Menü
fizio_osszeolvadas_akvizicio
Forrás: truenorthcustom.com

Feltételekkel ugyan, de jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal a DIGI–Invitel-fúziót. Az eljárás során egyébként először élt a hivatal ilyen ügyben az előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatás lehetőségével.

Érezhetően nagy a mozgás az ICT-piacon, régiós és hazai szinten egyaránt. Az alakuló trendek jól körvonalazódnak már: a technológiai fejlesztések gyorsítására és az egyre erősebb piaci versenyre összeolvadás, növekedés, profiltisztítás, piactisztulás a válasz (gondoljunk csak a Vodafone–UPC legfrissebb hírére).

Ezúttal a DIGI–Invitel története folytatódott tovább: a GVH zöld utat adott ahhoz, hogy előbbi felvásárolja az utóbbit. A DIGI 2017. augusztus végén jelentette be a versenyhivatalnak, hogy meg kívánja vásárolni az Invitelt. A GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást az összefonódás bejelentése alapján, mert felvetődött, hogy a tranzakció káros versenyhatásokkal járhat egyes érintett piacokon. (Mindkét érintett vállalkozás a hazai vezetékes távközlési piac jelentős, országosan aktív szereplője, azaz, több százezer előfizetőnek nyújt vezetékes telefon-, internet-, vezetékes műsorterjesztési (TV) és egyéb szolgáltatásokat.)

Előzetes értesítés nélkül csengettek

A GVH részletes vizsgálat keretében értékelte a tranzakció lehetséges versenyhatásait. A szokásosnak tekinthető lépések mellett (adatkérések a felektől, piaci szereplőktől, társhatóságok megkeresése, elemzések) azonban fúziós eljárásban első alkalommal élt az előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatás lehetőségével (az Invitel Csoportnál nem jártak), amelyet a Versenytörvény 2017. január 15-től biztosít számára.

Az érintett vállalatok saját vezetékes távközlési hálózatai 34 településen fednek át, ezek közül a GVH vizsgálata 16 település esetében állapította meg, hogy a tranzakció a verseny jelentős mértékű csökkenését eredményezné.

Feltételek és kötelezettségek

A GVH előzetes aggályainak megismerését követően a DIGI vállalta, hogy értékesíti az összefonódás révén megszerzett Invitel hálózatokat ezen a 16 településen a bejelentett összefonódás lezárását követő hat hónapon belül.

A leválasztáshoz kapcsolódóan a DIGI köteles fenntartani a hálózatok gazdasági működőképességét és versenyképességét, valamint tartózkodni az előfizetők átcsábításától.

A felsorolt kötelezettségek felügyeletére a GVH ellenőrző biztost jelölt ki. Közleményük szerint a DIGI-nek összességében 16 településen kell értékesítenie a megszerzett Invitel hálózatait 6 hónapon belül, ellenőrző biztos felügyelete mellett, valamint 25 településen kell kilépnie a tőle független vezetékes távközlési hálózatokra vonatkozó bérleti szerződésekből.

A GVH az ügyet lezáró határozatában előírta a fenti utólagos feltételeket és kötelezettségeket, megállapítva, hogy ezek együttes teljesülése esetén kiküszöbölhető a verseny jelentős mértékű, az összefonódásból eredő csökkenése.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2047 személy szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4898 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: