Ma: 24°CTiszta idő
RSS
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése

Négy év és széles önkormányzati konszenzus kellett ahhoz, hogy megérkezhessen Magyarországra a Google Utcaképek. Így már az egész világ sétálhat az útjainkon – legalább virtuálisan.

Április végén vált elérhetővé országos szinten a Google Térkép panorámaképes szolgáltatása, amelyre adatvédelmi aggályok miatt mintegy négy évet kellett várni. A Street View, illetve a magyar verzióban Utcakép nevű szolgáltatás az utcák virtuális bejárását teszi lehetővé az egérrel 360 fokban körbeforgatható panorámafelvételek révén. Elsőként 2007-ben indult, San Francisco és környéke, illetve Las Vegas és Los Angeles bemutatásával. A lefedettség azóta folyamatosan bővült. Ugyanakkor Magyarország Európában szinte utolsóként került fel a szolgáltatás térképére, viszont legalább szinte az egész magyar úthálózatot lefedték.

 

-
 

 

Jogi aggályok

A Street View szolgáltatás eredetileg már 2009-ben elindult volna, de az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András aggályai miatt a cég leállította a fotózást. Nem sokkal később komoly világbotrányt okozott, hogy kiderült, a cég autói a képek mellett wifihálózatokat is feltérképeznek, és a nem megfelelően konfigurált hálózatok adatforgalmából is tárolnak adatokat.

Így használd!

1. Nyisd meg a Google Térképet.

2. A térkép bal oldalán található emberkét fogd meg, és vidd arra az utcára, amelyet meg szeretnél nézni.

Fontos: ha a Street View érdekel, akkor a kék folyamatos vonalakra vidd az emberkét!

Ha a kicsi kék pontokra viszed, akkor a Panoramio adatbázisából tudsz fényképeket nézegetni.

3. Ha a Street View-t választottad, akkor tudsz mozogni a képen! Az egérrel meg tudod fogni a képet, és jobbra-balra, fel és le tudod mozgatni a kamerát. Az úton megjelenő karikák segítségével pedig mozogni tudsz az útvonalon.

4. Ha meg akarsz osztani egy jó helyet, kattints a felső sávban a megosztás gombra, és válaszd ki, hogyan osztod meg!

A Google szerint az adatgyűjtés szoftverhiba miatt történt, de az eset miatt a magyarországi indulásra sem került sor. Jóri 2011 nyarán végül rábólintott a Street View hazai indulására, de több feltételhez is kötötte: többek közt elvárta a cégtől, hogy egy héttel a fotózás előtt értesítse a lakosságot, illetve tegye lehetővé, hogy az ingatlantulajdonosok már előzetesen is kitilthassák házaik fotóit a rendszerből. Ekkor a Google már útnak indította autóit, amelyek a cég térképének tökéletesítéséhez szükséges adatokat is gyűjtöttek, de később az is kiderült, hogy a begyűjtött nyersanyag akár a Street View beindítására is alkalmas lehet, ha az Magyarországon zöld utat kap.

A korábbi adatvédelmi biztost felváltó új hivatal, a Péterfalvi Attila által vezetett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még engedékenyebb lett a Google-lel. A keresőcéghez az idén eljuttatott állásfoglalás már nem írja elő a házak előzetes kitiltásának követelményét. Az adatvédelmi hatóság vezetője a főváros mellett megyeszékhelyek vezetőivel is konzultált, és minden település vezetésétől pozitív visszajelzést kapott, mivel egyebek mellett turisztikai szempontból is hasznosnak találják a Street View-t.

 

Megnézhetsz mindent – a múltból

Miután bebizonyosodott, hogy azért többet használ, mint árt ez a szolgáltatás, áprilisban elstartolhatott az Utcaképek. A használata egyszerű: a Street View-t a Google Térkép bal felső sarkában lévő, sárga színű emberkére hosszan kattintva lehet elindítani. (A többit lásd az „Így használd” keretben!)

Nem biztos, hogy a kapott találatok az adott táj vagy terület aktuális állapotát tükrözik. Ugyan a teljes úthálózatot feltérképezték korábban a kocsik, a dolognak jellegzetes magyaros pikantériája, hogy minden fotó nagyjából két évvel ezelőtt készült. A Google-autók ugyanis 2011-ben és 2012-ben jártak Magyarországon. A Street View-n például még körbe lehet járni a budapesti Dózsa György út és a Váci út kereszteződésében állt egykori Volga szállót, amely később Hotel Ibisként működött – amíg tavaly le nem bontották. Mivel a Street View-n látható képek nem egy időben készültek az országról készült műholdképekkel, így ahogy az ember egyre jobban közelít az utcanézethez, úgy változhat sok esetben a terület is, amit lát. A legjobb példa talán a Margit híd, amelynél a Street View nézetben a felújított hidat látjuk, de a sima műholdképes nézetben még a régit. A Közraktár utcában a CET hirtelen ott terem, ha utcaképre vált az ember. Hasonló a helyzet a Zöld Pardonnal is, ami a műholdképen még elfoglalja a Petőfi híd budai hídfőjét, az utcanézetben viszont már nincs ott. Ez a képi adatbázis azonban még így is frissebb képeket kínál, mint a román Norc hasonló szolgáltatása, amely zömében 2009-ben készült felvételeket tartalmaz, és nem kínál országos lefedettséget.

A hatóságok engedélyével idén májusban térhettek vissza az utakra a Google autói (és triciklijei), hogy aktualizálják a 2 éve elkészített fotókat.

Világszerte terjeszkednek

A Street View 2007-es indulása óta a Google-autók világszerte több mint nyolcmillió kilométert fényképeztek végig, így készült el 44 ország több mint 3000 városának virtuálisan bejárható internetes térképe. A magyarországi indulás mellett a kétmilliós afrikai Lesothóba is áprilisban érkezett meg a Street View, azonban náluk csak a főváros és a főutak vannak lefedve. A környéken jelentősen frissült viszont Lengyelország, Románia képállománya is, illetve a Google szerint ez minden idők legnagyobb egyidejű frissítése, ugyanis egyszerre 560 ezer kilométernyi útrész képanyaga újult meg 14 országban. A Magyarországon jelenleg elérhető fotóadatbázis folyamatosan frissül majd, az aktuális kép dátuma minden fotó sarkán szerepel. Magyarországon valamennyi települést végigjárta a Google autója.

 

Magyar módi

A magyar Google Maps egyik érdekessége volt, hogy az egyik térképfrissítésnél valaki viccesen berakott egy Fekete Pákó nevű utcát Csepelre. Azóta sem derült ki, hogy ki tette fel a térképre 2008-ban, mindenesetre a Google azóta törölte. Csak a hűlt helye látható, és az, hogy Csepelen azóta sem változott sok minden, ugyanaz az ösvény még mindig megvan, ahova a térkép az utcát jelölte.

Bookmark and ShareCikk nyomtatása
További friss írások

Human Hungary 2014 - FINAL FOUR

2014. 06. 03.
A Human Hungary 2014 – FINAL FOUR a csapatot, annak felépítését, motiválását, az üzleti stratégiában megmutatkozó jelentőségét mutatta be. Videós összeállítás a konferenciáról.

Kultúrterrorizmus, mint marketing

2014. 06. 02.
A Laibach története 1980-ban, abban a jelképes évben kezdődött, amikor Lengyelországban megalakult a Szolidaritás, Jugoszláviában pedig meghalt Tito. 30 éve provokálnak besorolhatatlan zenei stílusukkal, ami a popot, a metált és az indusztriált is magába foglalja.

Tested az azonosítód

2014. 06. 02.
Sokak szerint a szöveg alapú azonosítás már rég nem biztonságos, itt az idő valami újat találni. Elérkezett a biometriás jelszavak ideje. Hamarosan nem kell betűkombinációkat észben tartanunk, hanem mi magunk leszünk a kulcs az azonosításhoz.

Közösségi kommunikátor

2014. 06. 02.
Gyerekkorában boltos vagy tévébemondó szeretett volna lenni. A 26 éves Szabó Zsuzsa, a nyereményjáték-alkalmazásokat készítő, önkiszolgáló szoftvert működtető, londoni székhelyű Antavo társalapítója, most úgy érzi teljesült az álma: boltos és tévébemondó lehet egyszerre.

Vezetőváltás a Nokia magyarországi vállalatánál

2014. 05. 30.
Ésik Róbert közel 12 év után távozik a Nokia Solutions and Networks Kft.-től. A Nokia utódjául Zagyva Bélát, a Nokia Solutions and Networks TraffiCOM Kft. ügyvezetőjét nevezte ki, aki a továbbiakban a Nokia országigazgatói (country director) pozícióját is betölti.

Újabb 400 szoftverfejlesztő

2014. 05. 30.
Idén még nagyjából 200 fővel bővíti létszámát az EPAM Systems Kft. így év végére 1200 embert foglalkoztat majd Magyarország legnagyobb szoftverfejlesztő vállalkozása.
A rovat ajánlója
A Human Hungary 2014 – FINAL FOUR a csapatot, annak felépítését, motiválását, az üzleti stratégiában megmutatkozó jelentőségét mutatta be. Videós összeállítás a konferenciáról.