Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


RSS

MWC_2011
Forrás: itobservers.com

Listánkat a szerintünk legfontosabb hazai történésekkel nyitjuk. Ezek olvasóinkat is közelebbről érintik. A legfontosabb nemzetközi hírekkel folytatjuk, amelyek, bár globális léptékűek, hatásuk áttételesebb, és késleltetett.

-
#1 Belehúzott a Telekom. Nemcsak idehaza, külföldön is. Egyrészt stratégiai partnerségre léphetett a magyar kormánnyal, másfelől az anyacég, a Deutsche Telekom is olyan döntéseket hozott a közelmúltban, amelyek kihatással lehetnek a magyarországi leányvállalat működésére is. A kormánnyal való megállapodás részleteit tartalmazó dokumentumban foglaltak szerint a Magyar Telekom szándéka az, hogy beruházásaival elősegítse a nagy sebességű, széles sávú internet mielőbbi hazai elérhetőségét. A vállalat célja továbbá a digitális írástudás és a biztonságosabb internethasználat széleskörű elterjesztése. Könnyen elképzelhető, hogy e nemes cél elérését hamarosan ip-technológiák is ösztönzik majd, mert a Deutsche Telekom nemrég közölte, átalakítja hagyományos vezetékes hálózatát a következő években, és internet technológiájú (ip) hálózatot épít ki európai érdekeltségeinél. Ez Magyarországon 2016-ban realizálódhat.

-
#2 Innovációs központot nyit a Huawei Magyarországon. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a Huawei Technologies Hungary februárban Pekingben szándéknyilatkozatot írt alá a kínai multinacionális vállalat további magyarországi fejlesztéseiről, amelynek része többek között egy testreszabással is foglalkozó innovációs központ létrehozása. A Huawei vállalta, hogy továbbra is elkötelezett marad a magyar ict-piac gazdasági és technológiai fejlődése mellett. A vállalat kifejezte azt a szándékát, hogy az Európai Ellátó Központjának egységeiben tovább növeli gyártókapacitását, és megkezdi a részegységek előállítását is. A megállapodás szerint a Huawei hamarosan létrehozza Magyarországon a szoftveralkalmazással és szolgáltatásfejlesztéssel foglalkozó Innovációs Központját. Mindez rendkívül fontos az állam számára, mert nagyban hozzájárulhat ahhoz, a Kínával megindult gyümölcsöző együttműködés tovább mélyüljön a két ország között.

-
#3 A kelet-közép-európai régióban elsőként Magyarországon hozott létre oktatóközpontot és tudásbázist a Google. Szerintünk ez a beruházás óriási jelentőséggel bír majd a hazai vállalakozások éltére, hiszen a Google Groundot pontosan azért hozták létre, hogy a magyarországi vállalkozások, startupok és diákok digitális versenyképességének fejlesztését támogassák. A sztori pikantériája, hogy az internetes cég a fővárosba, azon belül is Józsefvárosba hozta el a Google az intézményt, és Grundnak (na jó, Groundnak„) nevezték el. Egy év alatt közel 150 ingyenes képzést tartanak majd itt, amelyeken közel háromezren vehetnek részt. Nemrég a Samsung is hasonló kezdeményezéssel állt elő. A koreai cég SMART School nevű oktatási központját január végén adták át Jászfényszarun. Az intézmény a legkorszerűbb digitális eszközökkel járul hozzá a térség versenyképességének javításához.

-
#4 Alig hevertük ki a Consumer Electronics Show-n (CES-en) bemutatott kütyüparádé meglepetéseit, máris utolért bennünket a mobil iparág legjelentősebb éves eseménye, a barcelonai Mobile World Congress (MWC). Leginkább abban különbözik a Las Vegas-i CES kiállítástól, hogy kifejezetten a mobilkommunikációban végbemenő újításokra koncentrál. Az itt bemutatott mobilokból évente másfél milliárd darabot adnak el, a hálózati technológiák pedig több mint hatmilliárd ember életére vannak közvetlen hatással. Éppen ezért kapott helyet az MWC a havi toplistánkon. Meg sem próbáljuk leírni a katalán rendezvény legfontosabb bejelentéseit, az egész újság kevés volna hozzá. Mindenképpen ki szeretnék emelni, hogy a Nokia itt mutatta be első androidos, alacsonyabb kategóriás okostelefonjait, illetve a globális mobilpiac legjelentősebb szereplője, a Samsung itt rántotta le a leplet legújabb csúcsmodelljéről, a (pulzusmérős, ujjlenyomat-olvasós) Galaxy S5-ről.

-
#5 Az Ericsson és a Royal Philips kifejlesztettek egy érdekes, led-es közvilágítási modellt, amelyben összekapcsolták a hálózati teljesítmény javítását és az energiatakarékos, ám kiváló minőségű, közvilágítást. A megoldást stílusosan „világítás mint szolgáltatás”-nak nevezik. Egyik nagy pozitívuma, hogy olcsóbbá teszi ezeknek a rendszereknek kiépítését, ezáltal meggyorsítja a városi infrastruktúrára fordított költségek megtérülését, ami a városok költségvetésére is jótékony hatást gyakorol. A rendszer alapja a Zero Site-nak nevezett különleges lámpaoszlop, amely egyszerre része egy intelligens közvilágítási rendszernek és a mobil hálózatnak. A speciális lámpaoszlopokba az Ericsson kisméretű csúcstechnológiás cella-termékeit építik. Az új megoldással a szélessávú mobil infrastruktúra-eszközök egészen új, eddig nem használt helyeken is telepíthetők lesznek.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: