Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
30_Chief_Executive_magazine.jpg

Különleges évet zárt a technológiai szektor több nagyágyúja is 2016-ban. Akadt olyan cég, amely rekordbevételt ért el; több vállalkozásnál kiderült, hogy igencsak működőképes a felhő-stratégia, ugyanakkor az is egyértelművé vált, hogy ebben a kategóriában már nem megy zökkenőmentesen az irányváltás. Az ITBUSINESS összeállításából az is kiderül, milyen hatása lett az okostelefon-piac történetének eddigi legnagyobb termékvisszahívásának.

Alaposan meglepték a Wall Street-i elemzőket a technológiai világ meghatározó cégei a tavalyi utolsó negyedéves eredményeikkel: ahogy jelentek meg az üzleti beszámolók, sorozatban találkozhattunk az „előzetes becsléseket felülmúló” kifejezéssel. Még olyan esetekben is, amikor talán ez volt a legpozitívabb hír egy adott cég kapcsán.

 

Akadozó váltás

Egészen hihetetlen szériában van az IBM, a tavalyi negyedik negyedév volt sorban a 19., amikor a vállalat bevétele elmaradt az egy évvel korábbitól. Ez már meglehetősen hosszú idő, és bár egy ekkora cég új pályára állítása óriási feladat, lassan mutatkozniuk kellene az eredményeknek is. Az egykor főként hardvertermékeiről, no meg üzleti szolgáltatásairól ismert társaság az előbbi szegmensből szépen lassan kivonul, és új területeken próbálkozik.

A cég vezérigazgatója, Ginny Rometty a tavalyi eredményekhez fűzött kommentárjában értelemszerűen azokat a tényeket hangsúlyozta, amelyek arra utalnak, hogy működik a váltás, így például a stratégiailag kiemelt új üzletágak már a teljes tavalyi forgalom 40 százalékát adták. Emellett a kognitív technológiák, valamint a felhőalapú megoldások piacán meghatározó szerepet játszik a vállalat, ami szintén bizakodásra ad okot a menedzsment és a befektetők számára.

A teljes évet vizsgálva is esett a társaság bevétele, azonban a stratégiai fontosságú tevékenységekből származó forgalom 13 százalékkal nőtt 2015-höz képest, és ezen belül a felhő részleg 35 százalékos fejlődést ért el és 13,7 milliárd dollárt hozott az IBM-nek. A vállalat 2016-os nyeresége több mint 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ebben a nagy stratégiaváltás mellett valószínűleg meghatározó szerepet játszott az is, hogy a cég igen aktív akvizíciós politikát folytat, csak a múlt évben 15 társaságot vásároltak fel.

 

Felhős, szép napot

Bár első hallásra talán különösnek tűnik, de a tavalyi utolsó negyedéves eredmények alapján a Microsoft több dologban is hasonlít az IBM-re. Az egyik például az, hogy mindkét társaság meglepte az elemzőket, a világ legnagyobb szoftvergyártója is jóval nagyobb bevételt ért el a negyedik negyedévben 2016-ban, mint amire a Wall Street tőzsdegurujai számítottak. A másik közös vonás, hogy a várakozásokat felülmúló teljesítményben meghatározó szerepet játszott a felhő – nem véletlen, hogy kollégájához, az IBM vezetőjéhez hasonlóan Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója is kiemelte ezt a területet az eredmények értékelésekor. Az Intelligent Cloud részleg bevétele a vállalat decemberben zárult második üzleti negyedévében 6,9 milliárd dollár volt, ami 8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit – az Azure például 93 százalékos forgalomnövekedést ért el éves összevetésben. Kevésbé jó hír, hogy a teljes bevétel közel felét adó More Personal Computing részlegnél csökkenés volt, ide számolják a Windows operációs rendszerből érkező dollárokat, a netes hirdetések, valamint a játék üzletág forgalmát.

Ha már a hasonlóságokról volt szó, érdemes megemlíteni azt is, hogy a Microsoft is igen sikeres évet zárt tavaly a felvásárlások szempontjából, és az utolsó negyedév volt az első a cég életében, hogy a 26 milliárd dollárért megvett LinkedIn eredményeit is feltüntették, igaz csak december 8-tól. A szolgáltatás valamivel több mint 3 hét alatt 228 millió dollárnyi bevétel mellett 201 millió dolláros üzemi szintű veszteséget termelt, vagyis úgy tűnik, hogy még igen sokat kell gondolkodniuk a cégnél azon, hogyan lehet majd nyereségessé tenni az új szerzeményt.

A Microsoft 24,1 milliárd dolláros bevétellel zárta második üzleti negyedévét, ami 1 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, míg adózott eredmény 4 százalékkal nőtt.

Az európai szoftveripar zászlóshajója, az SAP számára is a felhőből érkezett a segítség, ismét megdöbbentően jó évet produkált ez a részleg. A társaság jelentése alapján a felhőalapú megoldásokból származó bevétel 2016-ban 2,99 milliárd euró volt, ami 31 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Az üzletág meghatározó szerepet játszott abban, hogy a cég teljes éves forgalma 6 százalékkal bővült 2016-ban 2015-tel összevetve, és átlépte a 22 milliárd eurót. A németországi központú vállalatnál ráadásul igencsak optimisták a jövőt illetően, és még gyorsabb fejlődéssel számolnak. A cég tavalyi évre vonatkozó beszámolójában jelezte, hogy 3,8 és 4 milliárd euró közötti bevételt várnak idén a felhő megoldásokból. Amennyiben ez a prognózis igaznak bizonyul, akkor a tavalyit is felülmúló, 34 százalék körüli bővülés lehet ebben a szegmensben. A pozitív eredmények hatására a középtávú előrejelzését is módosította a vállalat, míg korábban 7,5-8 milliárd euró közötti forgalmat vártak a felhőből 2020-ban, addig a legfrissebb előrejelzés szerint 8-8,5 milliárd euró körül alakulhat ez az összeg.

Az SAP 3,6 milliárd eurós nyereséggel zárta a múlt évet, ez 18 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A cég a beszámolója alapján nemcsak technológiai vonalon újul meg, de más területen is változáson megy át, a menedzsmentben például az egy évvel korábbi 23,6 százalékról 24,5 százalékra nőtt a nők aránya.

 

Új terepen

A felhőalapú megoldások térhódítása a mögöttük álló óriási számítási kapacitásigény és szerverparkok miatt nemcsak a szoftvercégeknek jelent hatalmas üzleti lehetőséget. A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel is profitál a folyamatból, persze a társaságot az is segítette a tavalyi kiváló eredmények elérésében, hogy végre sikerült komoly üzletet szerezniük a mobilpiacon. Nem fukarkodott a pozitív jelzőkkel Brian Krzanich, a társaság vezérigazgatója a tavalyi év értékelésekor, ami tulajdonképpen érhető is, hiszen nemcsak az utolsó három hónap, de a teljes év is rekordbevételt hozott. Emellett lezárták az Altera integrációját – a társaságot még 2015-ben vették meg 16,7 milliárd dollárért –, és sikerült felgyorsítani a stratégiai váltást a cégnél. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, az az egyes üzletágak eredményeiből derül ki.

A személyi számítógépekhez chipeket szállító Client Computing Group 32,9 milliárd dolláros forgalommal zárta az évet, ez még mindig meghatározó része az Intel teljes bevételének – jóval több mint a fele –, és jó hír, hogy ha kis mértékben is, de sikerült javítania a részlegnek 2015-höz képest. Ez egyébként annak fényében, hogy a PC-k iránti kereslet a múlt évben is csökkent, igen meggyőző eredménynek tűnik. Lényegesen jobb teljesítményt nyújtott az adatközponti megoldásokkal foglalkozó üzletág, ami 8 százalékos növekedést tudott felmutatni éves szinten, 17,2 milliárd dolláros bevételt elérve. A legnagyobb fejlődést ugyanakkor az Internet of Things területtel foglalkozó részleg produkálta: egy év alatt 15 százalékkal növelték a bevételüket, igaz még így is csak 2,6 milliárd dolláros forgalmat értek el. A múlt év fontos eseménye volt az Intelnél, hogy az Apple-lel kötött megállapodásnak köszönhetően végre komoly szerepet vállalhattak a mobilpiacon is, a tavaly ősszel piacra dobott iPhone 7-esekben már a cég termékeivel is találkozhatunk.

 

Túlélő üzemmód

Míg az Intel az okostelefon szegmensben való megjelenésért küzdött, a legnagyobb gyártó, a Samsung a pozíciója megőrzéséért, valamint a károk minimalizálásáért az év utolsó néhány hónapjában. A dél-koreai társaságot igencsak megrázta a Galaxy Note 7 körüli botrány. A túlmelegedő akkumulátorok miatt életveszélyessé váló készülékekből több milliót kellett visszahívni, és csak januárban zárult le az a vizsgálat, amellyel azt próbálták kideríteni, mi okozta a gondot. Most már az üzleti hatásról is lehet fogalmunk, és bár a hírek szerint a visszahívás kapcsán ötmilliárd dolláros veszteséget könyvelt el a társaság, az eredmények egyáltalán nem lettek rosszak. Sőt, a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben 50 százalékkal 7,93 milliárd dollárra nőtt a vállalat üzemi eredménye, ami három év óta a legmagasabb érték volt. A kedvező adatban meghatározó szerepet játszott a chipgyártó üzletág, ami 77 százalékos fejlődést tudott felmutatni éves szinten. A Samsung által nyilvánosságra hozott adatok alapján egyébként meglepő módon az október-decemberi időszakban, amikor már éreztette hatását a Note 7 visszahívása, mindössze 6 százalékkal csökkent a mobilüzletág bevétele 2015 utolsó negyedévéhez képest. Az üzemi szintű eredmény változását nem hozták nyilvánosságra, azonban az a részleg, amelynél a mobiltelefonok értékesítéséből származó eredményeket is kimutatják, ha minimális mértékben is, de javítani tudott ebben a mutatóban is.

A teljes évet vizsgálva gyakorlatilag stagnált a társaság bevétele, miközben üzemi eredménye közel 3 százalékkal bővült. Bár a Samsungnál nyilván szeretnék minél előbb maguk mögött tudni a Note 7-botrányt, a jelenlegi negyedévben még többmilliárd dolláros negatív hatással számolhatnak emiatt. Arra mindenesetre tökéletes volt ez az eset, hogy a dél-koreai cég, de a többi gyártó is fokozott figyelmet fordítson a készülékek tesztelésére, mielőtt piacra dobják azokat. Ez persze azzal járhat, hogy az eddig megszokott, igen feszes tempón – az egy-egy márka húzóneveként funkcionáló okostelefonokból évente jelent meg új verzió – lassítani kell, ahogyan azt a Samsung is teszi. A cég az elmúlt években mindig február végén, a barcelonai Mobile World Congress-hez kapcsolódóan mutatta be a Galaxy S széria új modelljét, azonban idén ez csúszni fog, valamikor tavasszal érkezhet majd az új prémium kategóriás telefon.

 

Töretlen lendület

Míg a Samsungnál úgy tűnt, hogy a Note 7 fiaskója komoly lendületvesztést okoz, a Google anyacégénél, az Alphabetnél az online hirdetési szegmensben tapasztalható egyre nagyobb verseny miatt izgulhattak a befektetők. Nos, a bevételeken nem igazán látszott, hogy megtorpanna a társaság, tavaly már 90 milliárd dollárnál is nagyobb forgalmat értek el, ami éves szinten 17 százalékos növekedésnek felel meg, és ennél is nagyobb mértékben bővült az éves nyereség.

A múlt évi jó eredményekben a mobilos keresésekhez kapcsolódóan, valamint a YouTube-on megjelenített hirdetések meghatározó szerepet játszottak. Persze azért a globális keresőpiacot uraló társaságnál sem gondtalan az élet, ahogyan arra a negyedik negyedéves adatok utalnak. A múlt év utolsó három hónapjában 26,06 milliárd dolláros bevételt ért el az Alphabet, ez 22 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A társaság 6,64 milliárd dolláros üzemi eredménnyel zárta az időszakot, ami 19 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A cég nyeresége ugyanakkor csak valamivel kevesebb mint 8 százalékkal, 5,33 milliárd dollárra bővült. Ebben a társaság közlése szerint egy egyszeri, adófizetési tétel játszott szerepet, illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyelőre csak viszi a pénzt az Other Bets nevű részleg, ahol a nem az alaptevékenységhez tartozó projekteket menedzselik. Ez az üzletág csak az év utolsó három hónapjában 262 millió dolláros bevétel mellett több mint egymilliárd dolláros veszteséget hozott össze.

 


Technológiai cégek főbb pénzügyi adatai (milliárd dollár)

 Bevétel
2015
Bevétel
2016
Adózott eredmény
2015
Adózott eredmény
2016
Alphabet 74,99 90,27 16,35 19,48
IBM 81,74 79,92 13,19 11,87
Intel 55,36 59,39 11,42 10,32
Samsung* 174,57 175,63 16,58 19,78
SAP** 22,46 23,83 3,30 3,91

*1 dollár = 1151,25 koreai won árfolyammal számolva
**1 dollár = 0,93 euró árfolyammal számolva

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: