Menü

Közel 88 milliárd forintnyi osztalékot vettek ki a tulajdonosok a tavalyi eredmények után az ITBUSINESS által megvizsgált infokommunikációs vállalkozásokból. A nagy nemzetközi cégek hazai leányvállalatai felemás teljesítményt nyújtottak, és villámrajtot vett az Invitel átszervezésével létrejött Invitech Solutions.

A múlt évben sokszor lehetett hallani a hazai infokommunikációs (ICT) szektor szereplőitől, hogy hiányoznak az uniós pénzek. Nos, a helyzethez a jelek szerint igencsak jól alkalmazkodtak, legalábbis az általunk megvizsgált cégek, amire jó példa, hogy több mint felével tudták növelni a profitjukat, ami megközelítette a 100 milliárd forintot. Ha az összesített árbevételt nézzük, akkor már első látásra egy jóval ijesztőbb számot kapunk, hiszen a 2016-os forgalom mintegy 48 milliárd forinttal maradt el az előző évitől. Ebben a hatalmas zuhanásban azonban meghatározó szerepet játszott a Magyar Telekom, amely egyedül 50 milliárdos mínuszt termelt – ennek részleteiről később még bővebben írunk. A nyereség megugrása persze megmozgatta a tulajdonosok fantáziáját is, szép összegeket vettek ki az ICT-társaságokból; az általunk vizsgált cégek esetében közel 88 milliárd forint volt az osztalék, ami 9 milliárdos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

 

Kiszálltak a bizniszből

Az ITBUSINESS által megvizsgált infokommunikációs vállalkozások tavaly összesen 1063 milliárd forintnyi árbevételt értek el. Ez önmagában igen jól hangzik, és valóban hatalmas összeg, a dolog szépséghibája az, hogy nagyjából 16 százalékkal marad el a 2015-ös eredménytől. Az is jól látszik, hogy a hazai ICT-szektor összesített teljesítményét alapvetően határozza meg az ágazat legnagyobb vállalkozása, a Magyar Telekom, még akkor is, ha összeállításunkban természetesen csak a nagyobb, illetve a saját területükön meghatározónak számító vállalkozások szerepelnek.

A Magyar Telekom 602,6 milliárd forintos bevételt ért el, ez több mint 50 milliárd forintos visszaesést jelent 2015-höz képest. A legnagyobb hazai távközlési cég kiemelése azért is indokolt, mert az elmúlt években jelentős stratégiaváltást valósítottak meg, ami alapvetően befolyásolta a forgalmukat is – igaz az is, hogy ennek nem volt köze az ICT-területhez. A cég 2010-ben kezdte meg energiapiaci működését villamos energia és földgáz kereskedelmi engedélyesként, azonban az elmúlt két évben lényegében kivonult a gázszolgáltatási piacról, ennek természetesen a bevételben is érezhető hatása volt. Az energiapiaci környezetben végbement drámai változások, az állami térhódítás drasztikus lépésre kényszerítette a Magyar Telekom vezetését, és 2015 július végével kiléptek a lakossági gázpiacról, majd tavaly október 1-től a közbeszerzési gázpiacon is befejezték a működésüket. Emellett a gázszolgáltatás vállalati üzletágát is kiszervezték, és hasonlóan jártak el az üzleti energiakereskedelem területén is, bár ezekben a szegmensekben egy vegyesvállalaton keresztül azért megtartották érdekeltségüket.

Persze nemcsak az áram- és a gázszolgáltatási tevékenység feladása járult hozzá a bevétel csökkenéséhez, a rendszerintegrációból és informatikai szolgáltatásokból származó forgalomban is komoly visszaesés volt, a 2016-os eredmény 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A vezetékes szegmensben visszafogott, 2,3 százalékos csökkenésről számoltak be, a mobilszolgáltatások esetében viszont majdnem 2 százalékos növekedést produkáltak.

 

Viszik a pénzt

De nemcsak a Telekomnál történtek izgalmas dolgok a múlt évben a hazai távközlési szektorban, az Invitel átalakítása is bőven szolgáltatott témát a sajtónak, és érdekesen alakult a társaság éve üzleti szempontból is. Ha rápillantunk az Invitel Távközlési Zrt. tavalyi bevételére és összehasonlítjuk a 2015-ös adatokkal, kis túlzással a szívünkhöz kapunk feltéve a kérdést: mi történhetett? Egy év alatt ugyanis közel 8,5 milliárd forint tűnt el, igaz a veszteségük is a felére zsugorodott. Nos, a helyzet a társaság szempontjából nem ennyire rossz, hiszen a múlt év közepén önálló vállalatot hoztak létre az üzleti távközlési, valamint az informatikai szolgáltatásaikra Invitech Solutions néven. Ez a cég 11,3 milliárd forintos bevételt ért el tavaly, emellett 1,2 milliárdos nyereséget tudott felmutatni. A két tétel együtt – vagyis az Invitel és Invitech Solutions – viszont már jelentős javulást mutat, közel 3 milliárd forintos többletet a forgalomnál.

A távközlési ágazat szereplői nemcsak a bevétel nagyságában, de a cégekből kivett osztalékban is az élen járnak. Meglepő módon ebben a mutatóban nem a Magyar Telekom az első, bár a cég is 26 milliárd forintot fizetett ki a részvényeseknek a tavalyi eredmények után. A Telenor Magyarország esetében viszont 33 milliárd forint volt az osztalék 2016 után. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2014 és 2016 között, vagyis három év alatt a vállalat anyacége mintegy 140 milliárd forintot vett ki osztalékként. De nem panaszkodhat a Digi Távközlési Kft. román tulajdonosa sem, hiszen szépen termelt ez a vállalkozás is. A társaság bevétele 3,5 milliárd forinttal nőtt, megközelítve a 43 milliárd forintot, a nyeresége pedig majdnem duplájára, 5,65 milliárd forintra bővült. Ezt a számot azért is érdemes megjegyezni, mert a tulajdonos pont ennyi osztalékot vett ki a cégből.

 

Bővített létszám

A nagy nemzetközi informatikai vállalkozások is több pénzt vettek ki a múlt évi eredmények után hazai érdekeltségeikből, mint egy évvel korábban. Az általunk vizsgált cégek összesen majdnem 12,5 milliárd forintos osztalékkal gyarapodtak, ez éves összevetésben 75 százalékos növekedést jelent. A látványos növekedés főként az IBM-nek köszönhető, amely 2015 után még nem vett ki pénzt magyar leányvállalatából, a tavalyi eredmények után azonban igen, 3,5 milliárd forintot.

Azért a globális IT-cégek hazai érdekeltségeinél is érződött, hogy 2016 inkább a túlélésről szólt a magyarországi ICT-piacon, persze ezeket a vállalkozásokat nem rázta meg annyira az átmeneti időszak. Az összeállításunkban szereplő hét társaság összesen 239 milliárd forintos bevételt tudott felmutatni 2016-ban, ez mindössze három százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Nyereségük ennél nagyobb mértékben, 5,5 százalékkal csökkent, és összesen valamivel több mint 11,7 milliárd forintos profitot értek el.

Míg az összkép viszonylagos stabilitást mutat a multinacionális cégek magyar érdekeltségeinél, egyesével vizsgálva ezeket a vállalkozásokat jó néhány érdekességgel találkozhatunk. Nagyon megbízható teljesítményt nyújt például az IT Services Hungary (ITSH), amely tavaly 10 százalék körüli bevételnövekedést tudott produkálni, és forgalma már meghaladta az 55 milliárd forintot. Érdemes kiemelni a vállalatnál a látványos fejlődést a munkatársak számában, egy év alatt 340 fővel nőtt az átlagos statisztikai létszám. Az intenzív toborzás persze érződött a bérköltségek megugrásában és a profitban is, a 2015-ös nyereséget nem tudták hozni tavaly, igaz, csak alig valamivel több, mint százmillióval maradtak el attól.

 

Nem sikerült ismételni

Az elmúlt egy évben sorra jelentette be a magyarországi fejlesztéseket és új megoldásokat az SAP, és ez bizony megmutatkozott a cég üzleti eredményein is. A társaság bevétele ugyanis több mint ötödével nőtt egy év alatt – tavaly 274 milliárd forint volt az SAP Hungary forgalma –, de az igazán látványos növekedést mégis az adózott eredményben tudta felmutatni a társaság, ez majdnem háromszorosára nőtt és megközelítette az egymilliárd forintot. Ha már az ITSH-nál megemlítettük a létszámbővítést, érdemes az SAP-nél is kiemelni, hogy 140 fővel nőtt az átlagos statisztikai létszám tavaly, ami 23 százalékos bővülést jelent.

Jóval tíz százalék feletti árbevétel-növekedés és megugró nyereség jellemezte az Ericsson Magyarország tavalyi évét is, a vállalat már átlépte a 47 milliárd forintos forgalmat, ehhez 2,7 milliárdos profit társult, ami majdnem négyszeres bővülést jelent éves összevetésben. Persze voltak látványos visszaesések is, az egyik a Huawei Technologies Hungary nevéhez fűződik. A vállalat bevételéből egy év alatt 15,5 milliárd forint tűnt el, igaz még így is 52 milliárd forintos forgalmú cégről beszélhetünk. Az ő esetükben azonban érdemes megemlíteni azt is, hogy 2015, vagyis a bázis, amelyhez viszonyítani lehet a tavalyi eredményeket, elképesztően erős volt. Abban az évben 67,5 milliárd forintos forgalmat produkáltak, ami akkor 30 milliárdos növekedést jelentett éves szinten. Ebben egy nagy mobilhálózat-fejlesztési projekt is szerepet játszott, de az is figyelemreméltó, hogy 2015-ben még kétszer akkora volt a társaság exportbevétele, mint a múlt évben.

A Microsoft és az IBM Magyarországi Kft. bevételei is milliárdokkal csökkentek, ennek ellenére nyereségtermelő képességüket megőrizték, amit az IBM esetében a több mint 2,3 milliárdos profit is mutat, és ahogy korábban már említettük, a tulajdonos ennél jóval többet vett ki magyarországi érdekeltségéből.

 

Nagyra nőnek

Az elmúlt években a hazai ICT-szektorból kinőtt néhány olyan magyar gyökerű vállalkozást, amely már nemzetközi szinten bizonyít – ezek a cégek, illetve hazai érdekeltségeik a múlt évben is hozták a kötelezőt. Ezzel kapcsolatban ízelítőként igencsak szemléletes adat, hogy az általunk vizsgált, ebbe a csoportba tartozó öt társaságból összesen 10,6 milliárd forintnyi osztalékot tudtak kivenni a tulajdonosok a tavalyi eredmények után, ez a duplája az egy évvel korábbinak.

Az NNG ma már igazi globális cég, a navigációs szoftvert fejlesztő társaság ráadásul a hírek szerint új megoldásokon is dolgozik, hogy megtartsa piaci pozícióit. A vállalattól megszokhattuk az elmúlt években a dinamikus bővülést, és 13 százalékos fejlődést sikerült felmutatniuk a 29,8 milliárd forintos forgalmukkal. Velük kapcsolatban is érdemes kiemelni még egy adatot: 10,1 milliárd forintos profitot produkáltak ehhez a bevételhez, vagyis minden 3 forintból egy forintnyi nyereséget csináltak.

Igazi bombameglepetéssel indult a tavalyi év, hiszen bejelentették, hogy a világ egyik meghatározó technológiai cége, az IBM megveszi a Ustreamet. A vételárat természetesen nem hozták nyilvánosságra, de akadt olyan becslés, amely 130 millió dollárról szólt. Az, hogy mennyire csinált jó üzletet az IBM ezzel a felvásárlással, a következő néhány évben dől csak el, az viszont már tavaly kiderült, hogy egyre nagyobb az igény a Ustream szolgáltatásaira. A Ustream 2016-ot 4,2 milliárd forintos bevétellel zárta, vagyis nem sok hiányzott ahhoz, hogy megtriplázza 2015-ös forgalmát.

A nemzetközi szinten sikeres magyar gyökerű IT-cégekre általában két példát szoktak még felhozni, a Prezit és a LogMeInt. Bár mindkét társaság üzleti központja most már az Egyesült Államokban van – a LogMeIn ráadásul tőzsdei cég is –, azért itthon is tartanak fenn leányvállalatot, amelyben a fejlesztőmunkát végzik – a jelek szerint van belőlük bőven. A LogMeIn például 8,9 milliárd forintos bevételről számolt be 2016-ban, ami nagyjából 20 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A Prezi.comnak már nem sikerült ilyen jól a múlt év, a 3,9 milliárdos forgalom 900 milliós visszaesést jelentett éves összevetésben.

 

Stagnáló létszám

Az utóbbi másfél év egyik legforróbb témája a hazai ICT-szektorban, de valószínűleg világszinten is, az egyre nagyobb gondokat okozó informatikushiány. A lapunk által vizsgált cégek közül a nagy nemzetközi informatikai társaságok hazai leányvállalatai érzékelhették leginkább ezt a problémát, ezeknél a vállalkozásoknál ugyanis összességében 600 fővel bővült az átlagos statisztikai létszám 2016-ban az előző évhez képest. Az összeállításunk elkészítéséhez felmért társaságoknál összességében azonban már más a helyzet, minimális mértékű csökkenést tapasztaltunk a foglalkoztatottak számában, amiben meghatározó szerepet játszik, hogy a múlt évben a Magyar Telekomnál több mint ezerrel esett vissza a foglalkoztatottak száma. A múlt évben a vizsgált 19 cégnél 25419 volt az átlagos statisztikai létszám.


Az ITBUSINESS által vizsgált ICT-cégek főbb pénzügyi mutatói (milliárd forint, összesített adatok)

 20152016
Árbevétel 1264315,97 1215967,87
Üzemi eredmény 126779,50 141551,32
Adózott eredmény 63704,51 99188,59
Osztalék 79006,18 87794,02
Alkalmazottak száma (fő) 25777 25419

 

Az ITBUSINESS által vizsgált vállalatok árbevétele (millió forint)

 20152016
Magyar Telekom 656342,00 602651,00
Telenor Magyarország 157833,00 153119,00
Huawei Technologies Hungary 67530,03 52039,70
UPC Magyarország 61833,00 66570,00
IT Services Hungary 50085,08 55088,65
Ericsson Magyarország 42630,59 47017,77
Digi Távközlési és Szolgáltató 39252,62 42769,57
Invitel Távközlési Zrt. 44463,38 36056,62
NNG 26288,42 29820,66
SAP Hungary 22588,48 27375,67
Nokia Solutions and Networks 26337,00 26694,00
IBM Magyarország 20500,36 16826,65
4iG 16486,46 15689,58
Microsoft Magyarország 17147,77 13983,93
Invitech Solutions 11305,60
LogMeIn 7391,55 8924,00
Prezi.com 4837,06 3923,84
Ustream Hungary 1542,50 4220,68
Starschema 1226,69 1890,94

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1992 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Csepely-Knorr Kristóf

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4729 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: