Ma: 13°CSzórványos felhőzet
RSS
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése

Négy év és széles önkormányzati konszenzus kellett ahhoz, hogy megérkezhessen Magyarországra a Google Utcaképek. Így már az egész világ sétálhat az útjainkon – legalább virtuálisan.

Április végén vált elérhetővé országos szinten a Google Térkép panorámaképes szolgáltatása, amelyre adatvédelmi aggályok miatt mintegy négy évet kellett várni. A Street View, illetve a magyar verzióban Utcakép nevű szolgáltatás az utcák virtuális bejárását teszi lehetővé az egérrel 360 fokban körbeforgatható panorámafelvételek révén. Elsőként 2007-ben indult, San Francisco és környéke, illetve Las Vegas és Los Angeles bemutatásával. A lefedettség azóta folyamatosan bővült. Ugyanakkor Magyarország Európában szinte utolsóként került fel a szolgáltatás térképére, viszont legalább szinte az egész magyar úthálózatot lefedték.

 

-
 

 

Jogi aggályok

A Street View szolgáltatás eredetileg már 2009-ben elindult volna, de az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András aggályai miatt a cég leállította a fotózást. Nem sokkal később komoly világbotrányt okozott, hogy kiderült, a cég autói a képek mellett wifihálózatokat is feltérképeznek, és a nem megfelelően konfigurált hálózatok adatforgalmából is tárolnak adatokat.

Így használd!

1. Nyisd meg a Google Térképet.

2. A térkép bal oldalán található emberkét fogd meg, és vidd arra az utcára, amelyet meg szeretnél nézni.

Fontos: ha a Street View érdekel, akkor a kék folyamatos vonalakra vidd az emberkét!

Ha a kicsi kék pontokra viszed, akkor a Panoramio adatbázisából tudsz fényképeket nézegetni.

3. Ha a Street View-t választottad, akkor tudsz mozogni a képen! Az egérrel meg tudod fogni a képet, és jobbra-balra, fel és le tudod mozgatni a kamerát. Az úton megjelenő karikák segítségével pedig mozogni tudsz az útvonalon.

4. Ha meg akarsz osztani egy jó helyet, kattints a felső sávban a megosztás gombra, és válaszd ki, hogyan osztod meg!

A Google szerint az adatgyűjtés szoftverhiba miatt történt, de az eset miatt a magyarországi indulásra sem került sor. Jóri 2011 nyarán végül rábólintott a Street View hazai indulására, de több feltételhez is kötötte: többek közt elvárta a cégtől, hogy egy héttel a fotózás előtt értesítse a lakosságot, illetve tegye lehetővé, hogy az ingatlantulajdonosok már előzetesen is kitilthassák házaik fotóit a rendszerből. Ekkor a Google már útnak indította autóit, amelyek a cég térképének tökéletesítéséhez szükséges adatokat is gyűjtöttek, de később az is kiderült, hogy a begyűjtött nyersanyag akár a Street View beindítására is alkalmas lehet, ha az Magyarországon zöld utat kap.

A korábbi adatvédelmi biztost felváltó új hivatal, a Péterfalvi Attila által vezetett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még engedékenyebb lett a Google-lel. A keresőcéghez az idén eljuttatott állásfoglalás már nem írja elő a házak előzetes kitiltásának követelményét. Az adatvédelmi hatóság vezetője a főváros mellett megyeszékhelyek vezetőivel is konzultált, és minden település vezetésétől pozitív visszajelzést kapott, mivel egyebek mellett turisztikai szempontból is hasznosnak találják a Street View-t.

 

Megnézhetsz mindent – a múltból

Miután bebizonyosodott, hogy azért többet használ, mint árt ez a szolgáltatás, áprilisban elstartolhatott az Utcaképek. A használata egyszerű: a Street View-t a Google Térkép bal felső sarkában lévő, sárga színű emberkére hosszan kattintva lehet elindítani. (A többit lásd az „Így használd” keretben!)

Nem biztos, hogy a kapott találatok az adott táj vagy terület aktuális állapotát tükrözik. Ugyan a teljes úthálózatot feltérképezték korábban a kocsik, a dolognak jellegzetes magyaros pikantériája, hogy minden fotó nagyjából két évvel ezelőtt készült. A Google-autók ugyanis 2011-ben és 2012-ben jártak Magyarországon. A Street View-n például még körbe lehet járni a budapesti Dózsa György út és a Váci út kereszteződésében állt egykori Volga szállót, amely később Hotel Ibisként működött – amíg tavaly le nem bontották. Mivel a Street View-n látható képek nem egy időben készültek az országról készült műholdképekkel, így ahogy az ember egyre jobban közelít az utcanézethez, úgy változhat sok esetben a terület is, amit lát. A legjobb példa talán a Margit híd, amelynél a Street View nézetben a felújított hidat látjuk, de a sima műholdképes nézetben még a régit. A Közraktár utcában a CET hirtelen ott terem, ha utcaképre vált az ember. Hasonló a helyzet a Zöld Pardonnal is, ami a műholdképen még elfoglalja a Petőfi híd budai hídfőjét, az utcanézetben viszont már nincs ott. Ez a képi adatbázis azonban még így is frissebb képeket kínál, mint a román Norc hasonló szolgáltatása, amely zömében 2009-ben készült felvételeket tartalmaz, és nem kínál országos lefedettséget.

A hatóságok engedélyével idén májusban térhettek vissza az utakra a Google autói (és triciklijei), hogy aktualizálják a 2 éve elkészített fotókat.

Világszerte terjeszkednek

A Street View 2007-es indulása óta a Google-autók világszerte több mint nyolcmillió kilométert fényképeztek végig, így készült el 44 ország több mint 3000 városának virtuálisan bejárható internetes térképe. A magyarországi indulás mellett a kétmilliós afrikai Lesothóba is áprilisban érkezett meg a Street View, azonban náluk csak a főváros és a főutak vannak lefedve. A környéken jelentősen frissült viszont Lengyelország, Románia képállománya is, illetve a Google szerint ez minden idők legnagyobb egyidejű frissítése, ugyanis egyszerre 560 ezer kilométernyi útrész képanyaga újult meg 14 országban. A Magyarországon jelenleg elérhető fotóadatbázis folyamatosan frissül majd, az aktuális kép dátuma minden fotó sarkán szerepel. Magyarországon valamennyi települést végigjárta a Google autója.

 

Magyar módi

A magyar Google Maps egyik érdekessége volt, hogy az egyik térképfrissítésnél valaki viccesen berakott egy Fekete Pákó nevű utcát Csepelre. Azóta sem derült ki, hogy ki tette fel a térképre 2008-ban, mindenesetre a Google azóta törölte. Csak a hűlt helye látható, és az, hogy Csepelen azóta sem változott sok minden, ugyanaz az ösvény még mindig megvan, ahova a térkép az utcát jelölte.

Bookmark and ShareCikk nyomtatása
További friss írások

A legkeresettebb emberek, cégek, cikkek, posztok – április

2014. 04. 17.
Havi rangsorunk mindig objektív statisztika eredménye. Online felületeink látogatottsági adatai alakítják ki.

Sikert aratott a megújult EMMA

2014. 04. 16.
Az Enterprise Group az április elején megrendezett Magyar Kórházszövetség (MKSZ) Kongresszusán mutatta be az Enterprise Multi Medikai Alkalmazás 2.0 verzióját. Az integrált medikai rendszer előremutató technológiai megoldásai új távlatokat nyitnak az egészségügyi informatikába...

Magyar fejlesztésű biztonsági appot minősített az amerikai szabványügyi hivatal

2014. 04. 16.
A telefonbeszélgetések és SMS üzenetek titkosítását végző alkalmazás kategóriájában a világon elsőként szerezte meg az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Hivatal FIPS 140-2-es minősítését. A Zybex Secure Phone erősségére jellemző, hogy az Amerikai Biztonsági Hivatal...

Útdíj mobilról

2014. 04. 16.
Nem egészen egy évvel az elektronikus útdíjfizetési rendszer indulása után már mobilról is lehetőség van a díj kiegyenlítésére. Az alkalmazásba a későbbiekben az e-matrica és a parkolás is integrálódik.

Indul a negyedik mobilszolgáltató

2014. 04. 16.
Május 22-én a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Ethical Hacking Konferencia keretében a negyedik GSM szolgáltató is elstartol a tervek szerint. Persze, ez csak egy fantom szolgáltatás lesz és mindössze egy órácskát fog „garázdálkodni” a mobilpiacon.

Innováció cégen belül

2014. 04. 16.
Milyen stratégiával lehet erősíteni a vállalkozó szellemet a szervezeten belül? Erre kereste a választ a Regus legújabb felmérése.