Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


vodafone_bme_1
Forrás: Vodafone Magyarország

Gyártórobotok, automatizált bűnüldözési megoldások, sorban állást minimalizáló, érzelmeket felismerő MI alapú sci-fibe illő produktumok társaságában debütált Európa első Interaktív mesterségesintelligencia-kiállítása. Volt minden, mi szem-szájnak ingere, a virtuális study tour idegenvezetőnk pedig a Vodafone pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Gelencsér Zoltán volt.

A Mesterséges Intelligencia Koalíció által szervezett eseménynek a Budapesti Műszaki Egyetem adott otthont, ahol szinte megelevenedtek az eddig csak tudományos-fantasztikus filmekben látott kütyük, és ahol egyetlen nap erejéig minden a mesterséges intelligenciáról szólt.

Hihetetlenül pörgeti a piacot az MI

Húsz kiállító mutatta be, és bocsátotta közszemlére a mesterséges intelligencián alapuló megoldásaikat, amelyek már jelen vannak a mindennapi élet számos területén, s számtalanszor használjuk a technológiát anélkül, hogy akár tudnánk róla.

 

A BME-n egy rövid sajtótájékoztató keretein belül a kiállítással, és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos naprakész információk is elhangzottak. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy „a tudásintenzív beruházások jelentik a jövőt, a gazdasági növekedés motorját pedig az MI jelenti.” Majd arra is kitért, hogy a tavaly alakult MI Koalíciónak már 170 tagszervezete lett.

 

De a technológia gazdasági aspektusairól is érdekes adatok hangzottak el. Mint kiderült, a mesterséges intelligencia területéhez kapcsolódó kockázati tőkebefektetések éves szinten hatszorosára nőttek, a területtel foglalkozó startupok száma 1400 százalékkal emelkedett, a globális MI piac értéke pedig 2025-ig évente, átlagosan 50 százalékkal bővülhet.

Látható, tapintható, érzékelhető – az MI testet öltött

Gelencsér Zoltán, Vodafone Magyarország
„A lakosság körében, de még a gazdasági élet szereplőinek esetében is tapasztalható, hogy ennek a technológiának az előnyeit még kevesen ismerik igazán. Sokan nem látják, hogy milyen széleskörűen alkalmazható, de ezeket itt most sikerült megmutatni” – foglalta össze Gelencsér Zoltán, a Vodafone pénzügyi vezérigazgató-helyettese, aki egyben az MI Koalíció egyik munkacsoportjának vezetője. Hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligenciát nem arra szeretnék használni, hogy teljes munkaköröket helyettesítsenek vele, feladattípusokat szeretnének kiváltani. A különböző digitális megoldásoknak számos lehetséges felhasználási területe van, akár az üzletfejlesztésben, akár az ügyfelekkel való kommunikációban.

Maradva a Vodafone kiállítói standjánál egy „kakukktojás”, a Smart Parking is feltűnik, aminek relevanciáját a pénzügyi vezérigazgató-helyettes pillanatok alatt felvázolta. „Az IoT globális szinten is komoly fókuszban van a Vodafone-nál. Mind ügyféloldali, mind vállalati oldalról egyre több megoldásunk van. Az egyik ilyen a Smart Parking, ami noha nem MI, viszont az MI egyik fontos alapkövét nyújtja, a szenzoros adatgyűjtést – részletezte Gelencsér Zoltán. – Elvégre az, hogy az autósok merre járnak, hol parkolnak városszerte, rengeteg információt és lehetőséget rejt magában a közlekedés egyszerűbbé és környezetkímélővé tételére.” Ez utóbbi pedig már mesterséges intelligencia támogatta folyamat.

Projektek, folyamatok – mit hozhat az MI Koalíció?

A kiállításon bemutatkozók egyébként egytől egyig az MI Koalíció tagjai. A Koalíció célkitűzéseibe pedig bepillantást kaphattunk: „A célja lehet egy ilyen Koalíciónak, hogy elmozdítsa azokat az akadályokat, amelyek az MI alkalmazásának piaci vagy kereskedelmi vonalon való megjelenítésének az útjában állnak. S természetesen az is, hogy olyan projektek induljanak, amelyek eredményeképp tanulmányok, felmérések készülnek, és hozzájárulnak Magyarország MI-stratégiájának a kialakításához” – mondta Gelencsér Zoltán. Kiemelte azt is, hogy munkájuk során a kkv-szektor számára is érhetővé és elérhetővé kívánják tenni az MI nyújtotta lehetőségeket.

A cél a láthatóság, befogadhatóság

A kiállítás esszenciája az MI kézzelfoghatóvá tételében, a vizibilitás növelésében rejlett. A BME Q-épületének aulájában ugyanis bármerre nézett az ember, mesterséges intelligencia megoldásokba ütközött. Digitális térben meghozott vásárlási szándék valós idejű detektálása, automatizált minőségbiztosítás ellenőrzés, beszéd automatikus szöveggé alakítása – csak néhány a kiállított elemekből, amelyek egy teljesen új jövő képét vázolták fel. A kiállításon bemutatott hazai fejlesztésű mesterséges intelligencia produktumokat, az erre a célra létrehozott weboldalon tanulmányozhatják át azok, akik valamiért lemaradtak az eseményről. A kiállított technológiákat, megoldásokat a tervek szerint az ország több pontján bemutatják majd.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: