Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


18_lynda.com.jpg

Jól teljesítettek üzleti szempontból a hazai infokommunikációs (ICT-) szektor ITBUSINESS által megvizsgált szereplői a múlt évben, a főbb mutatókban növekedést sikerült elérniük. A foglalkoztatottak száma minimális mértékben bővült csak, ugyanakkor a munkaerőhiányt és a tehetségekért folytatott egyre kiélezettebb versenyt jól érzékelteti, hogy a személyi jellegű kiadásoknál már jóval nagyobb változás volt.

A stabil növekedés éve volt a tavalyi a hazai ICT-szektor magazinunk által megvizsgált vállalatai számára, amit jól mutat az is, hogy a felmért 19 cég közül mindössze kettő esetében csökkent az árbevétel 2016-tal összevetve. A társaságok összességében 1292 milliárd forintnyi forgalomról számoltak be a tavalyi évre vonatkozóan, ami több mint 7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, összegszerűen kifejezve pedig a fejlődés mértéke meghaladta a 90 milliárd forintot. Ez annak fényében különösen pozitív változás, hogy egy évvel ezelőtt még 48 milliárd forintos csökkenést mértünk – igaz, kismértékben eltérő körnél, és azt is érdemes hozzátenni, hogy a Magyar Telekom stratégiaváltása (vagyis folyamatos kivonulása az energiaszektorból) önmagában okozott ekkora változást.

A tavalyi évben több cég is egészen látványos fejlődést ért el, az NNG például ötödével, az S&T Consulting harmadával tudta bővíteni bevételét, azonban ebben a mutatóban az Invitech teljesített a legkiemelkedőbben, több mint duplájára növelte a forgalmát. A legnagyobb osztalékot, 26 milliárd forintot a Magyar Telekom fizette a részvényeseknek, majdnem ugyanannyit, mint a 2016-os eredmény után. A LogMeIn anyavállalata valamivel több mint 2,5 milliárd forintot, míg az Ericsson anyacége 2,4 milliárd forintot vett ki magyar érdekeltségéből.

 

Hasít a rendszerintegráció és az IT

Az általunk tanulmányozott társaságok közül a bevételt vizsgálva kiemelkednek a távközlési szektor vállalkozásai. A Magyar Telekom hazai ICT-piacon játszott szerepét jól érzékelteti, hogy a cég önmagában közel a felét adta az általunk vizsgált vállalatok összforgalmának. Sőt, ha a társaság érdekeltségébe tartozó T-Systemset önállóan is felmértük volna, akkor a harmadik helyen végzett volna. A Telekom számára a stabilitás éve volt a tavalyi, a már említett portfólió-tisztítás miatt jelentős csökkenést hozó 2016 után bővült a társaság bevétele, a 610,9 milliárd forintos forgalom éves összevetésben 6,4 százalékos fejlődést jelentett. A szegmensek szerinti eredményeket tekintve Magyarországon a bevételek 7,3 százalékkal nőttek, Macedóniában ugyanakkor 3 százalékkal csökkentek tavaly az egy évvel korábbihoz képest. Az egyes területeket vizsgálva a rendszerintegráció és az informatikai szolgáltatások (RI/IT) esetében volt a legnagyobb a fejlődés, a főként a már említett T-Systemshez köthető tevékenységek esetében 30 százalékos volt a bővülés.

A nagymértékű növekedés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a 2016-ban tapasztalt átmeneti visszaesést követően újra felgyorsult az európai uniós források Magyarországra érkezése, ami éreztette hatását a cégnél is. A 2017-es eredményeket tekintve a mobil bevételek 5,4 százalékkal 322,7 milliárd forintra emelkedtek a cégnél, és érdekes módon a vezetékes forgalom esetében is növekedésről számolt be a társaság. Ennek hátterében az állt, hogy a hangalapú bevételek tovább folytatódó esését teljes mértékben kompenzálta a készülékértékesítési és TV-bevételek emelkedése. Az energiaszolgáltatásból származó bevételek a múlt évben 32,1 százalékkal 4,6 milliárd forintra estek vissza a Telekomnál, a nagymértékű csökkenés az utolsó egyetemes gáz ügyfelek szerződéseinek lejáratát, illetve a társaság lakossági villamosenergia-szolgáltatási piacról való, 2017. november 1-jével történő kivonulását tükrözi.

Az adózott eredmény vonatkozásában már kevésbé volt jó a helyzet, igaz így is közel 50 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet a vállalat, azonban ez mintegy 15 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős visszaesés hátterében egy, 2016. utolsó negyedévében könyvelt egyszeri nyereségadó bevétel hatása áll.

 

Visszafogott tulajdonos

Javított viszont eredményességén az ITBUSINESS által vizsgált cégek között a második legnagyobb bevételt elérő Telenor Magyarország. A vállalat 158 milliárd forintos forgalom mellett 26,4 milliárdos profittal zárta 2017-et, ez közel ötödével múlta felül az egy évvel korábbit. Az elmúlt években rendre komoly meglepetést okozott a Telenor – no, nem feltétlenül azzal, hogy mennyivel tudta javítani eredményét, hanem inkább azzal, hogy az anyavállalat mekkora osztalékot vett ki a társaságból. Nos, ebből a szempontból felemás döntést hoztak a 2017-es nyereségről. Egyrészt a korábbi évek gyakorlatát követve tekintélyes összeget vettek ki a cégből (17 milliárd forintot), ugyanakkor ez jóval kevesebb, mint az adózott eredmény, ami annak tükrében komoly mértékletességre utal, hogy az előző években megszokhattuk, az eredménytartalékhoz is hozzányúl a norvég anyacég, hogy minél nagyobb profitot tudjon kivenni magyarországi érdekeltségéből.

Forrongó távközlési piac

Izgalmasra sikerült már a 2017-es év is a hazai távközlési szektorban, hiszen ekkor tudtuk meg, hogy a DIGI lecsap az Invitel lakossági üzletágára, azonban mint kiderült, ez még csak a nagy változások előszele volt. Az idei év olyan bejelentéseket hozott a szektorban, amelyek alapjaiban rajzolhatják át az erőviszonyokat. Az első nagy bombát a Telenor anyavállalata robbantotta, amikor bejelentette, hogy a leggazdagabb cseh, Petr Kellner által alapított PPF Groupnak adja el közép-kelet-európai érdekeltségeit – köztük a Telenor Magyarországot – 2,8 milliárd euróért. Azt már egy ideje lehetett tudni, hogy új tulajdonosa lesz a mobilcégnek, viszont az még korántsem biztos, hogy ezzel a tranzakcióval lezárultak a társaság körüli bonyodalmak. Május 9-én ugyanis kiderült, hogy a Vodafone Group megveszi a Liberty Global több európai érdekeltségét, és a 18,4 milliárd eurós ügylet része a UPC Magyarország is. Ez pedig azt jelenti, hogy a tranzakció 2019. közepére várható lezárását követően a Magyar Telekom mellett a DIGI – ami addigra várhatóan elindítja mobilszolgáltatását – és a Vodafone is teljes körű, vezetékes és mobilszolgáltatást is kínáló távközlési céggé válik. Ilyen környezetben kérdéses, hogy a pusztán mobilpiacon jelenlévő Telenor hogyan lesz képes megtartani piaci pozícióit, vagyis a változások újabb lépésre ösztönözhetik a PPF Groupot.

 

Jelentős fejlődés

Ilyen kérdésekkel nem kellett foglalkoznia a UPC Magyarország anyavállalatának, a cég ugyanis 3,6 milliárd forintos adózás utáni veszteséggel zárta 2017-et, bár ez már jelentős előrelépésnek számít az egy évvel korábbihoz képest, hiszen 2016-ban még közel 6 milliárd forintos volt a mínusz. Viszont határozott növekedési pályára állt a társaság, az árbevétele ugyanis 10 százalékkal bővült éves összevetésben, megközelítve a 73 milliárd forintot, és jelentős mértékben, 141 ezerrel nőtt a tőlük vásárolt előfizetések száma is, ami így meghaladta a kétmilliót. A lakossági és üzleti ügyfelek számát tekintve is több tízezres bővülésről számolt be a társaság a múlt évre vonatkozóan, így 2017 végére már 850 ezer fölött volt a számuk. A vállalat komoly összeget fordított beruházásokra, összesen 17,6 milliárd forintot költöttek erre a célra. Ennek elsősorban nyilván az ügyfeleik örülnek, de valószínűleg a Vodafone-nál is értékelik majd ezeket a lépéseket, hiszen várhatóan 2019-től már a mobilcég lesz a legnagyobb hazai kábelszolgáltató tulajdonosa (erről bővebben a „Forrongó távközlési piac” című keretes írásunkban olvashat).

Jelentős fejlesztésbe kezdett tavaly a DIGI is, amit jól mutat, hogy a társaság átlagos statisztikai létszáma egy év alatt több mint 200 fővel nőtt és 2017-ben meghaladta az 1500-at. De erre utal az is, hogy a növekvő bevétel ellenére jelentős visszaesésről számolt be a vállalat mind az üzemi, mind az adózott eredmény vonatkozásában. A cég 8 százalékkal 46,2 milliárd forintra tudta növelni forgalmát, nyeresége ugyanakkor majdnem kétharmadával, 2,3 milliárd forintra esett vissza a múlt évben. A DIGI ugyanakkor jelentős változások előtt áll, amelyek hatására tovább erősödhet pozíciója a hazai távközlési piacon. A vállalat 2017. július 21-én írt alá szerződést az Invitel Távközlési Zrt. megvásárlásáról, emellett piaci hírek alapján már igencsak készülnek a mobilszolgáltatásuk elindítására is, amelyhez még 2014-ben nyertek frekvenciákat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tenderén.

Az Invitel volt az egyike azon cégeknek a felmért társaságok közül, amelynek esett a bevétele a múlt évben, ráadásul jelentős mértékű, tízmilliárd forintos zuhanás volt tapasztalható. Igaz, ezzel párhuzamosan a vállalat vesztesége is mérséklődött, 4,5 milliárd forintról kétmilliárd alá.

Ellentétes folyamat volt tapasztalható az Invitel Csoport másik érdekeltségénél, az Invitech-nél, amit már említettünk az árbevétele duplázása kapcsán. Az Invitel–DIGI ügyletből kimaradó társaság tavaly már 23 milliárd forintos forgalmat ért el, és nyeresége is több mint kétszeresére bővült, meghaladva a 2,3 milliárd forintot.

 

Drága munkaerő

A nagy, nemzetközi informatikai cégek hazai érdekeltségei éltek a kedvező gazdasági környezet kínálta lehetőségekkel, és esetenként egészen látványos fejlődést produkáltak. Az S&T Consulting Hungary például 30 százalékkal 13,4 milliárd forintra tudta növelni a bevételét, de az SAP Hungary teljesítményével is elégedettek lehettek a német központban, hiszen közel negyedével, 33,7 milliárd forintra bővült a cég forgalma. A jelentős előrelépést elérő vállalkozások közé tartozik még a Nokia Solutions and Networks is, amely 20 százalékkal nagyobb bevételt ért el tavaly, mint 2016-ban. A Nokia egyébként nemcsak forgalomban, de a munkatársak számában is látványosan bővült, az átlagos statisztikai létszám a társaságnál átlépte a 2100-at, ami több mint kétszázzal múlja felül az egy évvel korábbit. A nemzetközi társaságok hazai érdekeltségei közül az SAP több mint százfős, míg az EPAM Systems 80 főt meghaladó növekedésen ment át 2017-ben.

Az általunk megvizsgált vállalkozások összességében minimális mértékben, mindössze egy százalékkal növelték az átlagos statisztikai létszámot, ami éppen hogy átlépte a 27 ezret a 19 társaságnál. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy munkavállalóra nagyobb megtermelt bevétel jutott tavaly, mint egy évvel korábban. Míg 2016-ban egy alkalmazottra éves szinten átlagosan 44,9 millió forintos forgalom jutott, addig a múlt évben ez az érték már 47,7 millió forint volt. Az adatokból egyébként jól látszik a hazai gazdaságban általában tapasztalható béremelkedés, illetve a munkaerőhiány miatti kiélezett verseny hatása. A felmért társaságoknál ugyanis hét százalékkal nőttek a személyi jellegű ráfordítások, meghaladva a 268 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy tavaly már átlagosan 825,8 ezer forintnyi ráfordítást jelentett egy-egy munkavállaló a vizsgált cégeknél havonta, miközben 2016-ban ez az érték még csak 781,7 ezer forint volt.

 

Kitart a lendület

A hazai gyökerű IT-cégek közül a múlt évben is megtartotta dinamizmusát az NNG, a navigációs szoftverét a világ számos autóipari gyártójának szállító társaság 22 százalékkal 36,5 milliárd forint fölé növelte árbevételét. Ehhez munkaerőben is jelentős fejlesztésre volt szükség, egy év alatt 80 fővel nőtt a vállalatnál az átlagos statisztikai létszám. A társaság ráadásul úgy tudta produkálni ezt a bővülést, hogy közben a nyereségtermelő képessége is megmaradt, hiszen profitja 2017-ben 11,9 milliárd forint volt, ami 17 százalékos fejlődést jelent éves összevetésben. Érdekesség, hogy bár a profit jóval meghaladta a 2016-ost, a tulajdonosok lényegesen kevesebb osztalékot vettek ki a cégből tavaly, mint egy évvel korábban – igaz, így is 6,3 milliárd forint jutott nekik.

Pár héttel ezelőtt komoly bejelentés érkezett a 4iG kapcsán, az Opus és két magántőkealap jelentős részesedést szerzett a cégben, és nem okozna különösebb meglepetést, ha az új tulajdonosok térnyerése folytatódna. A vállalat egyébként a bevételt tekintve jó évet zárt, hiszen növekedést tudott felmutatni ebben a mutatóban, azonban eredményessége csökkent tavaly, 450 millió forintos veszteséget termelt.

Ha már az NNG kapcsán ismét szóba került az osztalék, érdemes megemlíteni, hogy szokatlan önmérsékletet tanúsítottak a tulajdonosok a 2017-es eredmények felhasználása kapcsán. A lapunk által megvizsgált vállalatok összességében kicsivel nagyobb profitot értek el tavaly, mint 2016-ban, ugyanakkor a kivett osztalék látványos mértékben zuhant. Míg 2016-os nyereség után még majdnem 86 milliárd forint jutott a tulajdonosoknak, addig a tavalyi profit után csak 63,3 milliárd forint.


Az ITBUSINESS által vizsgált ICT-cégek főbb pénzügyi mutatói (milliárd forint, összesített adatok)

 2016 2017
Árbevétel 1201442,802 1292142,838
Üzemi eredmény 138698,089 140775,950
Adózott eredmény 99705,197 100468,949
Osztalék 85893,323 63258,84
Alkalmazottak száma (fő) 26745 27077

Forrás: IM adatbázis

 

Az ITBUSINESS által vizsgált vállalatok árbevétele (millió forint)

 2016 2017
4iG 15689,581 16913,579
DIGI 42769,571 46247,631
EPAM Systems 21985,608 25571,824
Ericsson Magyarország 47017,767 47099,937
Huawei Technologies Hungary 52039,7 57720,4
IBM Magyarországi Kft. 16826,652 16284,787
Invitech 11305,6 23167,924
Invitel Távközlési Zrt. 36056,623 26523,85
IT Services Hungary 55088,647 57998,665
LogMeIn 8924 10125,161
Magyar Telekom 574035 610851
NNG 29820,661 36589,132
Nokia Solutions and Networks 26694,002 32070,976
Prezi.com 3923,844 4214,91
S&T Consulting Hungary 10309,934 13461,06
SAP Hungary 27375,673 33687,872
Starschema 1890,939 2297,13
Telenor Magyarország 153119 158408
UPC Magyarország 66570 72909

Forrás: IM

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Loncsár Tibor

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: