzá Fejes Zoltán.

A megkérdezettek túlnyomó többsége fontosnak tartja IT-eszközeinek és az azokon tárolt adatoknak a biztonságát, de 75 százalékuk teljesen elégedett a használt infrastruktúrájával, 76 százalék pedig az adatvédelem jelenlegi fokában is megbízik – ez pedig alighanem túlzottan optimista hozzáállás lehet. Vagyis a kkv-k vezetői alulértékelik a lehetséges veszélyeket és felülbecsülik saját védelmi képességeiket, így itt is lenne tere a jó megoldások megismertetésének.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Loncsár Tibor

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: