Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
brainstorming
Forrás: cio-asia.com

Közel 5,8 milliárdos projektet indít egyetemi és vállalati összefogással a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ Miskolcon.

Korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztését kezdi meg a Miskolci Egyetem (ME), a BorsodChem, a Bosch, valamint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) közös kutatói hálózatának keretében. Cél: a fejlett technológiákat alkalmazó iparvállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs igényeinek feltérképezése, és azok piaci alapon történő kiszolgálása. A közel 5,8 milliárd forint összértékű projekt a piaci igények figyelembe vételével és a létrehozott K+F+I eredmények gazdasági hasznosíthatóságának elve mentén valósul meg.

Az ME 2020-ig kijelölt „Innovatív Tudásváros” programja az erőteljes kutatás-fejlesztést és innovációs aktivitást, a fókuszpontok kijelölését, a piaci igények feltárását és kiszolgálását, valamint a nemzetközi folyamatok erősítését tűzte ki elsődleges célul. Az életre hívott FIEK keretében az Alma Mater és a piaci szereplők nem csupán megosztják egymással kutatói infrastruktúráikat, hanem együttes laborfejlesztéseiknek köszönhetően újabb kutatóhelyeket is létrehoznak, így fokozva az észak-magyarországi térség K+F+I képességét. A most induló első közös FIEK-projekt 9 termékprototípust, 6 új anyagminőséget és 3 anyagtípust, 8 új technológiai eljárást és 3 készterméket valósít meg, mindezeket legalább 16 iparjogvédelmi oltalom keretében.

„A FIEK révén a piaci igények kerülnek a K+F+I tevékenység fókuszába, ami a versenyképesség fokozásának egyik fontos alappillére. Törekvésünkhöz kiváló nagyvállalati partnerek csatlakoztak, akik azon túl, hogy e régió legjelentősebb ipari szereplői, egyben a nemzetközi kutatói tér legkiválóbbjai is. A FIEK elindításával és a projekt megvalósulásával jelentős értékteremtés jöhet létre” – mondta Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja.

A Robert Bosch Energy and Body Systems hazánk és a régió meghatározó járműipari alkatrészgyártójaként a rá jellemző innovatív gondolkodás révén az elsődleges piaci igények kiszolgálását célozza, illeszkedve a nemzetközi járműipari tendenciákhoz, vagyis az e-mobilitáshoz és az ipar 4.0 elvárásaihoz. Az ÉMI a jövő lehetőségeire és a jelen tudatos erőforrás-gazdálkodására épülő fenntartható fejlődés elkötelezettjeként korszerű anyagok, modern szerkezeti elemek kifejlesztésére, innovatív irányítás technológiák megvalósítására fókuszál. A BorsodChem a kínai Wanhua leányvállalataként, mint a világ jelenlegi legnagyobb MDI kapacitással bíró cégcsoportjának tagja a járműipari fejlesztésekre koncentrál, elsősorban azok vegyipari bázisára, az alapanyaggyártástól az egyedi vevői igényekre szabott késztermékek előállítására alkalmas poliuretán rendszerekig, átfogva a teljes innovációs láncot.

A Miskolci Egyetem a tudás és technológia transzfer szerepének, valamint a társadalmi hasznosulás erősítésének érdekében hálózati alapon, stratégiai partnerségek kialakításával kívánja külső kapcsolatrendszereit működtetni. Ennek egyik jó gyakorlata a FIEK létrehozása is, hiszen a hazai és nemzetközi gazdasági szereplők számára jelentős hozzáadott értéket képviselő K+F+I tevékenységek elvégzése révén, hosszú távon biztosítható az egyetemi kutatói infrastruktúra teljes kihasználtsága is.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: