Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
18_Handelsblatt.jpg

Tény, a fejlett technológiák alkalmazásával hatékonyabbá tehető egy vállalat működése. Ma divat robotokat alkalmazni az emberi erőforrás helyett, hiszen általuk gyorsan növelhető a nyereség. Az EU már jogi személyiséggel is felvértezné a „bádogembereket” – de mire jók a robotok rövid és hosszú távon?

Nem tudományos-fantasztikus regény, hanem a valóság: 2017-ben az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága a robotok uniós szintű jogi szabályozásának kidolgozását kérte az Európai Bizottságtól. Az eredeti ötlet az volt, hogy a gyártóknak és a fejlesztőknek kötelezően fel kellene szerelniük az ipari robotjaikat biztonsági kapcsolóval, mely veszélyhelyzetben azonnal leállítja őket. Mivel az intelligens gépek egyre nagyobb szerepet kapnak a társadalomban (lásd önvezető autók, drónok, ipari és mezőgazdasági önjáró gépek, de ne feledkezzünk meg a szórakoztatóiparról sem), az egymással kommunikálni tudó és önálló tanulásra képes gépek jogi státuszt kell, hogy végre kapjanak, vagyis egyfajta „jogi személyiséget” akarnak vindikálni nekik.

 

Új gazdasági forradalom

A cél nem más, mint a robotikában rejlő új gazdasági potenciál kiaknázása, vagyis a robotos megoldásokhoz kötelező szabványok és biztonsági előírások rögzítése. A jogi és az ipari keretrendszer kialakítására azért is van szükség, mert a következő 10-15 évben a robotika szinte mindenütt teret fog hódítani, az EU pedig ezzel már eleve levédi magát (főként Kína robotikai megoldásaival szemben). A robotok ugyan ma még létező munkahelyeket vehetnek át, de új pozíciókat is teremtenek az embereknek. Az viszont tény, hogy magasabb képzettségű munkaerőre lesz szükség, ami az oktatás totális digitalizálását követeli meg az EU államaitól, ha versenyben szeretnének maradni. Ezért az EP arra kérte az uniós bizottságot, vizsgálja meg, milyen feladatokat vehetnek át a jövőben a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek.

Az uniós parlamenti képviselők egy robotikáért felelős intézmény felállítását is sürgették, amely technikai, etikai és szabályzási tanácsokkal látná el a tagországi hatóságokat. Az intézmény feladata lenne egy etikai kódex kidolgozása a mesterséges intelligenciát használó eszközökre, figyelembe véve a robotok szociális, környezeti és emberi egészségre gyakorolt hatásait, valamint a gyártókat, akik biztosítják az eszközök megfelelő működését, a jogi, biztonsági és etikai normákat.

„Európa tétlenül szemléli, hogy egyre nagyobb szerepre tesznek szert a robotok a hétköznapjainkban, és ez a pozíció csak erősödni fog a vezető nélküli autók megjelenésével. Annak érdekében, hogy a robotok biztosan az emberek szolgálatában maradjanak, erős jogi keretek és szabványok kellenek” – mondja Mady Delvaux, a robotbiztonsági kampány európai parlamenti korifeusa. Van itt egy jövőbeli probléma: ha a robotok csinálnak minden munkafázist, nem lesz bővített újratermelés, nem generál a rendszer fizetőképes keresletet egy idő után. Európa egy darabig még el tudja odázni ezt, kereshet exportterületeket, sőt Kína is exportőrként jelenik meg hamarosan, ma pedig ő a robotika ura.

 

CES: a házicselédek „lázadása”

Az idei CES-en is taroltak a robotok – igaz, ezek most a háztartásokat szeretnék bevenni, mielőtt az Alexa és az IoT letarolná ezt a szűz piacot. A Bosch által prezentált Kuri egy kerekeken gördülő házicseléd, csupán ötven centiméter magas, viszont szemeivel pislogva próbál érzelmi kapcsolatot kialakítani gazdájával. Sőt fejlesztői még arra is figyeltek, hogy másképp reagáljon a felnőttek parancsára, mint a gyerekekére, vagyis ideális bébicsősz is lehet a tehetős középosztály számára. A szórakoztatóelektronikai gyártók közül legkomolyabban az LG gondolta át a robotos dolgot és ő is beszállt az otthoni digitális cselédek piacára Hub nevű robotjával. Célja kicsit földhözragadtabb (az „arca” egy táblagépes kijelző), a háztartásunkat tudjuk vele totálisan vezérelni. Nem bízták a véletlenre a vásárlók döntését, a mostani Las Vegas-i show sztárcégének, az Amazonnak az Echo szoftverét implementálták bele.

 

Az autóipar ma még a robotika húzóága

2017 valószínűleg az ipari robotok éve lesz, hiszen az ABI Research előrejelzései szerint két év múlva 30, a következő évtizedre pedig 45 milliárd dolláros üzletet jelenthet a gyártóknak. Az ipari célú robotika tehát nagy üzlet, a következő öt évben 16 százalékos átlagos éves növekedési ütemben bővülhet, a gépeket egyre több helyen állítják munkába, ez az új ipari forradalom záloga. Az autógyártásban eddig is kötelező volt a hatékonyság miatt az emberi erőforrás helyett valamilyen robot alkalmazása, de más gyártók is szeretnék az automatizációt és a precizitást becsempészni az ipari és gyártási folyamataikba. Így nem véletlen, hogy az elektronika, de a gumi- és a műanyaggyártás sem nélkülözheti az új trendet. Sőt 2017-ben az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és a szépségipar is felzárkózhat az autógyártók mellé. A robotok által biztosított gyorsaság, a precizitás és a rugalmasság felfelé tornázza a keresletet, különös tekintettel azokra a szegmensekre, amelyek eddig nem vagy csak kis mértékben profitálhattak az ipari robotikával és automatizálással kapcsolatos alkalmazásokból. Ehhez hozzájárulnak a kormányzati kezdeményezések, az EU új iparfejlesztési programjai és PPP együttműködései (public-private partnership, köz- és magánszféra együttműködése) is, melyek lendületet adhatnak végre ennek a piacnak.

 

Sebészeti robotika

Az egyik legfontosabb és legizgalmasabb területnek az orvostudomány ígérkezik, a jövő sebészete már elképzelhetetlen robotika nélkül. A da Vinci sebészrobot 3D-s nagyfelbontású kamerarendszert és több kis munkacsatornán bevezetett eszközöket alkalmaz, amelyek az emberi kéznél sokkal nagyobb mértékben képesek hajlani és forogni. A sebészeknek csak pár kis metszésre van szükségük ahhoz, hogy elérjék a kérdéses területeket. A sebész 100 százalékban végig felügyeli a rendszert, miközben precízebben dolgozhat, mint azt eddig lehetségesnek gondolták. A Google is meglátta a robotikában rejlő lehetőséget, így a gyógyszeripari Johnson & Johnsonnal egy új, sebészeti robotmegoldást hoznak létre ebben az évben.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: