Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


RSS

12_Nagy_Miklos_420
Forrás: ITB

Mindig néhány lépéssel az üzleti célú technológiák előtt járnak a lokális és globális kutatóhálózatok. Ezt az előnyt a kormányzatnak is ki kell használnia – legyen szó közoktatásról, a digitális írástudatlanság felszámolásáról vagy a különféle platformok közti átjárhatóságról.

-
Nagy Miklós, NIIFI
Ebben az évben is megrendezte hagyományos, közös Networkshop konferenciáját a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), a HUNGARNET Egyesület és a Magyar Internet Társaság. A múlt heti esemény mérlege: 350 regisztrált résztvevő, 7 szekció 111 előadással.

Ezúttal a veszprémi Pannon Egyetemen zajlott le a konferencia, amelynek mindenkori célja, hogy „a NIIF-program által átfogott felső- és közoktatás, közgyűjtemények, valamint az akadémiai kutatás informatikai szakemberei találkozzanak egymással, s kicserélvén tapasztalataikat, hazavigyék a bemutatott legkorszerűbb eszközökről szóló információkat” – foglalta össze lapunknak a rendezvény célját Nagy Miklós, a NIIFI igazgatója. Jelenleg Magyarország legnagyobb kapacitású hálózata az NIIF Intézet által, uniós támogatással fejlesztett kutatói hálózat, amely egyúttal a kormányzati hálózat gerincét is adja.

A NIIF-program nagy európai kutatórendszerekhez kapcsolódik, s ezeken keresztül globális kutatóhálózatokat ér el. Ezek a rendszerek mindig néhány lépéssel előrébb járnak az üzleti világ által használt technológiánál. A hazai hálózatra is olyan világszínvonalú alkalmazások épülnek, mint a biztonságos azonosítás, a szuperszámítási hálózatok (gridek), a felhőszámítási rendszerek – ezekkel jelentős energiamegtakarítást lehet elérni az informatikai eszközök használatában.

„Meghatározó szerepet kap a NIIF-program a kormányzati informatikában is” – fejtegette immár Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára. Konferencianyitó előadásában a szakpolitikus többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanulási trendek az információs társadalom megváltozott körülményei közepette egyre inkább a helytől és időtől, az életkortól és a technológiai kötöttségektől való függetlenedés irányába változnak, s erre a kormánynak megfelelő válaszokat kell adnia. Például a kormányzat legfontosabb céljai között szerepel a közoktatási it-infrastruktúra fejlesztése. A felsőoktatásban is előkészítés alatt áll több fontos projekt, így a zöld számítástechnikai környezetet eredményező fejlesztés is. Cél a digitális írástudatlanság csökkentése és a szélessávú lefedettség növelése, s komoly erőket kell összpontosítani az egészségügyi informatika fejlesztésére is.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: