Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

startup_inkubator
Forrás: vecteezy.com

A regionális és tengerentúli piaci jelenlét erősítéséhez és a big data szegmens regionális piacvezető pozíciójának megalapozásához a Starschemánál tavaly tőkebevonást hajtottak végre 5 millió dollár értékben. Közel másfél éve kezdődött a tőkebevonás előkészítése – a folyamat részleteiről és a tanulságokról a tulajdonosok egy üzleti reggelin beszéltek.

Csillag Péter, a big data, business intelligence, adatvirtualizáció és adattárház fejlesztés és tanácsadás területén tevékenykedő Starschema alapító-tulajdonosa társával, Földi Tamással 11 éve indította a céget amolyan „megélhetési vállalkozásként”, és alvállalkozóként, szabadúszóként dolgoztak nagyobb cégeknek. „2010-ben érett meg bennünk igazán a gondolat, hogy tudatos lépéseket tegyünk a növekedés felé. Ekkor kezdtünk stratégiát, céget és csapatot építeni, és proaktív üzletszerzésbe fogtunk” – mesélte Földi Tamás, aki tulajdonostársként csatlakozott a céghez.

Így kezdődött a tőkebevonás...

A stratégiai döntés meghozta gyümölcsét, a cég szárnyaló növekedésbe kezdett. Csillag Péter elmondta, hogy 2016 végén kezdtek neki a tőkebevonás tranzakciójának; az Absolvo szakértői csapatával megkezdték a felkészülést, összeállították a szükséges anyagokat, prezentációkat és a részletes üzleti tervet a következő évekre, ezután indult a befektető-keresés.

„Az előzetesen egyeztetett paraméterek alapján összeállított bővebb listát végül 8 befektetőre szűkítettük, kiemelt figyelmet kapott a befektetők esetén, hogy tech fókusszal keressen tranzakciót, a big data szegmens érdekes legyen számára, legyen valamiféle szinergia. Kiemelt szempont volt az is, hogy mind kockázati- és magántőke, illetve CEE régiós fókuszú hazai és nemzetközi befektetőket egyaránt megkeressünk. A cégben rejlő potenciált világosan igazolta számunkra, hogy a megszólított befektetők mindegyikével megindult valamiféle párbeszéd” – tette hozzá Horgos Lénárd, az Absolvo partnere.

Sokasodó érdeklődők

A 2016-os év végi kiemelkedő eredményei alapján a Starschema felkerült a Deloitte Fast 50 rangos listájára, melynek hatására nemzetközi stratégiai befektetők is „bejelentkeztek”, ami új, nem várt helyzetet teremtett. „A tárgyalások innentől párhuzamosan zajlottak tőkebevonásról és stratégiai partnerségről a pénzügyi, illetve a stratégiai befektetőkkel, ami az üzleti tervek folyamatos, precíz frissítését jelentette, és számos forduló kérdés–feleletet hozott. 2017 nyarára két pénzügyi és egy stratégiai befektetőre tisztult a listánk” – idézi fel a projekt részleteit Csillag Péter.

Horgos Lénárd hozzátette, hogy a befektetői „nyüzsgés” javította a tárgyalási pozíciót, de közben ügyelni kellett arra is, hogy ne vigyen el túl sok időt a menedzsmenttől a befektetőkkel való rengeteg párhuzamos tárgyalás, egyeztetés.

„Mindenki a szebbik nadrágját veszi fel”

A befektetői tárgyalások során fontos tapasztalatként említették az alapítók, hogy mindkét fél (a befektetők és a tulajdonosi csapat) részéről kiemelt fontosságú volt, hogy a „portéka„ legelőnyösebb tulajdonságaira fókuszáljanak. „Ez egy ilyen játék. Mi el akarjuk csábítani őket, ők pedig minket” – jegyezte meg Csillag Péter.

Ez természetszerű része minden tranzakciós ismerkedési folyamatnak, hiszen egyfajta házasságra kívánunk lépni a másik féllel, így szeretnénk minél csinosabbnak mutatni a „menyasszonyt„. „Ez azonban nem jelenti a kockázatok, tények eltorzítását, elhallgatását, hiszen a későbbiekben az átvilágítás mindenre fényt fog deríteni, és ha akkor kerülnek elő kellemetlen meglepetések, az bizony a dealt is meghiúsíthatja. Sikeres dealt és hatékony jövőbeni együttműködést csak őszinte alapokra lehet helyezni” – hangsúlyozta Horgos Lénárd.

Nem lehet siettetni a folyamatokat

Júliusban fogadta el a csapat az úgynevezett „term sheet”-et, így megindultak az előkészületek az átvilágításra, majd a pénzügyi, adó- és jogi átvilágítás is megtörtént – ami a tervezett 2-3 hét helyett két hónapot és rengeteg adatszolgáltatást, extra időt és kapacitást vett igénybe, komoly próbatétel elé állítva az alapítókat. Az átvilágítást követően megküldött első körös befektetői szerződés áttekintése után 122 komment született, amit aztán pontról pontra tárgyaltak a felek.

„Nagy tanulság volt számunkra, hogy nem szabad a folyamat időigényét lebecsülni. Rendkívül hasznos volt, hogy a szakértői team végig mediátorként funkcionált az egyeztetések során. Hosszú, olykor hajnalig tartó tárgyalásokat, egyeztetéseket csináltunk együtt végig, de megérte” – mondta Csillag Péter.

A deal-zárás után – működik a kémia, folyik a közös munka

A dealt 2018. február 16-án zárták a PortfoLion Regionális Magántőke Alappal. „Kiválóan működünk együtt, olyan módszertanokat, strukturáltságot, profizmust hoznak a közös munkába, ami támogat bennünket céljaink elérésében. Utólag azt mondom, hogy rengeteget tanultunk és tapasztaltunk az egész folyamatból, ami a hasznunkra válhat” – fogalmazott Földi Tamás.

Az elkövetkezendő évekre a Starschema további évi 30-40 százalékos növekedést tervez az európai és USA-beli piacokon való terjeszkedés, építkezés következtében. Növekedési céljaikat újabb Fortune 500 cégek projektjeivel, fókuszált stratégiával, kapacitásfejlesztéssel és akár akvizíciók útján tervezik elérni.

Mit lehet tanulni a csapat sztorijából?

A kockázati és magántőke piacon a finanszírozás teljes vertikumában találunk befektetőket és befektetési konstrukciókat, az ötletfázistól a „hagyományos”, korai és érett fázisba fektető kockázati tőkén át a mezzanine és private equity befektetőkig. Horgos Lénárd szerint csak a magyar piacra is fókuszáló hazai és nemzetközi kockázati tőkebefektetők körülbelül 180-200 milliárd forint befektethető tőkével rendelkeznek – összehasonlításul ez nagyobb összeg, mint a 2009–2016 között befektetett Jeremie alapok és további kockázati tőkealapok összes forrása.

„A nemzetközi, régiós befektetők részéről szintén élénkülő érdeklődés mutatkozik a tehetséges hazai és régiós csapatok, projektek iránt, új szereplők jelentek meg a hazai piacon, és összességében elmondható, hogy a CEE régió kezd egyre izgalmasabb lenni. Ezt az is jelzi, hogy az elmúlt 4-5 évben megsokszorozódott azoknak a nemzetközi befektetőknek a száma, akik nyitottak arra, hogy a régióba, és azon belül hazai projektekbe fektessenek” – tette hozzá Horgos Lénárd.

Tőke tehát rendelkezésre áll a tehetséges csapatok, cégek további növekedéséhez, de – ahogy jelen esetben a befektető is megjegyezte –, nagyon fontos, hogy mennyire látják a csapatban azt az erőt, rugalmasságot és együttműködési készséget, hogy közösen sikerre tudják vinni a terveket még akkor is, ha idő közben finomhangolásra, változtatásokra van szükség.

A Starschema tulajdonosai útravalóként néhány pontban összefoglalták legfontosabb tapasztalataikat a tőkebevonási folyamat kapcsán.

1. A felkészülést nem lehet megspórolni. Egy tanácsadó pontosan tudja, mit és hogyan akar látni és hallani a befektető, célszerű őket bevonni a folyamatba!

2. Türelem nélkül nem megy – nem lesz villámháború, a folyamat időigényes, ezzel érdemes számolni!

3. A tőkebevonás olyan, mint egy házasság. Csak olyan befektetővel érdemes dealt csinálni, akivel hosszú évekig együtt is tudsz működni!

4. Bármennyire felkészülsz is, lesznek meglepetések, nem várt fordulatok, amelyekre reagálni kell!

A befektető-keresésbe, a tranzakció előkészítésébe és lebonyolításába érdemes olyan szakértőt bevonni, aki rendelkezik tranzakciós tapasztalattal, kellő rugalmassággal, kreativitással és magabiztos szakértelemmel tud reagálni nem várt helyzetekben is, és „higgadt mediátorként” a megfelelő eszközökkel tudja irányítani a feleket és közelíteni az álláspontokat a sikeres megállapodás érdekében.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: