Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

48_frank_stephan_kupfer.jpg
Forrás: ITB

Fontos partnere a Bay Zoltán Kutatóintézetnek a Bosch csoport, a kéziszerszám-gyártás és a járműipar területen folynak közös projektjeik. Az együttműködés 10 éve kezdődött, jelenleg egy 2020-ig tartó projekten dolgoznak közösen. A partneri kapcsolatról, a közös munkáról Frank-Stephan Kupferrel, a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

– Mióta dolgozik együtt a Bosch és a Bay Zoltán Kutatóintézet?

– A Bosch csoport két leányvállalata végez termelési és kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységet Miskolcon a Bay Zoltán Kutatóintézettel együttműködésben. Ezek a projektek két különböző ipari szektorhoz kapcsolódnak, az egyik a kéziszerszám-gyártás, a másik a járműipar. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. első szintű járműipari beszállítóként közel 10 éve működik együtt kisebb, úgynevezett kooperatív (ipari-kutatóintézeti együttműködésben megvalósuló) kutatás-fejlesztési projektekben, illetve eseti megbízások keretében a Bay Zoltán NKft. miskolci intézetével.

Az eddigi hasznos és hatékony együttműködés arra ösztönzött, hogy a Bosch vezetésével, a Bay Zoltán Nkft-vel és a Miskolci Egyetemmel közösen konzorciumi formában, pályázati projektjavaslatot nyújtottunk be, melyet pozitívan bíráltak el. Ennek a kutatás-fejlesztési projektnek a megvalósítási szakaszában tartunk.

– Miért pont a Bay Zoltán Kutatóintézethez fordultak?

– Több előprojekt futott már a termelés számos területét érintően, amelyben a kutatóintézettel működtünk együtt, így a meglévő pozitív tapasztalat és eredmények alapján döntöttünk a közös munka folytatása mellett, immáron konzorciumban. A pozitív tapasztalatok közül kiemelendő a kutatóintézet széles kompetenciaterülete, amely lefedi a számunkra fontos szaktudás nagy részét, valamint az a rugalmasság és proaktivitás, amelyet a kutató kollégák részéről tapasztaltunk az ipari kihívások kezelése és a lehetséges megoldási javaslatok több szempontú elemzése kapcsán.

– Mikorra várható ennek a projektnek a vége?

– Több éves projektről beszélünk, melynek befejezése 2020-ban várható, a közös munka egy éve kezdődött. A projekt címe: E-mobility Miskolcról – Hűtővíz keringető szivattyú és motorhűtő ventilátor továbbfejlesztése az elektromos járművekben elvárt magasabb minőségi követelmények figyelembevételével. A projektbe bevont mérnökök a Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán Kutatóintézettel folytatott közös munka során fejlesztik szakmai kompetenciájukat. A kutatóközpont a projekt keretében elsősorban anyagtechnológiai és konstrukciós fejlesztéseket végez. Emellett a továbbfejlesztett termékek élettartamának növelésével kapcsolatos modelleket és vizsgálati módszereket fejleszt.

– Milyen területeken történik ez az együttműködés, illetve milyen szolgáltatásokat vettek igénybe?

– A korábbi együttműködések többségében laborszolgáltatásokra, illetve beszállítói, gyártási, termékfejlesztési kérdések megoldására vonatkoztak. Emellett a gyártási folyamatok logisztikai optimalizálása terén is több sikeres projektet valósítottunk meg. A jelenlegi pályázati projektben kiemelten anyagtudományi területen működünk együtt, egy konkrét termék új generációjának tökéletesítése kapcsán.

– Melyek a további közös tervek?

– A két év múlva véget érő együttműködés mellett nincs újabb konkrét tervünk, amelyről beszámolhatnánk, a közös kutatás-fejlesztési tevékenység mellett eredményeink publikálásában is szeretnénk együttműködni.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: