Menü
aranyosne_borcs_janka_bolcskei_imre
Forrás: NMHH
Bölcskei Imre és Bugyi József kapta az idei dr. Magyari Endre-díjat, az NMHH elismerését.

A hírközlési szabályozást egykor új alapokra helyező Bölcskei Imre, illetve a többek között az első Nemzeti Frekvenciafelosztási Táblázat elvi kidolgozójaként érdemeket szerző Bugyi József kapta meg idén a dr. Magyari Endre-díjat. A kitüntetést – amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke alapított – harmadik alkalommal adták át a győri Széchenyi István Egyetemen, a távközlési világnap alkalmából szervezett szakmai szimpóziumon.

Az NMHH elnöke, Karas Monika által 2014-ben alapított emlékérmeket Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója adta át Bölcskei Imrének (lásd: a fenti képen) és Bugyi Józsefnek a hírközlési piac fejlődéséért folytatott több évtizeden át végzett kiemelkedő munkájuk és életművük elismeréséül.

Aranyosné Börcs Janka, NMHH és Bugyi József
 

Bölcskei Imre villamosmérnöki szakmai pályájának kezdete egyet jelentett a Postával, ahol a Budapesti Távbeszélő Igazgatóságon helyezkedett el 1967-ben. Nevéhez köthető az Ericsson AR központok telepítése, amelynek főszerelés-vezetője volt. 1976-tól munkáját a Magyar Posta Központjában mint fejlesztési ügyosztályvezető folytatta, ahol a távközlő-berendezéseket fejlesztette, és a Posta Kísérleti Intézetét irányította, majd a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumban dolgozott 1989-től, ahol előbb főosztályvezető-helyettes, majd távközlési főosztályvezető volt. 1992-től 2000-ig helyettes államtitkárként irányította a hírközlés területét. A teljes hírközlési szabályozást új alapokra helyezte, megalkotva az ágazati törvényeket és végrehajtási jogszabályokat. Nevéhez kötődik a privatizációk előkészítése, a koncessziós szerződések megkötése, valamint az ágazat felkészítése az uniós csatlakozásra. 2010-ig a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagja volt, és ellátta a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöki tisztségét is. 2008 óta nyugdíjasként ugyan, de továbbra is fáradhatatlanul részt vesz szakmai szervezetek munkájában.

Bugyi József több mint 40 éve dolgozik a frekvenciagazdálkodás területén, amelyen rendkívül sokrétű munkát végez. Foglalkozik a földfelszíni mozgószolgálatok hullámterjedési módszereivel, hálózatok tervezésével, a nemzetközi frekvenciakoordináció számításaival és eljárásaival, valamint a frekvenciadíjak elvi és gyakorlati kidolgozásával. Évtizedek óta meghatározó szerepe van a mobilrendszerek sávfelosztási és -felhasználási szabályozásában és ezek nemzetközi koordinációs eljárásának kidolgozásában. Elévülhetetlen érdemei vannak a 80, a 160, a 410–430 és a 450–470 MHz-es sávok átrendezésében, a TETRA és a GSM-R sávok kialakításában, valamint a közcélú mobilsávok felosztásában. Egyik elvi kidolgozója volt az első Nemzeti Frekvenciafelosztási Táblázatnak és a Frekvenciasávok felhasználási feltételeinek, valamint az új elvekre épülő és az új rádiótávközlési rendszerekre is kiterjesztett frekvenciadíj-rendeletnek. Az NMHH munkatársaként több mint 20 éve aktív, tevékeny és szakmailag elismert résztvevője az ITU és a CEPT nemzetközi munkacsoportjainak.

„Magyari Endre neve összeforrt többek között az országos rádióhálózat megtervezésével, a lakihegyi, valamint a székesfehérvári rövidhullámú adó irányításával és a budapesti stúdió megvalósításával. Azoknak a szakembereknek, akiket most díjazunk, a neve szintén összeforrt jelentős hírközlési eseményekkel és fejlesztésekkel, mindennapi munkájuk során sokat tettek és tesznek azért, hogy biztosítsák az ágazat kiegyensúlyozott jövőjét. Az ő munkájuk jelentőségéhez kétség sem fér, és biztos vagyok abban, hogy a jövő generációjának is hatalmas szerepe lesz a távközlés formálásában” – méltatta a díjazottakat köszöntőjében Aranyosné Börcs Janka.


Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2002 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bende Richárd

A legkeresettebb emberek: