Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


RSS

Kerekes Pál
Forrás: Kerekes pal
Az elektronikus könyv, mint a ma és a jövő emberének művelődés-technikai eszköze, világszerte az érdeklődés középpontjában áll. A technikai sikkeskedésen túl más oka is van az e-book népszerűségének. Visszaadja a hajdani kulturális biztonságot, amit egykoron a könyv jelentett. Zsebünkben egy egész könyvtárral élünk.

Ma három részprobléma körül zajlanak az e-könyv viták, a fejlesztések igyekeznek egyenként, vagy – kényszerű megalkuvásokkal – integrált megoldásokat találni:

Az e-könyv, mint tartalom. A fő kérdés az, hogy az elektronikus könyv az külön műfajnak számítható-e, vagy csak egyszerűen a nyomtatott könyv digitalizált változata? Új megközelítések bőven vannak, csak néhányat említve: hibrid-könyv, könyv-applikáció, média-könyv. Ezeknek a lényege, hogy a szöveg központúság megtartása mellett, a szöveg maga mégsem hasábokba rendezett, hanem lapszélen vagy lapaljon fut, a központi helyet más ismeret-csatorna (video, kép, animáció, stb.) tölti be. De gombnyomásra az originális könyv elrendezés is választható természetesen. Jellemző az interaktivitás, a továbblinkelés, rendelkezésre állnak a beépített szótárak, tudásbázis szolgáltatások. A könyvtest hiányát lapozgató vizuális élménnyel igyekeznek enyhíteni. Az oldalak egymásra fordulnak, papírsuhogás hallatszik.

Az e-könyv, mint eszköz. A nagy kérdés az, hogy az e-könyv-olvasó gépezet elektronikus papíron nyújtsa-e a művet, vagy háttérvilágítással rendelkező, számítógépeknél megszokott kijelzőn? A nagy klasszikus, a Kindle eredetileg e-papírra épített, de az újabb fejlesztések a tablet-ek irányába haladnak, azaz az iPad-szerű multifunkcionális, multimédiás, mini-számítógép irányába. Ez azt jelentheti, hogy az e-könyv a média-műfajok, és nem az olvasás-keretek közé kerül. Elveszhet a jól megírt és jól olvasott könyv katarzisa. Papír zsebkendős szipogás válthatja a megrendülést.

Az e-könyv, mint üzleti modell. Az e-könyv óriási előnyei mellett rendelkezik egy hatalmas hátránnyal: nincs kialakult, pénzügyileg is eredményes terjesztési rendszere. Az e-book, ha nem lesz piacképes termék, tehát minden közreműködője nem részesülhet a munkája szerinti díjazásban, akkor melléktermékként végzi

valamelyik online vegyeskereskedésben;

vagy hálózati szolgáltatónál;

vagy esetleg média-nagykereskedőnél.

Az amerikai e-book kutatások szerint az e-könyv vásárlók egyre aktívabbak, egyre többször nyomják meg az entert könyvbeszerzési célra. Meglepőnek tűnhet, ugyan egyes vélemények szerint nagyon is érthető, hogy az e-írásművek barátai növelik a printet illető kiadásaikat is. A könyvtest vonzása nem szűnt meg, csak nem biztos, hogy az érdeklődők elmennek a kiválasztott kötetért a boltba. Postán, gyakrabban csomagküldő szolgálattal hozatják a megkívánt alkotásokat a webes rendelésekhez szokott fogyasztók.

A Book Industry Study Group (BISG) kutatásvezetője, Angela Bole így összegez: „Nem lehet években mérni az e-book iparág trendjeit. Hónapról hónapra gyökeres változások zajlanak, szinte lehetetlen megfogni a folyamatokat, olyan gyorsan történik minden.”

Az e-könyv-olvasó eszközök használói egyre több könyvet vesznek, de nem a könyvesboltokból. Egyértelműen kimutatható, hogy az e-book nyomás a vásárlókra pozitívan hat, új utak nyílnak meg számukra, egyre többször fordulnak a betű világa felé. Kívülről mégis úgy tűnik, hogy baj van, hiszen a könyvesboltok sorra szűnnek meg, a nagy hálózatok csakúgy, mint a helyi kis kultúr-butikok. A számok azt mutatják, nem a művek a vesztesek, hanem a forgalmazók, a vásárlások súlypontja áthelyeződik a hálózati kereskedelemre.

A magyarországi helyzet eltér a világtrendektől. Itthon nem tesznek közé adatokat sem az e-könyv forgalomról, sem az e-könyv-olvasó eszközök piacáról. Becslésekre vagyunk utalva. Kiadói magánbeszélgetésekben elhangzott, hogy az e-könyv fizetős forgalom szinte alig mérhető, olyan csekély az értékesítés. Más a helyzet természetesen a valós e-könyv használatra vonatkozóan. Az olvasók igénybe veszik a szinte kimeríthetetlen ingyenes forrásokat, mint a Magyar Elektronikus Könyvtárat, vagy a Gutenberg projekt végtelen virtuális polcait.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: